Home Erik's Asia De enige échte rendang

De enige échte rendang

door SmaakMenutie

Het lekkerste gerecht van de wereld

CNN

Een van ’s werelds bekendste Indonesische gerechten en onlangs nog geëindigd op de eerste plek van de Worlds 50 best foods van CNN. Waar overigens opvallend veel Indonesische gerechten in staan (en geheel terecht natuurlijk 🙂 ). Dit gerecht wordt ook veel in Amerika gegeten, onder de naam beef rendang. Het is dan ook echt héél erg lekker. Je moet er even de tijd voor hebben, gezien het stoven (smoren) zo’n 3 uur (minimaal!) in beslag neemt, maar het wachten is het meer dan waard. Van die heerlijke geur loopt het water me weer in de mond. Mmm lekker, laten we maar gauw beginnen.

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Zelf rendang maken

Rendang

Een van 's werelds bekendste Indonesische gerechten en onlangs nog geëindigd op de eerste plek van de Worlds 50 best foods van CNN. Erik's Asia De enige échte rendang European Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.1/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

800 gr runderlappen (of stoofvlees)
150 gr santen opgelost in 400 ml water (of kant-en-klare dikke kokosmelk)
4 sjalotten of 3 uien
5 tenen knoflook
5 lomboks (rode pepers)
5 kemirinoten (optioneel)
2 kruidnagels
2 tl ketoembar (koriander)
1 tl laos
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl assem
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
3 salam blaadjes (of laurier)

Zo maak je het

  • Natuurlijk kan je alles met de vijzel fijn maken, maar ik gebruik de kom van de staafmixer (of keukenmachine). Doe 4 grof gesneden sjaloten, 5 teentjes knoflook, 5 grof gesneden rode pepers, 5 geroosterde kemirinoten (optioneel), 1 tl laos, 1 tl djahé, 1 tl kunjit, 2 tl ketoembar, 2 kruidnagels en een snuf zout in de mixer en meng tot een gladde boemboe.
  • Doe een scheut olie in een pan met dikke bodem en fruit de boemboe een paar minuutjes aan op middelhoog vuur. Voeg nu ook 1 tl assem toe.
  • Snijd ondertussen het vlees in hapklare stukken van ongeveer 2 cm en voeg deze toe aan het geheel. Blijf het vlees door de boemboe roeren (paar minuten) totdat het enigszins dichtgeschroeid is (dit zorgt ervoor dat het vlees niet uit elkaar valt).
  • Los ondertussen 150 gr santen op in 400 ml kokend water en voeg dit toe aan de boemboe.
  • Voeg ook een stengel sereh toe en 3 salam blaadjes (laurier).
  • En nu begint het pruttelen. Laat het minstens 3 uur op laag vuur met de deksel op de pan pruttelen. Wel af en toe (om de 20-30 minuten) even roeren.
  • Je zal merken dat de saus indikt. Proef na 2 à 2,5 uur even of het vlees goed gaart. Om het geheel op het eind wat sneller in te laten dikken, laat je de deksel van de pan en zet je het vuur een slag hoger.
  • Serveer lekker met wat (gele) rijst, gebakken uitjes, atjar (ketimoen of tjampoer) en natuurlijk wat kroepoek. Selamat makan!

Rendang receptDe enige echte rendang

TIP

    • Tip van Erik
    Ondanks 5 lomboks niet pittig genoeg, voeg dan nog een scheut sambal toe. Of ga op voorhand voor extra pepertjes (lomboks). Er zijn recepten waar wel 10 lomboks ingaan. Met 5 lomboks is de rendang pittig maar zeker niet overdreven pittig te noemen.



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    16 reacties

    Bernard 14 december 2018 - 11:23

    Om extra pit te verkrijgen kun je beter wat rawits gebruiken. Dit is een kleinere, hetere peper dan de Lombok.

    Reply
    SmaakMenutie 14 december 2018 - 12:08

    Dat kan inderdaad ook Bernard! Deze zijn alleen niet overal verkrijgbaar. Maar dank voor je reactie. Groet, Tim- SmaakMenutie

    Reply
    Sanne 7 januari 2019 - 18:47

    Wat een heerlijke recepten, ik ben om en heb maar een Smaakmenutie eetweek ingelast om de Keuzestress te beperken :)… ik wist niet dat Santen vervangen kan worden door ‘gewone’ dikke kokosmelk. Maakt dit verschil voor de smaak? Hoor het graag en bedankt voor het delen van jullie heerlijke gerechten 😀

    Reply
    SmaakMenutie 8 januari 2019 - 09:02

    Hoi Sanne, wat onwijs leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 Yes, kokosmelk kan je net zo goed gebruiken en zorgt voor dezelfde smaak. Veel culinair plezier deze week! Groet, Tim- SmaakMenutie

    Reply
    Sanra 18 april 2019 - 19:32

    het vlees en de boemboe staan op. Wist alleen niet zo goed of de pitjes in de pepers moesten blijven, maar proefde en heb er nog sambal bij gegooid. Staat nu in de snelkookpan te pruttelen. Ben benieuwd. Vind het sowieso fijn om niet een kant en klare boemboe te gebruiken.

    Reply
    SmaakMenutie 23 april 2019 - 20:36

    Hoi Sandra, de pitjes kan je erin houden als je van lekker pittig houdt. En extra sambal kan natuurlijk altijd! De echte rendang is namelijk ook best spicy. Op onze website vind je alleen maar zelfgemaakte boemboes. Dus keuze zat! Veel kookplezier 🙂 Groet, team SmaakMenutie

    Reply
    Stan 17 augustus 2019 - 18:29

    Dag Tim en Erik! Wij hebben deze rendang gemaakt we vonden het een heerlijk recept! We hebben in plaats van gember- en kurkumapoeder verse gember en kurkumo wortels gebruikt. Wat heeft jullie voorkeur? Groetjes Stan

    Reply
    SmaakMenutie 18 augustus 2019 - 11:02

    Hoi Stan, fijn dat de rendang in de smaak viel. Leuk om te horen! Het is vaak het lekkerste om verse ingrediënten te gebruiken, maar het is natuurlijk wel lekker makkelijk om de poeders te gebruiken. Vaak doet dat niks af aan de smaak. Groetjes, Erik- SmaakMenutie

    Reply
    Annemaaike 22 augustus 2019 - 15:18

    Een man thuis die kwart indo is, ik kan hem niet blijer maken met Indonesische gerechten, pluk ze allemaal van jullie site, hij kan het elke dag wel eten (en ik ook😇). Dit weekend staat deze rendang op het menu!

    Reply
    SmaakMenutie 23 augustus 2019 - 08:28

    Super leuk om te horen Annemaaike! Fijn dat je hem met onze recepten blij kan maken (en jezelf ook). Wij zouden het ook wel elke dag kunnen eten, heerlijk!! Geniet van de rendang samen dit weekend 🙂

    Reply
    Jolanda Scipio 11 september 2019 - 02:34

    Hoi Tim en Erik wat een heerlijke site hebben jullie,mijn man is indisch en ook kook ik wel indisch enwas op zoek naar een recept van Rendang,nou ik heb hem gevonden hoor en ga hem het weekend maken.Hoop dat jullie nog lang deze Smaakmenutie blijven doen geweldig x

    Reply
    SmaakMenutie 11 september 2019 - 09:08

    Hoi Jolanda, bedankt voor het compliment, leuk! Uiteraard zullen we door blijven gaan met SmaakMenutie, al is het maar voor de leuke reacties 🙂 Laat je ons weten of de rendang in de smaak viel? Alvast selamat makan! Groet, Erik

    Reply
    Sanneke 6 oktober 2019 - 19:31

    Hoi mannen,
    Dit was mijn eerste mislukte Smaakmenutie recept😔 het was zo flauw van smaak. Kan het liggen aan de 2 pakjes kokosmelk die ik erin heb gedaan ipv een blik?
    Het zag er heerlijk uit maar de smaak was heel vlak.
    Help!
    Liefs, Sanneke

    Reply
    SmaakMenutie 7 oktober 2019 - 17:59

    Hoi Sanneke! Wat vervelend om te horen. De kokosmelk zou een oorzaak kunnen zijn, maar soms zijn de rode pepers van de supermarkt ook erg flauw (totaal geen smaak of pittig), dus wellicht is dat de reden. En het kan zelfs aan de kruiden liggen. Soms zijn die ook bewerkt en geven ze minder smaak af. Kortom, best moeilijk om naar de oorzaak te gissen.. Volgende keer beter? 😉

    Reply
    Sanneke 9 oktober 2019 - 10:30

    Tuurlijk, ik ga het gewoon nog een keer proberen maar dan met kokosmelk uit blik en pepers van de toko😁
    Bedankt voor jullie reactie!

    Reply
    Sanneke 9 oktober 2019 - 12:51

    Tuurlijk, ik ga het gewoon nog een keer proberen maar dan met kokosmelk uit blik en pepers van de toko😁
    Bedankt voor jullie reactie!

    Reply