De Italiaanse saus der sauzen
Spaghetti bolognese is een van de meest geliefde pastagerechten ter wereld, maar wist je dat deze saus in Italië helemaal niet met spaghetti wordt gegeten? De traditionele ‘ragù alla Bolognese’ komt uit Bologna en wordt daar meestal geserveerd met tagliatelle – een bredere pastasoort die de saus namelijk beter vasthoudt.
In de Italiaanse keuken nemen ze de tijd om de saus tot perfectie te laten sudderen. Urenlang pruttelt hij op een laag vuur, waardoor de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Maar laten we eerlijk zijn: daar hebben wij op een doordeweekse dag helemaal geen tijd voor. Gelukkig is er een snelle variant die minstens zo lekker is!
Een snelle en smaakvolle versie
Hoewel een klassieke Bolognese uren nodig heeft, kunnen we met een paar slimme trucjes binnen een halfuur een heerlijke saus op tafel zetten. De basis blijft hetzelfde: gehakt, ui, wortel, bleekselderij en tomaten. Door de groenten super fijn te snijden en ze goed te laten meebakken, krijg je die volle, hartige smaak die zo typerend is voor een goede Bolognese. En de rode peper is optioneel voor een pittige kick.
Spaghetti of toch iets anders?
Traditioneel hoort Bolognesesaus dus bij tagliatelle, pappardelle of fettuccine – stevige pastasoorten die de dikke saus goed kunnen dragen. Maar wij Noord-Europeanen doen het op onze eigen manier en serveren hem eigenwijs met spaghetti. Waarom? Omdat het gewoon ontzettend lekker is! De lange slierten nemen de saus namelijk ook goed op en zorgen voor die klassieke hap waar je direct blij van wordt.
Een voedzame en veelzijdige maaltijd
Deze snelle spaghetti bolognese is niet alleen makkelijk, maar ook een voedzaam gerecht. Dankzij de verse groenten krijg je een flinke portie vitamines binnen, en met volkoren spaghetti maak je het nog gezonder. Wil je variëren? Vervang het gehakt eens door linzen of een mix van paddenstoelen voor een vegetarische twist. Hoe je hem ook maakt, deze snelle Bolognese is altijd een succes. Buon appetito!
15 reacties
Kan het ook met een blik gepelde tomaten ?? Ik vind de tomaten in deze tijd van het jaar nogal smaakloos .
Met vriendelijke groet.
Karin van den Bos.
Hoi Karin, ja dat kan heel goed! Groet, Tim
Hoeveel calorieën zitten er in de spaghetti
Weten jullie dit toevallig
Hoi Lieske, in de spaghetti zelf of het gerecht als geheel?
Heerlijk! Wel extra tomatenpuree toegevoegd (ivm waterige smakeloze tomaten ;-)). Kinderen hebben ook gesmuld.
Fijn dat het (ook bij de kids!) in de smaak viel Marieke, leuk om te horen! 🙂
Heerlijk zitten smullen van de spaghetti, een top site overigens, denk dat mijn zuster deze nog niet
kent en die houd ook van koken, jullie hebben er binnenkort een fan bij 😉
Leuk om te horen Ruud! We zijn benieuwd wat zij van de site vindt 🙂 Fijn dat de spaghetti in de smaak viel! Groet, team SmaakMenutie
Net jullie site ontdekt en wat een heerlijke gerechten! Ga er veel van proberen.
Kwam dit gerecht tegen en het is inderdaad de snelle versie.
Zelf heb ik een 2 maanden geleden de enige echte orginele lang durende bolognese gemaakt en die is echt verrukkelijk.
Ik ga jullie vanaf nu goed volgen en ga zo door met de site
Super lekker. Ben fan van jullie ?
Leuk om te horen, bedankt voor het compliment! 😀
Wanneer doe je het gehakt erbij? Zie dat namelijk verder niet in het recept haha.
Zie stap 3 😉
Wat zijn goede vervangers voor de spekblokjes en de bleekselderij?
Oei, dat zou ik eigenlijk niet weten gezien dit wel hele belangrijke smaakmakers zijn die lastig te vervangen zijn…