Home Bijgerechten Surinaams zuurgoed

Surinaams zuurgoed

door SmaakMenutie
Surinaams zuurgoed

Ingelegde groentemix

Bij bijna elk Surinaams gerecht wordt Surinaams zuurgoed geserveerd. Een ingelegde groentemix die wat extra frisheid (een fris zuurtje) geeft aan het geheel.

Een beetje zoals Indische atjar, zuurgoed doet precies dat, maar dan met een Surinaamse draai. Het is zo’n bijgerecht dat je steeds opnieuw wilt maken, al was het maar om te zien hoe de kleuren en smaken zich ontwikkelen in de pot.

Zuurgoed

Onmisbaar bij Surinaamse maaltijden

Wie wel eens Surinaamse bami, roti of pom eet, weet hoe belangrijk een zuurtje erbij is. Het past mooi bij de rijke smaken en geeft een frisse touch. Zuurgoed wordt vaak geserveerd in een klein schaaltje erbij – niet bedoeld als hoofdgerecht natuurlijk, maar als een smaakmaker die het geheel af maakt.

Broodje pom
Surinaams zuurgoed op een broodje pom

Het hoort bovendien niet alleen bij met de bekende hoofdgerechten, maar past natuurlijk ook perfect bij de Surinaamse broodjes zoals kip kerrie of bakkeljauw.

Eenvoudig om zelf te maken

Wist je dat je zuurgoed heel makkelijk zelf thuis kunt maken? Je hebt geen ingewikkelde technieken of lange voorbereidingstijd nodig. Het begint met het maken van een kruidige, zure siroop. Hiervoor breng je 200 ml water en 150 ml natuurazijn aan de kook.

Surinaams zuur ingrediënten

Voeg hier 5 kruidnagels, 5 pimentkorrels, 2 à 3 eetlepels kristalsuiker en 2 theelepels zout aan toe. Voor wat meer scherpte kun je er een madame Jeanette-peper heel in meekoken. Haal die er na een paar minuten weer uit om het niet té pittig te maken.

Fris, knapperig en kleurrijk

De groenten maken het zuurgoed pas echt levendig. Denk aan halve maantjes komkommer, reepjes paprika in verschillende kleuren, wortel in smalle plakjes en rode ui in halve ringen. Snijd alles van tevoren en leg het in een platte schaal.

Zuurgoed maken

Zodra de azijnmix even heeft gekookt en de smaken goed zijn ingetrokken, giet je de hete vloeistof over de groenten. Het geheel laat je afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kun je het overgieten in goed schoongemaakte (weck)potten.

Bewaren en combineren

Eenmaal in de potten blijft zuurgoed, mits goed afgesloten, wekenlang goed in de koelkast. Sterker nog, na een paar dagen zijn de smaken vaak nog beter ingetrokken. Het is dus hartstikke handig om wat op voorraad te hebben. Even wat bij je avondeten en je maaltijd krijgt meteen meer frisheid.

Surinaams zuur

Probeer het bijvoorbeeld eens bij gestoofde kip, of zelfs bij gerechten buiten de Surinaamse keuken. Zuurgoed smaakt namelijk ook hartstikke goed bij een ouderwets broodje kaas.

Surinaams zuurgoed

Surinaams zuurgoed

Personen: 2 potten Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 46 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 madame Jeanette (of adjuma peper) (optioneel)
  • 2 geschrapte wortels
  • 2 paprika's
  • 5 kruidnagels
  • 5 pimentkorrels
  • 2 el kristalsuiker
  • 150 ml natuurazijn

Zo maak je het

  • Zet een pannetje op het vuur met 200 ml water en 150 ml natuurazijn. Voeg tevens 5 kruidnagels en 5 pimentkorrels toe. Breng het geheel tegen de kook en voeg ook 2-3 el suiker en 2 tl zout toe. Laat zachtjes pruttelen.
  • Voor wat extra pit kan je tevens een madame Jeanette even laten meekoken. 
  • Snijd 1 rode ui in halve ringen, 2 paprika's in reepjes, 2 wortels in smalle plakjes en 1 komkommer in halve maantjes.
  • Neem een (platte) schaal en doe alle gesneden groenten hierin.
  • Schenk het vloeistof over de groenten en laat afkoelen.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de groenten onder staan. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken bewaren.

Surinaams zuurgoed

TIP

Het lekkerst is het om het een nachtje in te laten trekken.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

13 reacties

Bob 17 april 2021 - 10:06

Gemaakt maar hoe krijg je voor elkaar dat de groenten ‘onder staan’ bij zo weinig vloeistof?

Reply
SmaakMenutie 17 april 2021 - 13:19

Sowieso even schudden, maar zoals je bij ons ziet staat het ook niet helemaal ‘onder’. Dat is geen probleem hoor!

Reply
Ben 16 april 2022 - 20:57

Ik ben benieuwd. Ik ga het alleen met komkommer maken en wat ui. Lekker bij een broodje pom. Nog wat tips wat ik nog erbij zou kunnen doen in zuur?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2022 - 10:51

Eigenlijk kan je hiervoor heel veel soorten (harde) groenten voor gebruiken, zoals wij wortel en paprika.

Reply
Josine 2 juni 2022 - 17:04

Is heerlijk!

Reply
Ineke Schoonhoven 3 januari 2023 - 12:19

Ik doe er altijd nog een mango bij, ook erg lekker 😋

Reply
Suzy 26 oktober 2024 - 15:40

Wat een goed recept! Bedankt 🙂

Reply
Ineke 5 juni 2022 - 12:39

Kunnen er ook stukjes mango in?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 11:59

Dat hebben we zelf niet eerder geprobeerd dus lastig om te zeggen, wij zouden kiezen voor wat hardere groenten denk ik

Reply
Willy 12 juni 2022 - 21:20

Fantastisch recept en lekker eenvoudig. De combinatie van komkommer en paprika is verrassend lekker. Ik verwijder zelf de zaadlijsten van de in de lengte doorgesneden komkommers met een lepel. De komkommer wordt dan minder waterig en knapperiger. En ik voeg als variatie een klein theelepeltje Hindoestaanse kerrie toe in het pannetje voor extra smaak en een kleurtje.

Reply
Paul 26 juni 2022 - 11:49

Kan ik ook bruine suiker gebruiken i.p.v. ‘gewone’ ?

Reply
SmaakMenutie 27 juni 2022 - 19:05

Jazeker! 🙂

Reply
Michael 22 juni 2024 - 16:18

Ik zal wel te onervaren zijn want hield een hele kom met voornamelijk paprika en wortel over na het vullen van een 850ml pot.

Maar met 250ml azijn en 150ml water stond het goed onder in dit formaat pot. Lekker laten trekken en smullen maar. 😁

Reply