Home Pasta Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese

Italiaanse gehaktsaus

door SmaakMenutie
Ragù alla bolognese

Culinaire ontdekking in Toscane

In de zomer aten wij in een authentiek Italiaans restaurant, verstopt in een piepklein dorpje diep in het zuiden van Toscane. Daar proefden we de allerlekkerste ragù alla bolognese sinds tijden.

Bolognese saus

De smaak was intens, de saus perfect in balans en de pasta die erbij geserveerd werd – de lokale specialiteit pici – maakte het geheel compleet. Elke hap was een ware smaaksensatie, waarbij de ingrediënten perfect op elkaar aansloten en de smaken heerlijk tot hun recht kwamen.

Ragù bolognese recept

Karakteristieke smaak

Ragù alla bolognese is een traditionele Italiaanse vleessaus die afkomstig is uit de stad Bologna. In tegenstelling tot de snelle variant, vereist het originele recept geduld. De basis bestaat uit rundergehakt en pancetta, die langzaam worden gestoofd met ui, wortel en bleekselderij.

Ragù bolognese maken

Vervolgens wordt de saus verrijkt met rode wijn en passata, waardoor de smaken zich urenlang kunnen ontwikkelen. Dit langdurige sudderen is essentieel om de saus zijn karakteristieke smaak te geven.

Vleessaus

Pasta combinatie

In het dorpsrestaurantje werd de ragù alla bolognese geserveerd met pici, een dikke pastasoort die typisch is voor Toscane. Pici heeft een stevige textuur, waardoor het de saus goed vasthoudt. In Nederland is pici moeilijk verkrijgbaar, maar gelukkig zijn er uitstekende alternatieven.

Ragù bolognese

Pappardelle of tagliatelle zijn bijvoorbeeld perfecte keuzes, omdat deze brede pasta’s ook goed samengaan met de rijke vleessaus. Voor wie het eenvoudiger wil houden, is spaghetti natuurlijk ook een prima optie.

Genieten van een Italiaanse klassieker

Ragù alla bolognese is niet zomaar een pastasaus, maar een tijdloos gerecht waar je alleen wel wat geduld voor nodig hebt. Door de juiste ingrediënten te gebruiken en de saus langzaam te laten pruttelen, haal je de authentieke Italiaanse keuken naar je eigen tafel.

Serveer het met een verse pasta naar keuze, een goed glas wijn en geniet van de pure, rijke smaken zoals de Italianen dat al generaties lang doen.

Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 115 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 320 g pappardelle
  • 100 g pancetta blokjes
  • 350 ml tomaten passata
  • 150 ml rode wijn
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn (optioneel)
  • 1 winterpeen
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten, snijd 2 stengels bleekselderij ragfijn en rasp 1 winterpeen grof.
  • Verhit een scheut olijfolie in de (braad)pan en bak 100 g fijngesneden (of blokjes) pancetta 2-3 minuten. Voeg de gesneden groenten toe en bak al omscheppend 10 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg 500 g rundergehakt toe aan het geheel en rul het gehakt in 5-10 minuten bruin.
  • Schenk 150 ml rode wijn bij het geheel en laat enkele minuten inkoken.
  • Verkruimel een 1/2 runderbouillonblokje en voeg 350 ml tomaten passata toe. Voeg optioneel nog 1 of 2 takjes rozemarijn toe.
  • Meng alles grondig en laat met deksel op de pan minstens 2 uur zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat indien nodig nog 30 minuten zachtjes wat verder indikken.
  • Serveer met tagliatelle, pappardelle, pici of een andere (dikkere) pastasoort. Maak af met vers geraspte Parmezaanse kaas.

Ragù alla bolognese

TIP

Nieuwsgierig naar de Toscaanse variant waarbij de pancetta wordt vervangen door Italiaanse braadworst? Maak dan eens ragù toscano!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

18 reacties

Sjack ten hoeve 15 maart 2025 - 13:01

Hallo team Smaakmenutie! Ik maak geregeld gerechten die op jullie site staan en ze zijn altijd fantastisch lekker!

Een vraag je over dit recept, wanneer je de portie vergroot naar 8 personen, moet je dan de ingrediënten x2 doen?

Bedankt!

Groet

Sjack

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2025 - 14:53

Leuk om te horen Sjack! Ik zou ongeveer maal 1,5 doen, uitgezonderd het gehakt en de pancetta. Daarnaast een beetje aanvoelen vwb het vocht. Je zou ook 2 pannen kunnen maken 😉

Reply
Toine 20 juni 2024 - 19:32

Hallo Kan dit recept ook in de slowcooker worden bereid? Hoe moet ik deze dan instellen?

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2024 - 16:04

Zeker! Echter gebruiken we zelf geen slowcooker dus daar kunnen we je niet in adviseren. Wellicht een andere lezer?

Reply
Bianca 22 december 2024 - 10:52

Ik heb het in de slowcooker gemaakt en dat ging prima. Net als in het recept twee uren aangehouden en het was heerlijk! De dag erna gebruikt als saus voor de lasagne, ook heerlijk. Maar dat zijn nagenoeg al jullie recepten😉. Ze staan hier in ieder geval vaak op het menu!

Reply
Monique 4 juni 2024 - 14:26

Hoi,

Kun je de pancetta ook vervangen door iets anders. 😊
Kon geen blokjes krijgen heb toen maar spekblokjes meegenomen.🫣

Reply
Corina 16 juni 2024 - 09:39

Hoi, pancetta zou je kunnen vervangen door spekblokjes. Maar dat is toch niet hetzelfde. Ik haal pancetta bij de slager, maar doe er ook varkenswang bij. Of platte rib, lekker mee smoren. Recept van de nonna van een vriendinnetje van vroeger.

Reply
Arie de Jong 23 augustus 2023 - 15:08

ben het nu aan het maken staat lekker te pruttelen nu maar heb er wel wat tenen knoflook in gedaan hoor

Reply
Hans 17 juli 2023 - 20:52

An oldie but goodie. Yum!

Reply
1 2