Home Erik's Asia Ajam roedjak

Ajam roedjak

door SmaakMenutie
Ajam roedjak

Kip in mild-pittige saus

Eerder maakten we al deze daging roedjak. Heerlijk kruidig rundvlees dat is gestoofd in kokosmelk. Vandaag kiezen we voor kip. Ajam roedjak is ook gestoofd in kokosmelk, maar het voordeel van dit gerecht is dat het sneller klaar is. Wij hebben 750 gram kipdijfilet gebruikt, maar in dit recept is er voldoende boemboe voor minstens 1 kilo kip. En je kan natuurlijk ook prima kipfilet, kippenpoten of -vleugels of drumsticks gebruiken. Maak er lekker een fris Indisch gerecht als ketoprak of tjarantjam salade bij. En uiteraard serveer je het met wat witte rijst en kroepoek!

Ajam roedjak

Ajam roedjak (kip in mild-pittige saus)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.5/5
( 42 keer gestemd )

Ingrediënten

750 g kipdijfilet
250 ml kokosmelk
3 tenen knoflook
2 sjalotten
2 salamblad (Indisch laurier)
1 lombok (rode peper)
1 stengel sereh
2 el ketjap manis
1 el gula djawa (of bruine suiker)
2 tl laos
1 tl trassi
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers, 1 tl kunjit, 2 tl laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi en een flinke scheut olie tot een mooie gladde boemboe (pasta).
  • Fruit de boemboe in een scheutje olie 2 à 3 minuten aan op matig vuur. Schenk 2-3 el ketjap manis en 1 el gulu djawa toe en meng door de boemboe.
  • Schenk tevens 150 ml water en 250 ml kokosmelk erbij en breng al roerend tegen de kook.
  • Plaats 750 g kipdijfilet of kipfilet in de pan samen met 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam bladen.
  • Laat het vlees nu minimaal 1 uur zachtjes koken met deksel schuin op de pan. Zodra het vlees uit elkaar valt is het goed. Het is een beetje aftasten wat je uiteindelijke kookduur is. Het geheel dient goed ingedikt te zijn. Je kan het ook gerust op laag vuur uren laten stoven.

Ajam roedjak ingrediënten Ajam boemboe roedjak Ajam roedjak recept Ajam roedjak Ajam roedjak maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

17 reacties

joke 15 juli 2018 - 21:14

Hoi Erik, ik hou niet van kokos. Kan ik wat anders gebruiken of weglaten?
groetjes

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2018 - 19:20

Hoi Joke! Oei, dat is wel lastig met dit recept. Maar ik kan je zeggen dat je de kokos niet proeft hoor. Het is vooral om lekker te garen en het geeft een zachte smaak. Het smaakt totaal niet naar kokos zoals bijvoorbeeld een kokosmakroon of een bounty ? Ik zou het er gewoon eens op wagen, weet zeker dat het smaakt. De andere smaken overheersen boven de kokossmaak! Groetjes!

Reply
Lilianne 11 september 2021 - 09:49

Hoi. Kan ik deze ook met de slowcooker maken en is dan de verhouding hetzelfde

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:40

Jazeker Lilianne! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus kan je niet adviseren qua verhoudingen, maar ik denk dat alles gelijk blijft 🙂

Reply
Patty 20 november 2018 - 22:40

Ga ik morgen maken voor donderdag….lijkt me heerlijk. Ook maar een keer de ketoprak, heel benieuwd of dat hier in de smaak gaat vallen. Kan ik dat ook een dag van tevoren al klaar maken?
Alweer bedankt voor het recept!
Groet, Pattyv

Reply
SmaakMenutie 21 november 2018 - 08:43

Mmm lekker Patty! 😀 Ketoprak kan je zeker een dag van tevoren klaar maken, juist! Dan is het goed ingetrokken en komt de smaak nog beter tot zijn recht. Veel kook- en eetplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Els 10 januari 2019 - 10:32

Kun je dit gerecht ook maken met kipfilet en kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 11 januari 2019 - 11:28

Hoi Els, jazeker beide kan! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Henny 11 september 2021 - 19:36

Ik lees ik jullie ingredientenlijst kokosmelk, maar in jullie antwoord aan Hans santen.
Lees ik het zo verkeerd, wat moet het nu zijn.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:39

We hebben het recept aangepast naar kokosmelk, vandaar dat je in de comments nog santen ziet staan. We vinden het zelf makkelijker om kokosmelk te gebruiken, maar santen kan dus ook!

Reply
S 12 september 2021 - 15:17

Moet je niet eers vlees bakken

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:37

Nee hoor, we stoven het vlees!

Reply
Henny 13 september 2021 - 14:13

Oke bedankt voor het antwoord, ik vind kokosmelk ook makkelijker.

Groet Henny

Reply
fayenne 11 oktober 2021 - 22:00

hoi hoi,
wat is vergelijkbaar met salamblad ik kan dit namelijk nergens vinden in de supermarkt.

groetjes Fayenne

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2021 - 10:17

Hoi Fayenne, salamblad heeft een vrij specifieke smaak en is niet echt te vervangen door iets anders. Het klopt ook dat dit niet bij de supermarkt verkrijgbaar is dus zou het dan gewoon achterwege laten als je geen toko in de buurt hebt 🙂

Reply
Kyra 23 november 2021 - 09:25

Hoi! Het was heerlijk, maar ‘goed ingedikt’ kan ik het echt niet noemen, maar heb toch ruim een uur gekookt. Halverwege ook de deksel er maar vast afgehaald want voelde hem al aankomen, maar heeft niet echt noemenswaardig geholpen.

Ik heb dit vaker bij jullie recepten van dit soort en het mag de pret absoluut niet drukken (beetje maizena lost het wel op en vloeibaar is het ook hartstikke lekker allemaal), maar vraag me wel af of ik iets verkeerd doe. Tips? Ik heb het idee dat als ik het vuur hoger zet om eea wat meer te laten verdampen ik niet echt meer aan de instructie ‘zachtjes koken’ voldoe. 4 op onze inductieplaat die loopt van 1 tot en met 9 doe ik nu.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:51

Hi Kyra, Dat is wel vervelend… want het zou toch echt moeten indikken binnen de aangegeven tijd. Wij hebben ook inductie en bij ons meestal ook op 4 van 9. Maar dan alsnog kan het verschillen per plaat weet ik inmiddels. Misschien vanaf het begin de deksel er eens afhouden en dan als het ingedikt is deksel er weer even op. Wel wat vaker roeren dan om aanbakken te voorkomen. Je kan ook op het eind al roerend vuur wat hoger zetten, helpt soms ook.

Reply