Home Erik's Asia Petjil

Petjil

Indische groentesalade met pindasaus

door SmaakMenutie
Petjil

Meer dan een bijgerecht

Petjil is zo’n gerecht dat je één keer maakt en daarna altijd in je repertoire houdt.

Deze frisse Indische groentesalade is heerlijk veelzijdig: als bijgerecht bij een rijsttafel, als lichte lunch, of gewoon als hoofdgerecht met wat witte rijst ernaast. De combinatie van knapperige groenten met een geurige, volle pindasaus maakt petjil zoo lekker. En het mooiste? Je hebt er weinig voor nodig en je kunt eindeloos variëren.

Indische groente salade

Anders dan gado gado

Op het eerste gezicht doet petjil misschien denken aan gado gado. Beide gerechten combineren groenten met pindasaus, maar de smaak is echt wel anders. Petjil is frisser, lichter en de saus wordt vaak net iets pittiger gemaakt. Waar gado gado meestal ook warme groenten bevat, mag petjil gerust lauwwarm of zelfs koud gegeten worden. Dat maakt het ideaal voor zomerse dagen of om vooruit te maken voor een drukke doordeweekse avond.

Petjil recept

Speel met groenten

Wat petjil ook aantrekkelijk maakt, is de vrijheid die je hebt met de groente-keuze. Zelf kies ik graag voor een combinatie van komkommer, sperziebonen en spitskool. Soms vervang ik de spitskool door Chinese kool, of gebruik ik babyspinazie als ik dat toevallig in huis heb. Komkommer en boontjes zijn voor mij wel onmisbaar, vanwege hun structuur en frisse smaak. Je kookt de groenten kort, zodat ze beetgaar blijven en hun kleur behouden.

Petjil boemboe
Zelfgemaakte boemboe voor de pindasaus

De kracht van kentjoer

De pindasaus is natuurlijk het hart van dit gerecht. De smaak staat of valt met de boemboe – de basispasta – die je maakt van sjalotten, knoflook, rode peper, trassi (optioneel), gula djawa, zonnebloemolie én kentjoer. Die laatste verdient wat extra aandacht.

Petjil maken

Kentjoer, ook wel kencur genoemd, is een wortel uit de gemberfamilie en wordt veel gebruikt in de Indische keuken. De smaak is lastig te omschrijven: aards, fris, bijna citrusachtig, en eigenlijk met niets anders te vergelijken.

Het is dat ene ingrediënt dat petjil, net als in de tjarantjam salade, zijn karakter geeft. In veel Indische families wordt gezegd dat je kentjoer nooit kunt vervangen – en daar zit wat in. Zonder kentjoer smaakt de saus gewoon niet zoals het hoort.

Alles draait om balans

Zodra je de boemboe hebt aangefruit, voeg je er wat citroensap en pindakaas aan toe. Roer tot een gladde saus en proef: pittig, zuur, zout en een tikje zoet moeten met elkaar in evenwicht zijn. Vind je het niet pittig genoeg? Roer er dan gerust nog wat sambal oelek doorheen.

Groente salade

Meng de saus met de groenten vlak voor het serveren. Je kunt petjil koud eten, maar lauwwarm komt de pindasaus extra goed tot zijn recht. Serveer er witte rijst bij en eventueel een vleesgerecht zoals ajam smoor of saté babi. Maar ook zonder bijgerechten is petjil hartstikke lekker.

Petjil

Petjil

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 65 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 200 g gesneden spitskool
  • 150 g pindakaas
  • 125 g taugé
  • 100 g babyspinazie
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 1/2 citroen
  • 1 tl kentjoer
  • 1 tl gula djawa
  • 1 tl trassi (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 kleine komkommer zonder zaadlijsten in halve maantjes en doe samen met 100 g babyspinazie en 200 g spitskool in een ruime kom.
  • Kook 200 g sperziebonen beetgaar in 10 minuten. Maak 125 g taugé schoon en blancheer de laatste 30 seconden mee met de sperziebonen. Spoel af onder ijskoud water en laat uitlekken in een vergiet. Doe alles bij de overige groenten.
  • Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 ruime tl kentjoer, 1 tl trassi (optioneel), 1 tl gula djawa en een flinke scheut zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe in een steelpannetje 2-3 minuten zachtjes aan. Schenk 150 ml water samen met het sap van een 1/2 kleine citroen bij het geheel en breng tegen de kook aan.
  • Voeg 150 g pindakaas toe en roer met een leper of kleine garde tot een mooie pindasaus. Meng de pindasaus door de groenten. Je kan het zowel (lauw)warm als koud serveren. Serveer met witte rijst en een vleesgerecht.

Petjil

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Jolanda 30 juni 2022 - 14:37

Ik wil deze salade graag dit weekend maken maar ik probeer Kentjoer te vinden op de websites van AH of Jumbo maar kan het niet vinden. Er uit laten of vervangen door iets anders?

Reply
SmaakMenutie 30 juni 2022 - 14:40

Het is best wel een smaakmaker, dus als het je lukt zou ik echt even naar de toko gaan. Wellicht kan je daar de overige ingrediënten ook inslaan 😉 Geniet ervan!

Reply
Jolanda 30 juni 2022 - 21:57

Bedankt voor je snelle reactie maar helaas ik woon in een dorp en daar hebben we geen toko.

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2022 - 10:16

Wat vervelend! Door de kenmerkende smaak is het lastig om het door een andere kruid te vervangen. Ik zou het dan maar gewoon achterwege laten 🙂

Reply
Gert 23 april 2021 - 20:07

Jongens, wat heb ik (en de rest van de fam) lekker gegeten. Dit gerecht samen met de saté, de pindasaus en de Pandang rijst was een topper. Super bedankt ! (ik ben vrijgesteld van de afwas :-))

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:11

Haha leuk te horen Gert! Fijn dat jullie van ons (familie)recept genoten hebben. Lekker ook in combinatie met de saté!

Reply
Cindy 2 februari 2021 - 16:44

Vandaag de Petjil gemaakt 🙂 Ben erg benieuwd hoe het smaakt, maar denk vast erg lekker! Ik heb in plaats van water, kokosmelk toegevoegd bij de boemboe, en wat extra sambal badjak!

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 09:57

Leuk Cindy! Viel het in de smaak? 🙂

Reply
Cindy 3 februari 2021 - 12:49

Ja het was super lekker!

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 13:00

Fijn!

Reply
Robert Vroegop 25 mei 2020 - 17:42

Hallo Beste mannen,
Ik heb nu al diverse van jullie heerlijke recepten gemaakt en steeds weer genieten mijn vrouw en ik hiervan.
Ik pas ook jullie recepten aan om mijn eigen draai er aan te geven, jullie recepten gebruik ik als basis.
Maar toppie wat jullie hier telkens weer schrijven. Wij zijn een erge fan van de Indische keuken.
Ik ben al geabonneerd op jullie nieuwsbrief.We beleven hier veel plezier aan.
Wij wonen in Spanje en helaas zijn niet alle kruiden hier verkrijgbaar. Maar dan zoek ik er een alternatief voor,
Ga zo door, hartelijk dank voor jullie inzet. Groetjes van uit een zonnige Spanje.

Robert Vroegop.

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2020 - 19:29

Hallo Robert, wat leuk om te horen! Fijn dat jullie van onze recepten genieten 🙂 Leuk ook dat je eigen draai aan de recepten geeft, dat is precies wat wij voor ogen hebben. Onze recepten dienen ter inspiratie en als basis. Iedereen heeft een andere smaak, daarom is het belangrijk om net dat toe te voegen wat jij lekker vindt.
Fijn ook dat de nieuwsbrief helemaal in Spanje gelezen wordt, leuk!! Vaak kan je inderdaad goed een andere kruiden gebruiken, je moet alleen dan net even weten welke. Veel plezier met het koken (en uiteraard het eten ervan) de aankomende tijd! Groetjes van ons!

Reply
Willa 20 november 2019 - 17:41

Hartstikke lekker! Taugé vergeten te halen, maar we hadden paksoi in huis. Ook lekker! We eten nogal “peper-loos”, dus maar een paprika versnipperd (voor de kleur;) Wel wat zout toegevoegd. Ga het zeker nog een keer maken!

Reply
SmaakMenutie 21 november 2019 - 12:10

Fijn dat het in de smaak viel Willa! Paksoi is ook heerlijk erdoorheen, goed idee!

Reply
1 2 3