Home Erik's Asia Javaanse gehaktballetjes

Javaanse gehaktballetjes

als snack of onderdeel van de rijsttafel

door SmaakMenutie
Javaanse gehaktballetjes

Frikadel djawa

Onze Indische gehaktballetjes zijn een regelrechte hit, dus na herhaaldelijke verzoeken van onze lezers kon een recept voor ‘Javaanse gehaktballetjes’ niet uitblijven.

Deze heerlijke gehaktballetjes staan in Indonesië bekend als frikadel djawa. Ze zijn kruidig en perfect als borrelhapje of als onderdeel van een rijsttafel. Met dit recept maak je ongeveer 30 balletjes, voldoende voor 4 tot 5 personen.

Indische gehaktballetjes

Wat is frikadel djawa?

Frikadel djawa is een traditioneel Javaans gerecht dat zich onderscheidt door zijn verfijnde kruidenmix en volle smaak. De Javaanse gehaktballetjes worden gemaakt van gehakt en gefrituurd tot ze een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant hebben. De unieke smaak komt uiteraard van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van bijna al onze Indische gerechten.

Gehaktballetjes ingrediënten

De perfecte boemboe

De sleutel tot de authentieke smaak van frikadel djawa ligt dus in de boemboe. Voor deze boemboe mixen we sjalotten, knoflook, rode peper, zonnebloemolie, ketoembar (korianderpoeder), djintan (komijnpoeder), trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en een snuf zout tot een fijne pasta. De boemboe fruiten we kort aan zodat de smaken goed vrijkomen. Daarna mengen we het door het gehakt, samen met een eitje, uiteraard ketjap manis, gula djawa (Javaanse palmsuiker), paneermeel en een snuf peper en zout. Dit mengsel laten we daarna minimaal twee uur rusten zodat alle smaken goed kunnen intrekken in het gehakt.

Boemboe gehaktballetjes
Zelfgemaakte boemboe

Van gehakt tot krokante balletjes

Na het rusten draaien we het gehaktmengsel tot kleine balletjes. Laten we zeggen ter grootte van een kleine bitterbal. Deze frituren we in zonnebloemolie op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Door het frituren krijgen de balletjes een heerlijk krokante buitenkant terwijl ze van binnen lekker zacht blijven. Je kunt ze warm serveren als snack, maar ook koud zijn ze nog steeds ontzettend lekker!

Gehaktballetjes maken

Serveer met een pittig sausje

Frikadel djawa is op zichzelf al heerlijk maar een goed sausje maakt het wat ons helemaal af. Meng 1 eetlepel sambal oelek, 4 eetlepels ketchup, 1 eetlepel gembersiroop en 1 eetlepel ketjap manis tot een zoet-pittige saus. Serveer de balletjes met dit sausje als dip of druppel het eroverheen voor extra smaak. Perfect voor op een borrelplank of als toevoeging aan je rijsttafel!

Javaanse balletjes
Javaanse gehaktballetjes

Javaanse gehaktballetjes

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 40 g paneermeel
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 1 rode peper
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 el zonnebloemolie, 1 tl ketoembar, 1 (kleine) tl djintan, 1 tl trassi en een snuf zout tot een zeer fijne pasta (boemboe).
  • Fruit de boemboe op matig vuur circa 3-5 minuten zachtjes aan en laat afkoelen.
  • Meng ondertussen 300 g rundergehakt met 1 ei, 2 el ketjap manis, 1 el gula djawa en een flinke snuf zout en peper.
  • Voeg de afgekoelde boemboe toe samen met 40 g paneermeel en meng grondig door het gehaktmengsel. Dek het geheel af en laat minimaal 2 uur rusten. Of nog makkelijker, maak het een dag van tevoren.
  • Draai balletjes ter grootte van een kleine bitterbal. 
  • Schenk een laagje van 1-2 cm (zonnebloem- of arachide) olie in een pan en frituur de balletjes in circa 10-12 minuten rondom bruin op matig vuur.
  • Je kan ze zo eten maar extra lekker met een sausje van 1 el sambal oelek, 4 el ketchup, 1 el gembersiroop en 1 el ketjap manis.

Javaanse gehaktballetjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

20 reacties

Roëlla 22 december 2024 - 08:37

Heb deze balletjes 2 weken geleden gemaakt en ze waren heerlijk. Er is mij gevraagd om ze ook te maken voor onze borrel kerstavond. Wel mét sausje want ook dat viel zeer goed in de smaak. Dus, alle verse ingrediënten net gekocht om ze morgen te maken. Dinsdag (Kerstavond) heb ik nog heel veel andere dingen te maken/bakken.

Reply
1 2 3