Indische klassieker op de barbecue
Er zijn van die gerechten die je keer op keer blijft maken, simpelweg omdat ze áltijd goed smaken.
Saté ajam – oftewel Indische kipsaté – is er zo één. Het is mals, vol van smaak en doet meteen denken aan lange zomeravonden, een rokende barbecue en een goedgevulde tafel. Deze kipsaté is voor ons hét ultieme barbecuegerecht.
De roots van saté
Saté is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is inmiddels niet meer weg te denken uit de keukens van heel Zuidoost-Azië. In Nederland kennen we vooral de Javaanse, Indische en soms ook Maleise varianten.
Elke streek en familie heeft zo z’n eigen draai aan het gerecht. Saté ajam (ajam betekent kip in het Indonesisch) is een van de populairste soorten, geliefd om de milde kruidigheid en het malse karakter van de gemarineerde kip.
De marinade maakt het verschil
Wat deze saté ajam zo bijzonder maakt is natuurlijk de marinade. Wij maken die met een mix van ketjap manis, limoensap, ketoembar (koriander), djahé (gember), djintan (komijn), gemalen laos en een beetje sambal oelek voor pit. Een scheuthe gula djawa (of bruine basterdsuiker als alternatief) geeft het geheel een lichtzoete ondertoon.
De marinade mag royaal zijn. We mengen de kipdijfilet er goed doorheen en laten het minstens twee uur, maar het liefst langer, afgedekt in de koelkast rusten.
Barbecue aan of gewoon op de grill
Zodra de barbecue op temperatuur is (wij wachten altijd tot er een laagje as op de kolen ligt), mogen de stokjes erop. Het rijgen van de kip op houten satéprikkers doen we pas vlak van tevoren. En die stokjes hebben we dan al even geweekt in koud water, om verbranden te voorkomen.
Een paar minuten per kant is meestal genoeg. De buitenkant krijgt een mooie grillrand, terwijl de binnenkant mals blijft. En wie net als wij een GBS Sear-Grate van Weber heeft, weet dat dat extra streepje grillpatroon nét dat beetje extra geeft.
Geen barbecue in de buurt of slecht weer? Geen probleem! Deze saté is ook perfect te bereiden op een grillpan of contactgrill (zelf vinden we deze heel fijn). Het resultaat is echt nét zo lekker, zolang je maar zorgt voor voldoende hitte en de kip niet te lang gaart.
Serveer met klassiekers
Wat ons betreft serveer je saté ajam nooit zonder een goede satésaus. Zelfgemaakt natuurlijk. Lekker romig en vol van smaak. Daarnaast zetten we er graag atjar bij, gebakken uitjes, wat kroepoek en witte rijst. Alles bij elkaar vormt het een bord vol Indisch comfortfood.
Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat deze kipsaté nog ontbrak op onze site. We hadden namelijk al wel saté babi (varkenshaas) en een combi-variant, maar dit recept nog niet. Een gerecht waar je familie voor uitnodigt, of dat je gewoon doordeweeks op tafel zet. Gewoon omdat het kan en het gezellig is.
21 reacties
Grill je deze satestokjes direct?
Nadat je het vlees 1 á 2 uur hebt gemarineerd kan je de stokjes inderdaad direct grillen 🙂
🙏🏼 Bedankt!
Wat voor salade is hier lekker bij??
Iemand een suggestie?
Zou er een frisse salade bij maken, zoals ketoprak, petjil of ulang ulang! En vergeet uiteraard de atjar niet 🙂
Lekker recept met toepassing van limoen. Tip: maak een beetje extra marinade en smeer die met kwastje steeds over sateetjes om deze niet uit te laten drogen + voor nog meer smaaksensatie.
Fijn dat ze in de smaak vielen Hans! En goede tip ?
Gisteren gemaakt, niet als spiesjes maar in de pan, heerlijk!! Dit recept blijft erin! Ook al een paar keer jullie Orak Arik gemaakt, ook zo lekker! Ga vooral zo door!??
In de pan deze saté maken lijkt ons ook heerlijk! Leuk dat je de orak arik al een paar keer hebt gemaakt 🙂
Lekkere Saté. Gisteren gegeten. Marinade de hele dag laten intrekken. Gecombineerd met Lontong en saté saus
Lekker lang gemarineerd Marcel, heel goed! Hoe langer, hoe beter. Fijn dat het in de smaak viel!