Home Erik's Asia Javaanse gehaktballetjes

Javaanse gehaktballetjes

door SmaakMenutie
Javaanse gehaktballetjes

Frikadel djawa

Onze Indische gehaktballetjes (en Indische balletjes) zijn een regelrechte hit, dus werd het – na meermaals de vraag van van onze lezers gekregen te hebben – tijd voor Javaanse gehaktballetjes. Deze Javaanse balletjes worden in Indonesië frikdadel djawa genoemd. Lekker als (warme) snack of onderdeel van je rijsttafel. Met 300 gram maak je ongeveer 30 balletjes. Genoeg voor een man of 4-5 op een mooie borrelplank.

Javaanse gehaktballetjes

Javaanse gehaktballetjes

Print dit recept
Personen: 30 balletjes Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 22 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g rundergehakt
40 g paneermeel
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 ei
1 rode peper
2 el ketjap manis
1 el gula djawa
1 tl ketoembar
1 tl djintan
1 tl trassi
Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 el zonnebloemolie, 1 tl ketoembar, 1 (kleine) tl djintan, 1 tl trassi en een snuf zout tot een zeer fijne pasta (boemboe).
  • Fruit de boemboe op matig vuur circa 3-5 minuten zachtjes aan en laat afkoelen.
  • Meng ondertussen 300 g rundergehakt met 1 ei, 2 el ketjap manis, 1 el gula djawa en een flinke snuf zout en peper.
  • Voeg de afgekoelde boemboe toe samen met 40 g paneermeel en meng grondig door het gehaktmengsel. Dek het geheel af en laat minimaal 2 uur rusten. Of nog makkelijker, maak het een dag van tevoren.
  • Draai balletjes ter grootte van een kleine bitterbal. 
  • Schenk een laagje van 1-2 cm (zonnebloem- of arachide) olie in een pan en frituur de balletjes in circa 10-12 minuten rondom bruin op matig vuur.
  • Je kan ze zo eten maar extra lekker met een sausje van 1 el sambal oelek, 4 el ketchup, 1 el gembersiroop en 1 el ketjap manis. 

Gehaktballetjes ingrediëntenBoemboe gehaktballetjesGehaktballetjes makenJavaanse gehaktballetjesJavaanse balletjesIndische gehaktballetjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Johan 19 maart 2022 - 08:27

Wanneer wordt het paneermeel toegevoegd?

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2022 - 11:01

Scherp Johan! Het staat er nu bij 🙂

Reply
Linda 21 maart 2022 - 09:29

Wat is de reden dat het gehakt terug in de koelkast gaat?

Reply
SmaakMenutie 21 maart 2022 - 10:21

Zodat het goed in kan trekken!

Reply
Linda 21 maart 2022 - 13:35

Oh duh, klinkt logisch.
Wederom bedankt voor jullie snelle reactie!

Reply
Lyan 14 april 2022 - 15:11

Hi!
Kan ik ze de dag ervoor ook al maken of zijn ze op het lekkerst de dag zelf?

Reply
SmaakMenutie 15 april 2022 - 15:32

Kan hoor! Maar op de dag zelf is wel het allerlekkerst 😉

Reply
Carl 9 mei 2022 - 17:26

Maken jullie de boemboe met een vijzel of met een keukenmachine?

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2022 - 09:03

Met een keukenmachine! Maar een vijzel kan ook hoor, is alleen wat meer werk 😉

Reply
Paul 24 juli 2022 - 11:25

Kan ik dit gehakt ook gebruiken voor de Indische saucijzenbroodjes?
Lijkt mij er erg lekker in.

Reply
SmaakMenutie 25 juli 2022 - 15:16

Ja hoor, moet wel kunnen Paul! Goed idee 🙂

Reply
Paul 30 juli 2022 - 10:16

Ik heb ze dinsdag gemaakt voor al mijn collega’s in het magazijn en iedereen was lovend

Reply