Home <30 minuten Plaattaart met witlof en brie

Plaattaart met witlof en brie

klaar in een handomdraai!

door SmaakMenutie
Plaattaart met witlof en brie

Klassieke combinatie

Een plaattaart zit een beetje tussen een quiche en een flammkuchen in. Deze hartige taart van (vers) bladerdeeg met een dunne laag crème fraîche, kan je met verschillende toppings bereiden – er zijn tal van variaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan champignons en spekjes. Vandaag kiezen wij voor een vegetarische plaattaart met witlof en brie. Verder gebruiken we walnoten, rode ui, verse tijm en honing. Een klassieke combinatie. Optioneel zou je ook gerookte spekreepjes kunnen toevoegen voor een extra bite, maar voor de vegetarische versie laat je deze achterwege. Een plaattaart is een ideaal gerecht voor als je weinig tijd of zin hebt om te koken maar wel een rijkgevulde maaltijd wil!

Plaattaart met witlof en brie

Plaattaart met witlof en brie

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 11 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g roombrie
  • 125 g crème fraîche
  • 125 g gerookte spekreepjes (optioneel)
  • 50 g walnoten
  • 2 stronken witlof
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 rode ui
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el vloeibare honing
  • Rucola
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng 100-125 g crème fraîche met 1 el grove mosterd, 1 el honing en wat fijngehakte verse tijm. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en bestrijk riant met het mengsel.
  • Snijd 150 g roombrie in plakken, 1 (kleine) rode ui in halve ringen en halveer 2 stronken witlof en verwijder de harde kern. Verdeel over de plaattaart samen met een handje grof gehakte walnoten.
  • Voeg optioneel 125 g spekreepjes toe (eventueel vooraf kort aanbakken).
  • Bestrijk de randen van de plaattaart met geklutst ei(geel) en plaats 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot deze goudbruin is. Serveer met rucola.

Plaattaart receptPlaattaart makenPlaattaart met witlof en brieVegetarische plaattaart

TIP

Liever een quiche met witlof? Klik dan hier!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Edith 13 november 2024 - 09:55

Wat voor groenten kun je hier nog meer voor gebruiken ? Sperciebonen kan dat ook?

Reply
SmaakMenutie 14 november 2024 - 10:42

O nee dat zou ik niet doet, dit is toch wel echt een klassieke combinatie! Ik zou eigenlijk niet weten wat een goed alternatief is voor witlof

Reply
Linda Reulen 17 november 2024 - 18:07

Het was echt heerlijk. Helaas had ik geen witlof maar daarvoor in de plaats heb ik venkel gebruikt. Ook heb ik ipv bladerdeeg deeg voor Flammkuchen gebruikt. Echt een super recept

Reply
Vera 24 november 2024 - 05:31

Hoi, ik heb de plaattaart gemaakt. Was lekker maar er kwam veel vocht uit de witlof waardoor de bodem niet goed gaar was. Hebben jullie tips voor een krokante bodem?

Reply
SmaakMenutie 26 november 2024 - 12:32

Je kan de bodem eerst even kort blind bakken, dus nog zonder topping. Daarmee wordt de bodem extra krokant. Fijn dat de smaak goed was!

Reply