Indische klassieker
We hebben weer een Indische klassieker voor je: ajam rica rica (ook wel ayam of kip ritja ritja). Dit gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Indonesische keuken, is eenvoudig te maken en toch vol van smaak. De pittige sambal is de ster van dit gerecht maar je kunt de intensiteit zelf bepalen. In dit recept houden we de pittigheid spannend, maar niet te extreem, zodat iedereen kan genieten van de heerlijke smaken zonder zich in het zweet te werken.
Sappig en mals
Het belangrijkste ingrediënt van dit gerecht is natuurlijk de kip (dit in tegenstelling tot de variant die we onlangs met varkensvlees (babi) maakten). Ajam rica rica kan met zowel kipfilet als kipdijen gemaakt worden, maar voor extra smaak raden we aan om kipdijfilet te gebruiken. Deze zijn sappiger en blijven beter mals tijdens het koken. Het gerecht krijgt zijn kenmerkende pittigheid door de combinatie van verschillende pepers, vooral de rode lomboks. Maar geen zorgen, het is niet zo heet dat je niet meer kunt eten – de balans tussen de smaken zorgt ervoor dat het gerecht heerlijk is zonder dat je constant moet blussen.
Perfecte balans
Wat dit gerecht echt bijzonder maakt, is de balans tussen pittigheid en frisse smaken. De pepers worden gecombineerd met sereh (citroengras), limoensap en bruine suiker. De sereh zorgt voor de frisheid, het limoensap een klein zuurtje en de bruine suiker houdt de scherpte van de pepers in toom. Hierdoor krijg je een smaak die zowel pittig als fris is, met een hint van zoetheid.
Naar eigen wens
Wil je het gerecht écht heel spicy maken? Voeg dan extra rawit pepers toe of gebruik meer rode pepers. Rawits zijn bekend om hun intense hitte, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid die je toevoegt. Als je van milde gerechten houdt, kun je de hoeveelheid pepers naar beneden bijstellen of zelfs een mildere peper gebruiken, zoals de groene peper. De keuze is aan jou!
Wat erbij serveren?
Ajam rica rica komt het beste tot zijn recht wanneer het geserveerd wordt met een simpele portie witte rijst, die de pittige smaken mooi balanceert. Daarnaast kun je het gerecht combineren met een (fris) groentegerecht zoals sajoer boontjes, tjarantjam salade of ketoprak. Deze bijgerechten brengen extra smaak aan je maaltijd, zodat je een compleet en gevarieerd Indonesisch diner op tafel hebt staan.
28 reacties
Heerlijk, gebruiken jullie olijfolie voor de boemboe en aanbakken voor de boemboe? Of zonnebloemolie?
Zoonebloemolie! Is wat neutraler van smaak 🙂
Als ik in 1 keer anderhalve kilo kip wil maken, verdubbel ik dan de hoeveelheden of hebben jullie andere suggesties?
Wat leuk Milou! Toevallig hebben we daar onlangs een artikel over geschreven https://smaakmenutie.nl/de-basisingredienten-van-de-indische-keuken/ Aan deze tips ga je zeker wat hebben, het is vaak ook een beetje op gevoel. Succes en geniet ervan!
Net gemaakt! We blijven er van eten😀 heerlijk!
Vanavond meteen op het menu, ik had kippenbouten, gehalveerd, ging ook prima.
De laatste 5 minuten nog 2 lente-uitjes en 20 peultjes toegevoegd, met naanbrood om te saus op te deppen en sla, zo heerlijk! Wij hebben met z’n tweeën (bijna) alles op. Dank Erik!
Kunnen de limoenblaadjes vervangen worden door iets anders? Weet niet waar ik deze kan kopen. Lijkt mij een heerlijk recept,
Groetjes, Joke.
Je zou een scheutje meer limoensap kunnen gebruiken dan!
Hoi hoi, hoe krijg ik de saus wat dikker, denk dat ik teveel water heb gebruikt 🙈
Gewoon rustig afwachten tot het is ingedikt! Dus deksel van de pan en zo nu en dan even doorroeren. Dan komt het helemaal goed! 🙂
recept gemaakt, alleen met trinida beans peppers. super lekker, en heel pittig. voor herhaling zeker
Hoi, ik woon in het zuid Spanje, aan de Atlantische Oceaan, hier verkopen ze helaas geen verse Indische producten (snik). Ik mis alleen mijn Tokootje in Nederland. Gelukkig heb ik bijna alle Indische kruiden. Nu wil ik dit recept gaan maken maar kan niet aan verse sereh komen. Ik heb alleen in poedervorm, kan ik dit voor het recept gebruiken ? Zo ja, hoeveel gram of lepels zal ik voor dit recept nodig hebben ? Met vriendelijke groet.
Hi Rita, wat jammer dat daar niet niet alle verse producten verkrijgbaar zijn! Gelukkig heb je het meeste in huis 🙂 Je kan voor dit gerecht prima de poedervorm gebruiken hoor. Neem dan 2 tl. Geniet ervan!
Wat is ayam rica rica zonder pandanblad? Zeer bepalend ingredient en goed te verkrijgen in de toko!
Barbera
Heerlijk gerecht. Van de drie pepertjes heb ik de zaadjes van één pepertje erbij gedaan. Ik heb cocosmelk gebruikt ipv water en toen het klaar was een paar stukjes Santen erbij waardoor de saus ook iets meer bond. Deze mag blijven
Gister gemaakt voor gasten. Samen met de salade. Ze vonden het heerlijk!
Vandaag de ajam rica rica gemaakt. Een heerlijk gerecht. Extra pittig gemaakt. Jij noemt het een indische klassieker. Ik kende het niet. Weet jij uit welk deel van Indonesie dit komt? Hij komt mij nogal Indias over. Maar wederom een heel erg mooi gerecht. Dank je wel.
Fijn dat ‘ie in de smaak viel Walter! Thanks voor het compliment. Gerecht komt overigens uit Noord-Sulawesi 🙂
Ajam Rica Rica net gemaakt, is wel pittig maar heeft weinig smaak. Alles volgens recept gemaakt Wat kan ik hier nog aan doen??
Wat vreemd! Ik zou dan wat extra kruiden toevoegen 🙂
Ja, daar ben ik weer. Ik heb de ajam rica rica gemaakt . Zo vreselijk lekker, wat een top recept. Ik heb nu alle soorten ajam wel gemaakt van jou. Ik kan wel een toko gaan beginnen hier in zuid spanje. Lieve groeten van walter en dick.
Ik heb dit vandaag gemaakt (dubbele hoeveelheid) in de slowcooker. Nog groentebouillon blokje er bij gedaan en gebonden met allesbinder. Het is zo enorm lekker! De smaak van citroengras maakt het zo smakelijk! Dit gaat een succes worden op ons walking dinner!
Ik wil een rijsttafel gaan maken voor 40 personen. Jullie recepten ga ik gebruiken, alles wat ik heb uitgeprobeerd is lekker. Ik wil veel in het voren gaan maken en in de vriezer doen maar zijn er gerechten die ik later in shaving dishes wil opwarmen die niet in de vriezer kunnen?
Wat leuk dat je een rijsttafel gaat maken voor zo’n grote groep! Met groenten/ei gerechten zou ik voorzichtig zijn vwb invriezen. Vlees kan eigenlijk altijd wel. Geniet ervan en vooral veel (kook)plezier!
Wat een heerlijk gerecht, lekker fris en pittig. Vanavond gemaakt en echt gesmuld ervan, zoals van de meeste recepten die ik van jullie maak. Dank weer!
Vanavond staat dit gerecht op ons menu , al veel recepten van jullie gemaakt en was een groot succes .
Alles wat ik heb nagemaakt hebben we heerlijk van zitten smullen.🥳🥳🥳koken op deze manier is echt een feestje
Gisteren dit recept gemaakt….ik heb er nog taugé en haricots verts bij doorgedaan voor meer groente…HEERLIJK! Mijn dochter gaat dit recept in de slowcooker maken…
Per toeval zag ik dit gerecht op jullie site. Ik heb exact de stappen gevolgd en het resultaat was prima, we hebben dit met sajoer boontjes gegeten.
Het was echt genieten en ik ga dit vaker maken.
Mijn volgende uitdaging wordt kip madras 😉