Home Erik's Asia Varkenshaas saté (Indische saté babi)

Varkenshaas saté (Indische saté babi)

door SmaakMenutie

Dat Smaakt Naar Bier!

Iedereen die wel eens in Azië is geweest kent vast wel die heerlijke stokjes saté die je op elke hoek kunt vinden. Vooral in Indonesië vind je overal warungs met de specialiteiten van het huis. En wat drink je daarbij? Inderdaad, een lekker biertje. De combinatie van wijn en spijs is al eeuwen oud, maar wist je dat veel gerechten veel lekkerder smaken met een bijpassend biertje? Wij gebruikten de Bier Butler app om uit te zoeken welk biertje het beste past bij onze saté babi, oftewel de varkenshaas saté. En we moeten toegeven, de Bier Butler app van de brouwers van Nederland is een handige tool. Je krijgt ‘persoonlijk’ advies om de beste bier-spijs-match te maken. Ideaal toch. Bij onze varkenshaas saté kwam de Texelse Skuumkoppe als beste match uit. Niet zo van de Skuumkoppe? Dan vraag je gewoon om meer keuzes en de butler komt met nog veel meer goede combi’s voor je sateetje. Nieuwsgierig? De Bier Butler is een gratis app, die je voor zowel iOS als Android kunt downloaden. Check maar eens!

Saté babi

Saté babi

Iedereen die wel eens in Azië is geweest kent vast wel die heerlijke stokjes saté die je op elke hoek kunt vinden. Vooral in Indonesië vind je overal warungs... Erik's Asia Varkenshaas saté, Indische saté babi, bbq, barbecue, Indisch Print dit recept
Personen: 25 stokjes Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

2 varkenshaas (600 gr)
3 sjalotten
3 tenen knoflook
1 limoen (sap)
1 tl ketoembar (korianderzaad)
1 tl djahé (gember)
1 tl laos
1 tl gula djawa (of 1 tl (bruine) suiker)
2 tl sambal
1/2 tl djintan (komijnzaad)
10 el ketjap manis

Zo maak je het

  • Neem circa 600 gr varkenshaas en snijd deze in stukjes ter grootte van een dobbelsteen. Zet even weg.
  • Snijd 2-3 tenen knoflook in grove stukjes. Snijd tevens 2 sjalotten in grove stukken.
  • Meng in een kommetje 5 ruime el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen. Meng er tevens 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl laos, 1 tl gula djawa (of 1 tl suiker) en 1 tl sambal doorheen. Voeg de gesneden sjalot en knoflook ook toe.
  • Voeg het vlees toe en meng alles grondig door elkaar. Zorg dat alles bedekt is met de marinade. Zet nu minimaal 1 uur afgedekt in de koeling om goed in te laten trekken. Langer mag natuurlijk ook.
  • Leg ondertussen de satéprikkers volledig in koud water. Dan verbranden ze straks niet.
  • Rijg aan elk stokje ongeveer 4 à 5 stukjes vlees. Zorg dat er geen ui of knoflook aan het vlees blijft hangen. Maar aangezien je het grof gesneden hebt zal dat niet snel gebeuren.
  • Grill de stokjes nu al draaiende ongeveer 5 minuten. Dat kan natuurlijk op de barbecue maar wat ook uitstekend werkt is een contactgrill. Grill de stokjes dan al draaiende en doe de laatste paar seconden de grill dicht voor een extra gegrild effect. Heerlijk!
  • Serveer met een ketjapsausje (of met satésaus). Meng in een kommetje 5 el ketjap manis met 1 gesnipperd sjalotje, 1 ragfijn gesneden teentje knoflook, 1 tl sambal (of naar smaak) en het sap van een 1/2 limoen. Easy toch!

Varkenshaas saté maken Varkenshaas saté recept Saté marinade Saté rijgen Saté varkenshaas Saté babi

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dat Smaakt Naar Bier, de inspiratie website van de brouwers van Nederland.

4 reacties

Marjon 28 maart 2019 - 00:09

Deze laatst gecombineerd met de sajoer boontjes; allebei een enorm succes bij mijn gezin en dat wil best wat zeggen, aangezien we met 6 personen zijn en niet alle smaken met elkaar overeenkomen!

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2019 - 11:35

Haha nou zeg wat leuk! Fijn dat iedereen het lekker vond 🙂 En goede combi met de boontjes! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Iwan 24 april 2019 - 10:24

Dat sausje is een prima optie, van huis uit maak ik altijd een ketjap saus van ketjap(dikke van de betere merken), schuitje limoensap en fijn gehakte sjalotjes en rawit.

Reply
SmaakMenutie 27 april 2019 - 11:10

Hoi Iwan, dat sausje wat jij omschrijft is een klassieker die wij ook vaak maken. En die past hier inderdaad ook prima bij 🙂

Reply