Home Pasta Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

in een half uurtje en vol met verse groenten

door SmaakMenutie
Spaghetti bolognese

De Italiaanse saus der sauzen

Spaghetti bolognese is een van de meest geliefde pastagerechten ter wereld, maar wist je dat deze saus in Italië helemaal niet met spaghetti wordt gegeten? De traditionele ‘ragù alla Bolognese’ komt uit Bologna en wordt daar meestal geserveerd met tagliatelle – een bredere pastasoort die de saus namelijk beter vasthoudt.

In de Italiaanse keuken nemen ze de tijd om de saus tot perfectie te laten sudderen. Urenlang pruttelt hij op een laag vuur, waardoor de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Maar laten we eerlijk zijn: daar hebben wij op een doordeweekse dag helemaal geen tijd voor. Gelukkig is er een snelle variant die minstens zo lekker is!

Spaghetti bolognese maken

Een snelle en smaakvolle versie

Hoewel een klassieke Bolognese uren nodig heeft, kunnen we met een paar slimme trucjes binnen een halfuur een heerlijke saus op tafel zetten. De basis blijft hetzelfde: gehakt, ui, wortel, bleekselderij en tomaten. Door de groenten super fijn te snijden en ze goed te laten meebakken, krijg je die volle, hartige smaak die zo typerend is voor een goede Bolognese. En de rode peper is optioneel voor een pittige kick.

Ingrediënten spaghetti bolognese

Spaghetti of toch iets anders?

Traditioneel hoort Bolognesesaus dus bij tagliatelle, pappardelle of fettuccine – stevige pastasoorten die de dikke saus goed kunnen dragen. Maar wij Noord-Europeanen doen het op onze eigen manier en serveren hem eigenwijs met spaghetti. Waarom? Omdat het gewoon ontzettend lekker is! De lange slierten nemen de saus namelijk ook goed op en zorgen voor die klassieke hap waar je direct blij van wordt.

Recept snelle spaghetti bolognese

Een voedzame en veelzijdige maaltijd

Deze snelle spaghetti bolognese is niet alleen makkelijk, maar ook een voedzaam gerecht. Dankzij de verse groenten krijg je een flinke portie vitamines binnen, en met volkoren spaghetti maak je het nog gezonder. Wil je variëren? Vervang het gehakt eens door linzen of een mix van paddenstoelen voor een vegetarische twist. Hoe je hem ook maakt, deze snelle Bolognese is altijd een succes. Buon appetito!

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 74 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 150 g spaghetti
  • 125 g spekblokjes
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1/2 winterpeen
  • 1 el tomatenpuree
  • Verse basilicum (optioneel)

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en bak 125 g spekblokjes zonder olie rondom. Voeg 1 gesnipperde ui en 2 fijngesneden tenen knoflook toe en laat op middelhoog vuur rondom bakken. Voeg eventueel ook een fijngesneden rode peper toe.
  • Rasp een 1/2 winterpeen en 1 courgette en snijd 2-3 stengels bleekselderij fijn. Voeg de groenten toe aan de pan en bak al omscheppend 5-7 minuten mee tot ze wat vocht afgeven (niet aan laten bakken). 
  • Voeg 300 g rundergehakt toe aan het geheel en rul al omscheppend tot het gaar is.
  • Zet ondertussen een pan met water op het vuur voor de spaghetti. Maak een inkeping in 2 tomaten en dompel 30 seconden in het kokende water. Spoel af onder ijskoud water en ontvel de tomaten. Snijd de tomaat fijn en voeg toe aan het geheel
  • Kook in hetzelfde water de spaghetti volgens de verpakking beetgaar in ongeveer 10 minuten.
  • Voeg 1 el tomatenpuree toe aan de saus en bak kort mee. Schenk circa 200 ml water erbij samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Laat op middelhoog vuur de saus al omscheppend inbinden naar wens.
  • Serveer met Parmezaanse kaas en optioneel verse basilicum.

Spaghetti bolognese

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

Karin 14 januari 2019 - 22:07

Kan het ook met een blik gepelde tomaten ?? Ik vind de tomaten in deze tijd van het jaar nogal smaakloos .
Met vriendelijke groet.
Karin van den Bos.

Reply
SmaakMenutie 15 januari 2019 - 09:36

Hoi Karin, ja dat kan heel goed! Groet, Tim

Reply
Lieske 10 februari 2019 - 12:46

Hoeveel calorieën zitten er in de spaghetti
Weten jullie dit toevallig

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 15:59

Hoi Lieske, in de spaghetti zelf of het gerecht als geheel?

Reply
Marieke 15 april 2019 - 16:40

Heerlijk! Wel extra tomatenpuree toegevoegd (ivm waterige smakeloze tomaten ;-)). Kinderen hebben ook gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 16 april 2019 - 09:04

Fijn dat het (ook bij de kids!) in de smaak viel Marieke, leuk om te horen! 🙂

Reply
Ruud 30 april 2019 - 19:17

Heerlijk zitten smullen van de spaghetti, een top site overigens, denk dat mijn zuster deze nog niet
kent en die houd ook van koken, jullie hebben er binnenkort een fan bij 😉

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2019 - 12:28

Leuk om te horen Ruud! We zijn benieuwd wat zij van de site vindt 🙂 Fijn dat de spaghetti in de smaak viel! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Tom 28 september 2022 - 13:17

Net jullie site ontdekt en wat een heerlijke gerechten! Ga er veel van proberen.
Kwam dit gerecht tegen en het is inderdaad de snelle versie.

Zelf heb ik een 2 maanden geleden de enige echte orginele lang durende bolognese gemaakt en die is echt verrukkelijk.

Ik ga jullie vanaf nu goed volgen en ga zo door met de site

Reply
Mirjam 1 november 2019 - 22:33

Super lekker. Ben fan van jullie ?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 10:13

Leuk om te horen, bedankt voor het compliment! 😀

Reply
Robin 26 februari 2021 - 12:35

Wanneer doe je het gehakt erbij? Zie dat namelijk verder niet in het recept haha.

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 14:04

Zie stap 3 😉

Reply
Wilma 14 maart 2023 - 13:26

Wat zijn goede vervangers voor de spekblokjes en de bleekselderij?

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2023 - 10:49

Oei, dat zou ik eigenlijk niet weten gezien dit wel hele belangrijke smaakmakers zijn die lastig te vervangen zijn…

Reply