Home Erik's Asia Laksa Betawi

Laksa Betawi

Javaanse noedelsoep met kip

door SmaakMenutie
Laksa betawi

Batavia

Niks zo fijn als een rijkgevulde maaltijdsoep die je ook nog eens in een half uur op tafel zet. Daarom vandaag, na onder andere de tom kha kai en soto, weer een waanzinnig lekker soepje: laksa Betawi. In Azië refereert laksa aan een soep met noedels. Vooral in Maleisië heb je tal van variaties. De ‘onze’ komt uiteraard uit Indonesië. Batawi verwijst namelijk naar het vroegere Batavia. Hetgeen tegenwoordig Jakarta heet. We maakten trouwens al eens eerder gerechten met verwijzing naar Betawi. Deze heerlijke ajam Betawi en deze soto Betawi. Serveer met gebakken uitjes, een schijfje limoen, kroepoek en extra sambal naar smaak. Aan de slag!

Laksa betawi

Laksa betawi

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 ml kokosmelk
  • 450 g kipdijfilet
  • 150 g mihoen
  • 100 g gebakken uitjes
  • 100 g taugé
  • 4 eieren
  • 4 tenen knoflook
  • 3 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 2 sjalotten
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 limoen
  • 1 stengel sereh
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 2 tl sambal oelek
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl djahé

Zo maak je het

  • Mix in een foodprocessor of de kom van de staafmixer 2 sjalotten, 4 tenen knoflook, 1 tl trassi, 1 tl kurkuma, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 2 tl ketoembar en 2-3 tl sambal oelek tot een fijne boemboe.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuutjes al roerend aan in een scheutje olie. Gebruik een ruime (soep)pan.
  • Schenk 500 ml water in de pan samen met een verkruimeld kip bouillonblokje. Voeg tevens 500-600 ml kokosmelk toe. Breng tegen de kook.
  • Voeg ook 3 limoenblaadjes, 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe.
  • Voeg nu 450 g kipdijfilet toe aan de pan en kook op matig vuur met deksel in 15-20 minuten gaar.
  • Wel ondertussen de mihoen 4 minuten in kokend water en giet af onder koud water. Kook tevens 4 eieren in 6-7 minuten middel hard. Maak ook alvast 100 g taugé schoon en snijd 1 bosje lente-ui in ringen.
  • Haal de kip uit de pan en trek met 2 vorken los.
  • Neem een kom of diep bord en begin met wat mihoen, vul vervolgens met de kip, taugé, lente-ui en een (half) eitje. Schenk de hete soep over het geheel en maak af met gebakken uitjes, kroepoek, een schijfje limoen en extra sambal naar smaak.

Laksa betawi ingrediënten Indische soep maken Indische kippensoep Indische soep Javaanse soep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

25 reacties

Lenny 16 januari 2024 - 21:19

Wat een heerlijk gerecht en zo makkelijk.

Reply
Sikko 19 oktober 2022 - 18:54

Mannen, vandaag gemaakt en tweemaal opgeschept. Heerlijk. Wel een half extra blokje bouillon en wat zout toegevoegd. Ik heb er van genoten. Dank daarvoor.

Reply
1 2 3