Meer dan een bijgerecht
Petjil is zo’n gerecht dat je één keer maakt en daarna altijd in je repertoire houdt.
Deze frisse Indische groentesalade is heerlijk veelzijdig: als bijgerecht bij een rijsttafel, als lichte lunch, of gewoon als hoofdgerecht met wat witte rijst ernaast. De combinatie van knapperige groenten met een geurige, volle pindasaus maakt petjil zoo lekker. En het mooiste? Je hebt er weinig voor nodig en je kunt eindeloos variëren.
Anders dan gado gado
Op het eerste gezicht doet petjil misschien denken aan gado gado. Beide gerechten combineren groenten met pindasaus, maar de smaak is echt wel anders. Petjil is frisser, lichter en de saus wordt vaak net iets pittiger gemaakt. Waar gado gado meestal ook warme groenten bevat, mag petjil gerust lauwwarm of zelfs koud gegeten worden. Dat maakt het ideaal voor zomerse dagen of om vooruit te maken voor een drukke doordeweekse avond.
Speel met groenten
Wat petjil ook aantrekkelijk maakt, is de vrijheid die je hebt met de groente-keuze. Zelf kies ik graag voor een combinatie van komkommer, sperziebonen en spitskool. Soms vervang ik de spitskool door Chinese kool, of gebruik ik babyspinazie als ik dat toevallig in huis heb. Komkommer en boontjes zijn voor mij wel onmisbaar, vanwege hun structuur en frisse smaak. Je kookt de groenten kort, zodat ze beetgaar blijven en hun kleur behouden.
De kracht van kentjoer
De pindasaus is natuurlijk het hart van dit gerecht. De smaak staat of valt met de boemboe – de basispasta – die je maakt van sjalotten, knoflook, rode peper, trassi (optioneel), gula djawa, zonnebloemolie én kentjoer. Die laatste verdient wat extra aandacht.
Kentjoer, ook wel kencur genoemd, is een wortel uit de gemberfamilie en wordt veel gebruikt in de Indische keuken. De smaak is lastig te omschrijven: aards, fris, bijna citrusachtig, en eigenlijk met niets anders te vergelijken.
Het is dat ene ingrediënt dat petjil, net als in de tjarantjam salade, zijn karakter geeft. In veel Indische families wordt gezegd dat je kentjoer nooit kunt vervangen – en daar zit wat in. Zonder kentjoer smaakt de saus gewoon niet zoals het hoort.
Alles draait om balans
Zodra je de boemboe hebt aangefruit, voeg je er wat citroensap en pindakaas aan toe. Roer tot een gladde saus en proef: pittig, zuur, zout en een tikje zoet moeten met elkaar in evenwicht zijn. Vind je het niet pittig genoeg? Roer er dan gerust nog wat sambal oelek doorheen.
Meng de saus met de groenten vlak voor het serveren. Je kunt petjil koud eten, maar lauwwarm komt de pindasaus extra goed tot zijn recht. Serveer er witte rijst bij en eventueel een vleesgerecht zoals ajam smoor of saté babi. Maar ook zonder bijgerechten is petjil hartstikke lekker.
27 reacties
Ik wil deze salade graag dit weekend maken maar ik probeer Kentjoer te vinden op de websites van AH of Jumbo maar kan het niet vinden. Er uit laten of vervangen door iets anders?
Het is best wel een smaakmaker, dus als het je lukt zou ik echt even naar de toko gaan. Wellicht kan je daar de overige ingrediënten ook inslaan 😉 Geniet ervan!
Bedankt voor je snelle reactie maar helaas ik woon in een dorp en daar hebben we geen toko.
Wat vervelend! Door de kenmerkende smaak is het lastig om het door een andere kruid te vervangen. Ik zou het dan maar gewoon achterwege laten 🙂
Jongens, wat heb ik (en de rest van de fam) lekker gegeten. Dit gerecht samen met de saté, de pindasaus en de Pandang rijst was een topper. Super bedankt ! (ik ben vrijgesteld van de afwas :-))
Haha leuk te horen Gert! Fijn dat jullie van ons (familie)recept genoten hebben. Lekker ook in combinatie met de saté!
Vandaag de Petjil gemaakt 🙂 Ben erg benieuwd hoe het smaakt, maar denk vast erg lekker! Ik heb in plaats van water, kokosmelk toegevoegd bij de boemboe, en wat extra sambal badjak!
Leuk Cindy! Viel het in de smaak? 🙂
Ja het was super lekker!
Fijn!
Hallo Beste mannen,
Ik heb nu al diverse van jullie heerlijke recepten gemaakt en steeds weer genieten mijn vrouw en ik hiervan.
Ik pas ook jullie recepten aan om mijn eigen draai er aan te geven, jullie recepten gebruik ik als basis.
Maar toppie wat jullie hier telkens weer schrijven. Wij zijn een erge fan van de Indische keuken.
Ik ben al geabonneerd op jullie nieuwsbrief.We beleven hier veel plezier aan.
Wij wonen in Spanje en helaas zijn niet alle kruiden hier verkrijgbaar. Maar dan zoek ik er een alternatief voor,
Ga zo door, hartelijk dank voor jullie inzet. Groetjes van uit een zonnige Spanje.
Robert Vroegop.
Hallo Robert, wat leuk om te horen! Fijn dat jullie van onze recepten genieten 🙂 Leuk ook dat je eigen draai aan de recepten geeft, dat is precies wat wij voor ogen hebben. Onze recepten dienen ter inspiratie en als basis. Iedereen heeft een andere smaak, daarom is het belangrijk om net dat toe te voegen wat jij lekker vindt.
Fijn ook dat de nieuwsbrief helemaal in Spanje gelezen wordt, leuk!! Vaak kan je inderdaad goed een andere kruiden gebruiken, je moet alleen dan net even weten welke. Veel plezier met het koken (en uiteraard het eten ervan) de aankomende tijd! Groetjes van ons!
Hartstikke lekker! Taugé vergeten te halen, maar we hadden paksoi in huis. Ook lekker! We eten nogal “peper-loos”, dus maar een paprika versnipperd (voor de kleur;) Wel wat zout toegevoegd. Ga het zeker nog een keer maken!
Fijn dat het in de smaak viel Willa! Paksoi is ook heerlijk erdoorheen, goed idee!