Home Erik's Asia Kip jalfrezi

Kip jalfrezi

Indiase pittige curry

door SmaakMenutie
Kip jalfrezi

Pikant

‘Jalfrezi’ wil in het Bengaals zoiets zeggen als pikant. En dat is ook precies wat kip jalfrezi is. Deze Indiase curry op basis van tomaten, peper en ui ken je wellicht wel van de bekende wereldgerechten uit pakjes en zakjes, echter maken wij vandaag de échte kip jalfrezi. Een pittige curry met lekker veel typische Indiase kruiden als kurkuma, koriander en komijn en voor de pit een groene en rode peper. Maar gebruik er gerust één in plaats van twee als je niet van te spicy houdt. Daarnaast voegen we paprika toe en pruttelt het in de tomatensaus. Optioneel kan je meer groenten toevoegen zoals bijvoorbeeld sperziebonen. Serveer met witte (basmati)rijst en/of naan.

Kip jalfrezi

Kip jalfrezi

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 54 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 400 g tomatenblokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 groene peper
  • 1 rode peper
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 limoen
  • 3 tl gemalen komijnzaad (djintan)
  • 3 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 3 tl kurkuma
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 cm verse gember
  • Verse koriander
  • Witte rijst
  • Naan (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Maak een marinade van 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen koriander, 1 tl kurkuma, 1 tl garam masala, 2 tl paprikapoeder, een snuf cayennepeper en het sap van een 1/2 limoen. Voeg 400-500 g gesneden kipfilet toe en marineer minimaal 10 minuten.
  • Snijd ondertussen 1 rode en 1 groene paprika in blokjes, snipper 2 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook 1 groene en/of 1 rode peper in reepjes of ringen en rasp 2-3 cm verse gember.
  • Bak de gemarineerde kipfilet in een flinke scheut zonnebloemolie rondom bruin op (middel)hoog vuur in 4-5 minuten. De kip hoeft nog niet volledig gaar te zijn.
  • Zet het vuur iets lager en voeg de gesnipperde sjalot toe en bak al omscheppend 3-5 minuten mee.
  • Voeg de rode en groene peper, knoflook en verse gember toe en bak al omscheppend 1-2 minuten mee.
  • Voeg 1 tl garam masala, 2 tl kurkuma, 2 tl gemalen komijnzaad, 2 tl gemalen koriander en een flinke snuf zout toe. Bak al omscheppend 1-2 minuten mee.
  • Voeg de gesneden paprika toe samen met 1 blik tomatenblokjes. Meng grondig en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen of tot het de gewenste dikte heeft. Serveer met witte rijst en/of naan, verse koriander en een schijfje limoen.

Kip jalfrezi receptJalfrezi kruidenKip jalfreziJalfrezi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

3 reacties

Bram 27 januari 2024 - 18:07

Dit was, zoals altijd eigenlijk, echt weer fantastisch heren. Denk dat ik inmiddels een recept of 30 van jullie gemaakt heb en letterlijk ieder recept is raak. Hulde!

Reply
Cindy 20 mei 2024 - 16:19

Ai,met m’n suffe hoofd de Surinaamse/Hindoestaanse masala gepakt… hahaha, maar smaakte voortreffelijk! dus gelukje. Snel even de andere halen voor de volgende keer…
Il haal.ze ook altijd door elkaar, en schrijf dus ook niet de juiste benaming op de kruidenpotjes ….

Reply
Annemieke Jansen 19 februari 2024 - 22:26

Wat een heerlijk recept weer en wat hebben we gesmuld!!
Dankjulliewel 💙

Reply