Kimlo

rijkgevulde Indische soep

door SmaakMenutie
Kimlo

Kimelo, kimlo of kiem-lo?

We noemden dit gerecht bij ons thuis vroeger altijd ‘kimelo’. Maar aangezien niemand eigenlijk enig idee had waarom en waar het vandaan komt hebben wij het maar kimlo genoemd. Enig speurwerk op Internet leverde namelijk kiem-lo op. Een rijkgevulde Chinese soep. Waarschijnlijk is dat de basis en heeft mijn oma in de jaren ’60 een eigen variant bedacht. Of ze had gewoon nog wat in de voorraadkast. Hoe dan ook, het is heerlijk! Lekker met witte rijs en met frikadel pan. Of een ander Indisch vleesgerecht. Overigens kan je in plaats van kippenbouillon ook groentebouillon gebruiken. En de tofu (of tahoe) is te vervangen door blokjes aardappel. En als je geen zin hebt om de groenten te snijden kan je gewoon een zak kant-en-klare soepgroenten kopen. Makkelijk toch!

Kimlo

Kimlo (rijkgevulde Indische soep)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

375 g tofu (1 blok)
350 ml krachtbouillon kip of groenten (1 pot)
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
1 prei
1 ui
1/2 winterpeen
3 el ketjap manis
2 tl sambal oelek
Verse selderij
Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Neem een grote soeppan en doe daarin de pot krachtbouillon. Vul de pot 3 keer met water en voeg toe aan de bouillon. Verwarm op matig vuur zonder te laten koken. Voeg ook 1 à 2 tl sambal toe (je kan later eventueel meer toevoegen).
  • Snijd een 1/2 winterpeen in kleine blokjes en snijd 1 ui en 2 teentjes knoflook fijn. Snijd tevens 1 prei in halve ringen en 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes.
  • Doe alle groenten bij de soep en laat op laag vuur pruttelen. Voeg tevens 2-3 el ketjap manis toe.
  • Snijd 1 blok tofu van circa 375 gr in blokjes en bestrooi met zout. Neem een wok of koekenpan en bak de tofu blokjes op matig vuur rondom bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de blokjes tofu tevens toe aan de soep.
  • Laat de soep nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen met de deksel (schuin) op de pan.
  • Proef of je wat meer sambal of ketjap wil toevoegen. Serveer met witte rijst, gebakken uitjes, chilisaus of sambal en verse selderij. Mmmm!

Ingrediënten KimloKimlo Kimlo soup Indische soep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!