Home Erik's Asia Saté ajam

Saté ajam

Indische kipsaté

door SmaakMenutie
Saté ajam

Indische klassieker op de barbecue

Er zijn van die gerechten die je keer op keer blijft maken, simpelweg omdat ze áltijd goed smaken.

Saté ajam – oftewel Indische kipsaté – is er zo één. Het is mals, vol van smaak en doet meteen denken aan lange zomeravonden, een rokende barbecue en een goedgevulde tafel. Deze kipsaté is voor ons hét ultieme barbecuegerecht.

Kipsaté marinade

De roots van saté

Saté is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is inmiddels niet meer weg te denken uit de keukens van heel Zuidoost-Azië. In Nederland kennen we vooral de Javaanse, Indische en soms ook Maleise varianten.

Saté ajam marineren

Elke streek en familie heeft zo z’n eigen draai aan het gerecht. Saté ajam (ajam betekent kip in het Indonesisch) is een van de populairste soorten, geliefd om de milde kruidigheid en het malse karakter van de gemarineerde kip.

De marinade maakt het verschil

Wat deze saté ajam zo bijzonder maakt is natuurlijk de marinade. Wij maken die met een mix van ketjap manis, limoensap, ketoembar (koriander), djahé (gember), djintan (komijn), gemalen laos en een beetje sambal oelek voor pit. Een scheuthe gula djawa (of bruine basterdsuiker als alternatief) geeft het geheel een lichtzoete ondertoon.

Kipsaté marineren

De marinade mag royaal zijn. We mengen de kipdijfilet er goed doorheen en laten het minstens twee uur, maar het liefst langer, afgedekt in de koelkast rusten.

Barbecue aan of gewoon op de grill

Zodra de barbecue op temperatuur is (wij wachten altijd tot er een laagje as op de kolen ligt), mogen de stokjes erop. Het rijgen van de kip op houten satéprikkers doen we pas vlak van tevoren. En die stokjes hebben we dan al even geweekt in koud water, om verbranden te voorkomen.

Kipsaté rijgen

Een paar minuten per kant is meestal genoeg. De buitenkant krijgt een mooie grillrand, terwijl de binnenkant mals blijft. En wie net als wij een GBS Sear-Grate van Weber heeft, weet dat dat extra streepje grillpatroon nét dat beetje extra geeft.

Saté ajam

Geen barbecue in de buurt of slecht weer? Geen probleem! Deze saté is ook perfect te bereiden op een grillpan of contactgrill (zelf vinden we deze heel fijn). Het resultaat is echt nét zo lekker, zolang je maar zorgt voor voldoende hitte en de kip niet te lang gaart.

Serveer met klassiekers

Wat ons betreft serveer je saté ajam nooit zonder een goede satésaus. Zelfgemaakt natuurlijk. Lekker romig en vol van smaak. Daarnaast zetten we er graag atjar bij, gebakken uitjes, wat kroepoek en witte rijst. Alles bij elkaar vormt het een bord vol Indisch comfortfood.

Satésaus
Serveer uiteraard met zelfgemaakte satésaus!

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat deze kipsaté nog ontbrak op onze site. We hadden namelijk al wel saté babi (varkenshaas) en een combi-variant, maar dit recept nog niet. Een gerecht waar je familie voor uitnodigt, of dat je gewoon doordeweeks op tafel zet. Gewoon omdat het kan en het gezellig is.

Saté ajam

Kipsaté

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 105 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 limoen
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Meng in een flinke kom 4-5 el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker) en 1 tl sambal oelek. Meng tot een gladde marinade.
  • Snijd 3 tenen knoflook en 1 flinke ui in grove stukken en meng deze door de marinade.
  • Snijd 800 g (of meer) kipdijfilet in kleine stukjes en meng deze grondig door de zojuist gemaakte marinade. Laat nu lekker lang, afgedekt in de koelkast, intrekken. Minimaal 1 á 2 uur, maar langer is nog beter.
  • Verwijder de stukken knoflook en ui en rijg de stukjes kip aan een satéprikker. Zorg ervoor dat je de satéprikkers van te voren een uurtje in koud water hebt gelegd, dat voorkomt het aanbranden van het hout.
  • Steek de barbecue aan en zodra er een laagje as is te zien op de kolen, plaats je het grillrooster (en als je 'm in je bezit hebt de GBS Sear-Grate in het uitneembare middenstuk) en sluit het deksel. Zorg ervoor dat alle ventilatieopening volledig geopend zijn. Laat de barbecue goed heet worden (interne temperatuur minimaal 200 graden).
  • Barbecue de stokjes enkele minuten per kant. Serveer met zelfgemaakte satésaus, atjar, gebakken uitjes, witte rijst en kroepoek.

Saté ajam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Ralph 24 maart 2022 - 10:41

Grill je deze satestokjes direct?

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2022 - 11:10

Nadat je het vlees 1 á 2 uur hebt gemarineerd kan je de stokjes inderdaad direct grillen 🙂

Reply
Marjan Feenstra 19 oktober 2021 - 20:00

🙏🏼 Bedankt!

Reply
Marjan F 17 oktober 2021 - 23:18

Wat voor salade is hier lekker bij??
Iemand een suggestie?

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2021 - 10:42

Zou er een frisse salade bij maken, zoals ketoprak, petjil of ulang ulang! En vergeet uiteraard de atjar niet 🙂

Reply
Hans 20 december 2020 - 17:28

Lekker recept met toepassing van limoen. Tip: maak een beetje extra marinade en smeer die met kwastje steeds over sateetjes om deze niet uit te laten drogen + voor nog meer smaaksensatie.

Reply
SmaakMenutie 21 december 2020 - 09:46

Fijn dat ze in de smaak vielen Hans! En goede tip ?

Reply
Marina Boeser 1 juni 2020 - 09:39

Gisteren gemaakt, niet als spiesjes maar in de pan, heerlijk!! Dit recept blijft erin! Ook al een paar keer jullie Orak Arik gemaakt, ook zo lekker! Ga vooral zo door!??

Reply
SmaakMenutie 1 juni 2020 - 11:09

In de pan deze saté maken lijkt ons ook heerlijk! Leuk dat je de orak arik al een paar keer hebt gemaakt 🙂

Reply
Marcel 13 augustus 2020 - 15:30

Lekkere Saté. Gisteren gegeten. Marinade de hele dag laten intrekken. Gecombineerd met Lontong en saté saus

Reply
SmaakMenutie 14 augustus 2020 - 09:35

Lekker lang gemarineerd Marcel, heel goed! Hoe langer, hoe beter. Fijn dat het in de smaak viel!

Reply
1 2 3