Home Erik's Asia Ajam Roedjak

Ajam Roedjak

door SmaakMenutie

Kip in mild-pittige saus

Eerder maakten we al deze daging roedjak. Heerlijk kruidig rundvlees dat is gestoofd in kokosmelk. Vandaag kiezen we voor kip. Ajam roedjak is ook gestoofd in kokosmelk, maar het voordeel van dit gerecht is dat het sneller klaar is. Wij hebben 600 gram kippenvleugels gebruikt, maar in dit recept is er voldoende boemboe voor minstens 1 kilo kip. En je kan natuurlijk ook prima kippenpoten of drumsticks gebruiken.

Maak er lekker een fris Indisch gerecht bij. Zoals je op de foto kan zien hebben wij er ketoprak bij gemaakt. Ook maken? kijk dan even hier. En uiteraard serveer je het met wat witte rijst en kroepoek!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Ajam roedjak

Ajam Roedjak

Eerder maakten we al deze daging roedjak. Heerlijk kruidig rundvlees dat is gestoofd in kokosmelk. Vandaag kiezen we voor kip. Ajam roedjak is ook... Erik's Asia Ajam Roedjak European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.7/5
( 21 keer gestemd )

Ingrediënten

1 kilo kippenvleugels
2 sjalotten
2 tenen knoflook
2 tomaten
1 lombok (rode peper)
3 el ketjap manis
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl kunjit (kurkuma)
1/2 tl trassi (optioneel)
40 g santen

Zo maak je het

  • Bestrooi de kip ruim met zout. Doe een laagje olie in de wok en bak de kip op matig vuur rondom bruin in een minuut of 10. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak ondertussen de boemboe met de foodprocessor of kom van de staafmixer. Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper (verwijder de zaadlijsten als je niet van al te spicy houdt), 2 tomaten, 1 tl kunjit, 1 tl djahé en 1/2 tl trassi. Mix tot een gladde pasta.
  • Fruit de boemboe aan in de wok waar je net de kip in hebt gebakken. Als er teveel olie in de pan is achtergebleven zorg dan dat je er wat uithaalt.
  • Voeg 3 el ketjap manis en 300 ml water toe en breng tegen de kook aan. Voeg vervolgens circa 40 gr santen (van een blok) toe en roer tot het is opgelost.
  • Voeg nu de kip toe en laat het geheel minimaal 45 minuten pruttelen op matig vuur met deksel schuin op de pan. Wil je dat de kip helemaal van het bot valt? Laat het dan gerust langer sudderen, het komt de smaak alleen maar ten goede. Serveer met witte rijst en een fris groentegerecht.

Ajam en boemboe roedjak Ajam roedjak recept Ajam boemboe roedjak

TIP

    • Tip van Erik
    Wil je dat de saus wat indikt? Laat dan het deksel op het laatst van de pan, de saus zal dan snel indikken. Te pittig? Voeg wat ketjap manis (is zoet) toe of een scheutje citroensap. Niet spicy genoeg? Gewoon een lepel sambal er doorheen roeren!



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    6 reacties

    joke 15 juli 2018 - 21:14

    Hoi Erik, ik hou niet van kokos. Kan ik wat anders gebruiken of weglaten?
    groetjes

    Reply
    SmaakMenutie 17 juli 2018 - 19:20

    Hoi Joke! Oei, dat is wel lastig met dit recept. Maar ik kan je zeggen dat je de kokos niet proeft hoor. Het is vooral om lekker te garen en het geeft een zachte smaak. Het smaakt totaal niet naar kokos zoals bijvoorbeeld een kokosmakroon of een bounty 😉 Ik zou het er gewoon eens op wagen, weet zeker dat het smaakt. De andere smaken overheersen boven de kokossmaak! Groetjes!

    Reply
    Patty 20 november 2018 - 22:40

    Ga ik morgen maken voor donderdag….lijkt me heerlijk. Ook maar een keer de ketoprak, heel benieuwd of dat hier in de smaak gaat vallen. Kan ik dat ook een dag van tevoren al klaar maken?
    Alweer bedankt voor het recept!
    Groet, Pattyv

    Reply
    SmaakMenutie 21 november 2018 - 08:43

    Mmm lekker Patty! 😀 Ketoprak kan je zeker een dag van tevoren klaar maken, juist! Dan is het goed ingetrokken en komt de smaak nog beter tot zijn recht. Veel kook- en eetplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

    Reply
    Els 10 januari 2019 - 10:32

    Kun je dit gerecht ook maken met kipfilet en kokosmelk?

    Reply
    SmaakMenutie 11 januari 2019 - 11:28

    Hoi Els, jazeker beide kan! Groet, Erik- SmaakMenutie

    Reply