Home Erik's Asia Laksa Betawi

Laksa Betawi

Javaanse noedelsoep met kip

door SmaakMenutie
Laksa betawi

Batavia

Niks zo fijn als een rijkgevulde maaltijdsoep die je ook nog eens in een half uur op tafel zet. Daarom vandaag, na onder andere de tom kha kai en soto, weer een waanzinnig lekker soepje: laksa Betawi. In Azië refereert laksa aan een soep met noedels. Vooral in Maleisië heb je tal van variaties. De ‘onze’ komt uiteraard uit Indonesië. Batawi verwijst namelijk naar het vroegere Batavia. Hetgeen tegenwoordig Jakarta heet. We maakten trouwens al eens eerder gerechten met verwijzing naar Betawi. Deze heerlijke ajam Betawi en deze soto Betawi. Serveer met gebakken uitjes, een schijfje limoen, kroepoek en extra sambal naar smaak. Aan de slag!

Laksa betawi

Laksa betawi

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 ml kokosmelk
  • 450 g kipdijfilet
  • 150 g mihoen
  • 100 g gebakken uitjes
  • 100 g taugé
  • 4 eieren
  • 4 tenen knoflook
  • 3 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 2 sjalotten
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 limoen
  • 1 stengel sereh
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 2 tl sambal oelek
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl djahé

Zo maak je het

  • Mix in een foodprocessor of de kom van de staafmixer 2 sjalotten, 4 tenen knoflook, 1 tl trassi, 1 tl kurkuma, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 2 tl ketoembar en 2-3 tl sambal oelek tot een fijne boemboe.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuutjes al roerend aan in een scheutje olie. Gebruik een ruime (soep)pan.
  • Schenk 500 ml water in de pan samen met een verkruimeld kip bouillonblokje. Voeg tevens 500-600 ml kokosmelk toe. Breng tegen de kook.
  • Voeg ook 3 limoenblaadjes, 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe.
  • Voeg nu 450 g kipdijfilet toe aan de pan en kook op matig vuur met deksel in 15-20 minuten gaar.
  • Wel ondertussen de mihoen 4 minuten in kokend water en giet af onder koud water. Kook tevens 4 eieren in 6-7 minuten middel hard. Maak ook alvast 100 g taugé schoon en snijd 1 bosje lente-ui in ringen.
  • Haal de kip uit de pan en trek met 2 vorken los.
  • Neem een kom of diep bord en begin met wat mihoen, vul vervolgens met de kip, taugé, lente-ui en een (half) eitje. Schenk de hete soep over het geheel en maak af met gebakken uitjes, kroepoek, een schijfje limoen en extra sambal naar smaak.

Laksa betawi ingrediënten Indische soep maken Indische kippensoep Indische soep Javaanse soep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

25 reacties

Janneke 13 oktober 2022 - 17:37

Heeerlijke soep!!
We hebben gesmuld

Reply
Zwaan 15 november 2024 - 13:10

De soep is gaan schiften. Hoe kan ik dit herstellen?

Reply
SmaakMenutie 15 november 2024 - 13:45

Langzaam blijven verwarmen en zo nu en dan roeren. Vooral niet té snel verwarmen. Op zich maakt het niet heel veel uit als kokosmelk wat schift.

Reply
Nancy 6 augustus 2022 - 16:09

Ook dit recept is weer super lekker! De Indische laurier en limoen blaadjes nog niet gevonden hier, maar met gewoon laurier en limoen ook heerlijk! Mijn kinderen vinden deze soep op de favorieten lijst passen 😘

Reply
RICHIE 6 april 2023 - 21:19

Nooit meer saai eten!!! Deze laksa zojuist weer gemaakt voor vrienden die morgen op bezoek komen. Ik heb ‘m met mie gemaakt zodat het nog beter vult. Super lekker!

Reply
K 8 mei 2022 - 18:56

Boy, dit is echt een fantastisch recept. Ook niet jullie enige briljante recept trouwens, mijn leven is gewoon ontzettend verbeterd nu ik meermaals per week mijn kooksessie begin met ‘mix ingredienten a, b, c en d t/m q in de kom van de staafmixer’. Wat een wereldvinding, die boemboes van jullie, iedereen kan het doen, geen gedoe met vijzels of zoiets, niet elke keer kardemompeulen of korianderzaden roosteren, weet ik het wat. Heerlijk. Ik ben bijna geneigd het apparaat zo’n prominente plek op ons kookeiland te geven, je weet wel, waar normale mensen hun mintgroene Kitchenaid hebben staan.

Los daarvan komen jullie ook over als ontzettend leuke kerels, dus ik heb niet het idee dat de kookblogpolitie achter me aankomt als ik toegeef wel eens stiekem twee ‘gewone’ laurierblaadjes ipv indische laurier in de pan te laten ronddrijven… 🙂 Inmiddels heb ik ze wel gekocht trouwens, ons hebben jullie echt overtuigd van jullie versie van de Aziatische keuken!

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2022 - 10:49

Bedankt voor je ontzettende leuke reactie en compliment! Fijn dat je onze aanpak van recept beschrijving waardeert en je zo geniet van de recepten. Onze recepten zijn echt ter inspiratie en een ‘rode draad’ maar geef er vooral je eigen draai aan! Het is maar net wat jij lekker vindt en vooral proeven. Enne.. die staafmixer lekker een prominente plek in je keuken geven, die ga je nog vaak nodig hebben! 🙂

Reply
Karin 13 april 2021 - 09:56

Lekkere soep met makkelijk recept. Ik heb er zelf nog wat wortel en boontjes bijgedaan voor de groente. Het was erg lekker!

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 10:27

Fijn Karin dat de laksa in de smaak viel! Lekker ook die toevoeging van extra groente 🙂

Reply
Naomi 23 maart 2021 - 19:10

Vandaag pas jullie site ontdekt en gelijk deze soep gemaakt samen met de kip pasteitjes.. Allebei super lekker. Voor herhaling vatbaar.
Dank jullie wel voor het delen.

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2021 - 09:05

Wat lekker Naomi! Fijn dat de recepten in de smaak vielen 🙂

Reply
1 2 3