Home Pasta Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese

Italiaanse vleessaus

door SmaakMenutie
Ragù alla bolognese

Het originele recept

Afgelopen zomer aten wij in een authentiek Italiaans restaurant, in een piepklein dorpje diep in het zuiden van Toscane, de allerlekkerste ragù alla bolognese sinds tijden. Deze Italiaanse vleessaus van rundergehakt en pancetta heeft uren gestoofd in rode wijn en passata. En dat proef je! Eerder maakten wij al een snelle bolognese saus, maar het originele recept ontbrak nog op de website. In het dorpsrestaurantje kregen wij het geserveerd met pici, wat een soort dikke variant van spaghetti is en typisch een pasta is die uit die regio komt. Aangezien deze in Nederland moeilijk verkrijgbaar is kan je natuurlijk ook kiezen voor een andere (liefst ietwat dikkere) pastasoort, zoals bijvoorbeeld pappardelle of tagliatelle. Maar spaghetti kan ook prima. En ben je nieuwsgierig naar de Toscaanse variant, maak dan eens ragù toscano!

Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 72 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 320 g pappardelle
  • 100 g pancetta blokjes
  • 350 ml tomaten passata
  • 150 ml rode wijn
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn (optioneel)
  • 1 winterpeen
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • Parmezaanse kaas

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten, 1 winterpeen en 2 stengels bleekselderij ragfijn.
  • Verhit een scheut olie in de (braad)pan en bak 100 g fijngesneden (of blokjes) pancetta 2-3 minuten. Voeg de gesneden groenten toe en bak al omscheppend 10 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg 500 g rundergehakt toe aan het geheel en rul het gehakt in 5-10 minuten bruin.
  • Schenk 150 ml rode wijn bij het geheel en laat enkele minuten inkoken.
  • Verkruimel een 1/2 runderbouillonblokje en voeg 350 ml tomaten passata toe. Voeg optioneel nog 1 of 2 takjes rozemarijn toe.
  • Meng alles grondig en laat met deksel op de pan minstens 2 uur zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat indien nodig nog 30 minuten zachtjes wat verder indikken.
  • Serveer met tagliatelle, pappardelle, pici of een andere (dikkere) pastasoort. Maak af met vers geraspte Parmezaanse kaas.

Ragù bolognese receptRagù bolognese makenVleessausRagù alla bologneseRagù bologneseBolognese saus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

11 reacties

Ella 17 februari 2023 - 17:04

Je maakt deze saus met guanciale, oftewel varkenswang. Een Italiaanse specialiteitenwinkel verkoopt het. Sommige slagers verkopen het ook.
Italianen voegen aan het einde van de kooktijd nog een klein glas volle melk toe. Goed mengen, even laten pruttelen zodat de melk warm wordt.

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2023 - 17:07

Het klopt dat rund gemengd wordt met varkensvlees! In ons recept gebruiken wij pancetta 🙂

Reply
Valesca 20 februari 2023 - 21:00

Ik gebruik pancetta en half-om-half gehakt. Smaakt beter dan alleen rundergehakt, wat ik ook wel eens heb geprobeerd. Ik heb een recept van een traditionele ragu maker uit Italië en hij gebruikt rundergehakt, varkensgehakt en kalfsgehakt. Hij gebruikt veel meer passata en laat het minstens 5 uur inkoken en voegt regelmatig water toe. Er wordt inderdaad melk toegevoegd aan het eind om het minder zuur te maken. Het moet inderdaad gegeten worden met een dikke pasta zodat de saus goed blijft plakken. Spaghetti is eigenlijk uit den boze 🙂

Reply
SmaakMenutie 21 februari 2023 - 10:16

Sommige gebruiken rundergehakt, sommige half-om-half. Wij kiezen voor runder, maar geef er vooral je eigen draai aan! En wij raden ook aan om het minstens 2 uur lekker te laten pruttelen 🙂

Reply
Gerry 22 februari 2023 - 21:56

Gisteren gemaakt. Mijn complimenten! Zeker voor (een aantal) herhaling(en) vatbaar! Keep up the good work.

Reply
Annelies Awater 13 maart 2023 - 20:36

Kan ik dit recept ook make zonder wijn? Mijn man en ik vonden het heerlijk. Maar voor kinderen niet echt geschikt.

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2023 - 10:52

Hi Annelies, weet dat de meeste alcohol eruit kookt na zo’n lange tijd stoven. Bovendien is rode wijn een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Eventueel zou je dan wat extra bouillon kunnen toevoegen

Reply
Seline 4 juli 2023 - 20:12

Goedenavond,

Kan je deze saus ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2023 - 09:58

Zeker! Doen wij ook altijd, lekker voor een tweede keer 🙂

Reply
Hans 17 juli 2023 - 20:52

An oldie but goodie. Yum!

Reply
Arie de Jong 23 augustus 2023 - 15:08

ben het nu aan het maken staat lekker te pruttelen nu maar heb er wel wat tenen knoflook in gedaan hoor

Reply