Om je vingers bij af te likken
Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.
Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.
De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!
De perfecte gehaktballetjes
Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.
Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.
De ketjapsaus
De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.
Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.
Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?
Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.
Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!
Serveer en geniet!
Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!
128 reacties
Hoi,
Ik wil dit graag wel een keer maken, maar ben niet zo’n topkok. Ik heb geen idee welke groenten ik hierbij kan serveren, hebben jullie nog tips? Wij houden graag van verse groentes.
Groet,
Jojo
Hoi Jojo, wij zouden deze balletjes serveren met rijst en atjar (https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken) Qua groenten kan je denken aan bijvoorbeeld sajoer boontjes (https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes) of de frisse petjil (https://smaakmenutie.nl/petjil). Succes!
werkelijk waar ze zijn verrukkelijk
Leuk om te horen, fijn dat ze in de smaak vielen Marcel!
Een Favoriet hier in huis! Mijn dochter vind ze ook om te smullen!! 🙂
Haha heel goed! 🙂
Zou je het ook kunnen invriezen?
Zo ja moet de saus dan apart van de balletjes
Groetjes jeannette
Hoi Jeannette, ja hoor dat kan. De saus hoeft niet apart. Langzaam opwarmen en eventueel wat vocht (water en/of ketjap) toevoegen. Succes!
Beste mannen, ik kan maar 1 ding zeggen: jullie weten wat smaak is! Ze hebben hier vanavond gesmuld. Dank voor dit recept. Dochterlief gaf het een 10!
Haha leuk om te horen Gaby, een groter compliment van kids kunnen we niet krijgen! 🙂
Ik heb dit recept exact gevolgd en moet zeggen dat het verdomd lekker is als toevoeging van een rijsttafel. Het mag eigenlijk niet ontbreken. Bedankt voor ’t recept!
Haha ja lekker hè! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Martin en uiteraard graag gedaan 🙂