Ingelegde groentemix
Bij bijna elk Surinaams gerecht wordt Surinaams zuurgoed geserveerd. Een ingelegde groentemix die wat extra frisheid (een fris zuurtje) geeft aan het geheel.
Een beetje zoals Indische atjar, zuurgoed doet precies dat, maar dan met een Surinaamse draai. Het is zo’n bijgerecht dat je steeds opnieuw wilt maken, al was het maar om te zien hoe de kleuren en smaken zich ontwikkelen in de pot.
Onmisbaar bij Surinaamse maaltijden
Wie wel eens Surinaamse bami, roti of pom eet, weet hoe belangrijk een zuurtje erbij is. Het past mooi bij de rijke smaken en geeft een frisse touch. Zuurgoed wordt vaak geserveerd in een klein schaaltje erbij – niet bedoeld als hoofdgerecht natuurlijk, maar als een smaakmaker die het geheel af maakt.
Het hoort bovendien niet alleen bij met de bekende hoofdgerechten, maar past natuurlijk ook perfect bij de Surinaamse broodjes zoals kip kerrie of bakkeljauw.
Eenvoudig om zelf te maken
Wist je dat je zuurgoed heel makkelijk zelf thuis kunt maken? Je hebt geen ingewikkelde technieken of lange voorbereidingstijd nodig. Het begint met het maken van een kruidige, zure siroop. Hiervoor breng je 200 ml water en 150 ml natuurazijn aan de kook.
Voeg hier 5 kruidnagels, 5 pimentkorrels, 2 à 3 eetlepels kristalsuiker en 2 theelepels zout aan toe. Voor wat meer scherpte kun je er een madame Jeanette-peper heel in meekoken. Haal die er na een paar minuten weer uit om het niet té pittig te maken.
Fris, knapperig en kleurrijk
De groenten maken het zuurgoed pas echt levendig. Denk aan halve maantjes komkommer, reepjes paprika in verschillende kleuren, wortel in smalle plakjes en rode ui in halve ringen. Snijd alles van tevoren en leg het in een platte schaal.
Zodra de azijnmix even heeft gekookt en de smaken goed zijn ingetrokken, giet je de hete vloeistof over de groenten. Het geheel laat je afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kun je het overgieten in goed schoongemaakte (weck)potten.
Bewaren en combineren
Eenmaal in de potten blijft zuurgoed, mits goed afgesloten, wekenlang goed in de koelkast. Sterker nog, na een paar dagen zijn de smaken vaak nog beter ingetrokken. Het is dus hartstikke handig om wat op voorraad te hebben. Even wat bij je avondeten en je maaltijd krijgt meteen meer frisheid.
Probeer het bijvoorbeeld eens bij gestoofde kip, of zelfs bij gerechten buiten de Surinaamse keuken. Zuurgoed smaakt namelijk ook hartstikke goed bij een ouderwets broodje kaas.
13 reacties
Gemaakt maar hoe krijg je voor elkaar dat de groenten ‘onder staan’ bij zo weinig vloeistof?
Sowieso even schudden, maar zoals je bij ons ziet staat het ook niet helemaal ‘onder’. Dat is geen probleem hoor!
Ik ben benieuwd. Ik ga het alleen met komkommer maken en wat ui. Lekker bij een broodje pom. Nog wat tips wat ik nog erbij zou kunnen doen in zuur?
Eigenlijk kan je hiervoor heel veel soorten (harde) groenten voor gebruiken, zoals wij wortel en paprika.
Is heerlijk!
Ik doe er altijd nog een mango bij, ook erg lekker 😋
Wat een goed recept! Bedankt 🙂
Kunnen er ook stukjes mango in?
Dat hebben we zelf niet eerder geprobeerd dus lastig om te zeggen, wij zouden kiezen voor wat hardere groenten denk ik
Fantastisch recept en lekker eenvoudig. De combinatie van komkommer en paprika is verrassend lekker. Ik verwijder zelf de zaadlijsten van de in de lengte doorgesneden komkommers met een lepel. De komkommer wordt dan minder waterig en knapperiger. En ik voeg als variatie een klein theelepeltje Hindoestaanse kerrie toe in het pannetje voor extra smaak en een kleurtje.
Kan ik ook bruine suiker gebruiken i.p.v. ‘gewone’ ?
Jazeker! 🙂
Ik zal wel te onervaren zijn want hield een hele kom met voornamelijk paprika en wortel over na het vullen van een 850ml pot.
Maar met 250ml azijn en 150ml water stond het goed onder in dit formaat pot. Lekker laten trekken en smullen maar. 😁