Een klassieke Indische favoriet
Na de sajoer boontjes en sajoer tumis boontjes konden de sambal goreng boontjes natuurlijk niet achterblijven. Dit gerecht is een echte Indische klassieker die niet mag ontbreken op een rijsttafel of als smaakvol bijgerecht. Sambal goreng boontjes zijn pittig, kruidig en vol van smaak dankzij de zelfgemaakte boemboe. Het mooie aan dit recept? Je kunt het volledig naar eigen smaak aanpassen!
De boemboe
Bij een goed Indisch gerecht begint alles met de boemboe: een aromatische kruidenpasta die de basis vormt van de saus. Voor sambal goreng boontjes gebruiken we ingrediënten zoals sjalot, knoflook, laos, trassi en natuurlijk sambal (of gebruik rode peper of rawit). Door deze specerijen te fruiten in olie komen de smaken optimaal vrij en trekken ze diep in de boontjes. Hierdoor ontstaat die kenmerkende smaak die sambal goreng boontjes zo onweerstaanbaar lekker maakt.
Zo pittig als jij wilt
Sambal goreng boontjes staan bekend om hun pittige smaak, maar hoe pittig je ze maakt, bepaal je helemaal zelf. Wij houden van een mild-pittige versie waarbij de sambal de smaken versterkt zonder te overheersen. Als je van echt spicy houdt, kun je extra sambal toevoegen. Wil je het juist wat milder? Gebruik dan minder sambal of voeg meer santen (of koksmelk) toe om de smaak te verzachten.
Combineert lekker
Dit gerecht is heerlijk met gestoomde witte rijst en combineert goed met andere Indische gerechten zoals rendang, ajam smoor of een frisse atjar. Ook als vegetarische maaltijd met een gebakken eitje erbij (of bijvoorbeeld telor ketjap) zijn sambal goreng boontjes perfect. Of je nu een uitgebreide rijsttafel maakt of gewoon zin hebt in een lekkere groenteschotel, deze klassieker stelt nooit teleur!
15 reacties
Kan ik ipv santen kokosmelk gebruiken en zo ja hoeveel ?
Jazeker! Gebruik dan ongeveer een half blikje (200 ml) en kies voor dikke kokosmelk. Succes!
Kun je in plaats van stengel sereh (citroengras) ook 1 0f 2 tl citroengras toevoegen?
Ja hoor Petra! Gebruik citroengraspoeder spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel.
Kan ik de trassi eruit laten? Ik ben namelijk vegetarisch en heb geen toko in de buurt om de vervanger die jullie ergens op de website benoemen aan te schaffen. Ben benieuwd!
Jazeker! Gewoon achterwege laten 🙂
Hoe lang kan ik deze boontjes in de koelkast in een dichte glazen pot bewaren?
Gewoon als gebruikelijk 2, maximaal 3 dagen Pieter! Je kan het ook invriezen, doen wij ook regelmatig 🙂
lekker, dit is het recept van oma.als je wil kan je ook petehboontjes toevoegen en garnalen. in ieder geval smaakt heerlijk.
hebben dit gerecht gemaakt en smaakte heerlijk , nu ook anderen die hier waren met eten maken het nu ook….heerlijk
.. bedankt
Heerlijk. Vraagje: kunnen boemboes ingevroren worden?
Jahoor! 🙂
Geslaagd, alleen de volgende keer gebruik ik verse boontjes.
Goedemorgen..vraagje…
Dit gerecht als onderdeel van een hele rihsttafel voor 40 personen
Is het dan de bedoeling dat ik alles x 10 kan doen..?
We hebben ook nog sajur lodeh, kare ajam pedis, rendang, bami en nasi goreng,
frikadel bakar en sate babi..
Is hier een speciale berekening voor??
Hoop dat jullie een antwoord hebben…jullie zullen dit wel vaker aan de hand hebben..🙃
Wat leuk dat je zo’n grote rijsttafel gaat maken! Toevallig hebben we een artikel over geschreven dat je zou kunnen helpen. Als je voor zoveel mensen gaat maken met zoveel andere gerechten zouden wij zeker niet met 10 vermenigvuldigen. Geniet ervan!