Klaar in een handomdraai
We zijn er gek op in Nederland: sperziebonen. Je denkt misschien dat het een typisch Nederlandse groente is, maar de sperzieboon kent zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Vroeger werden ze ‘aspergieboontjes’ genoemd in Nederland. Dit komt omdat ze – net als asperges – vroeger gegeten werden met gesmolten boter en nootmuskaat. Tegenwoordig zijn er tal van variaties mogelijk. En ook in de Indische keuken zijn de sperziebonen een vast onderdeel van de rijsttafel. We maakten eerder al de sambal goreng boontjes en deze met garnalen. Vandaag de klassieker: sajoer boontjes (sayur buncis). Veel lekkerder dan uit een pakje natuurlijk en bovendien klaar in een handomdraai. Serveer met een Indisch vleesgerecht als ajam smoor of daging Bali.
54 reacties
Heerlijk!
Dankje Babette, leuk om te horen! Ook een van onze favorieten 🙂
Dat is inderdaad verwarrend Sikko. We hebben destijds het recept aangepast, waardoor deze opmerking niet meer relevant is. Ik heb deze dan ook verwijderd. Als je het recept volgt komt het goed. Fijn dat de smaak goed was 🙂
Vanochtend begonnen met 6 gerechten te maken om mijn schoonvader te verwennen op vaderdag! Jullie recepten voor een zeer lekkere rijsttafel is helemaal TOP! Daar wordt iedereen blij van…dank jullie wel ??
Nou, wat leuk zeg! Bedankt voor het compliment! En je schoonvader is maar een geluksvogel 🙂
Goed gelukt, bedankt voor het recept.
Groetjes Laura
Leuk om te horen, fijn dat het goed gelukt is. En uiteraard graag gedaan 🙂
Ik had een paar ingredienten niet (sereh en het laurierblaadje), en de rode peper er uit gelaten i.v.m. kinderen. Maar even goed heerlijk!
Ga meer recepten proberen. Dank!
Fijn dat de boontjes ook zonder de sereh en laurier in de smaak vielen! Zeker doen, staat nog een hoop lekkers op SmaakMenutie 🙂
Staat nu te pruttelen. Is mijn eerste keer home made en het ruikt lekker! Ben benieuwd hoe het smaakt? Wel pittig met die lekkere verse rode peper erin. En is zelfs een XL pan want morgen nieuwjaarsfeest met 35 pers. Gelukkig hoefde ik niet alles te doen maar ook wel nog de vegabami en die is in ieder geval gelukt 😉 Thanks voor jullie mooie recept en inspiratie 🙂
Wat leuk om te horen Sandra en bedankt voor het compliment! Het was vast lekkerder dan uit een voorverpakt zakje 😉 Viel het bij die enorme groep voor wie je ging koken ook in de smaak?
Hoi mannen,
Klopt het dat je de boontjes niet voor hoeft te koken?
Groetjes, Sanneke
Nee hoor Sanneke, dat is niet nodig. Maar als je ze liever wat zachter hebt, mag je ze altijd voorkoken 🙂
Hoi Evert, je hebt helemaal gelijk! Het haakje stond verkeerd. Ik heb het direct aangepast. Fijn dat ons recept in de smaak valt, leuk om te horen 🙂 Bedankt voor je oplettendheid!
Ik heb 1200 gram sperziebonen moet ik alles dan verviervoudigden?
Hoi Michelle. Nee ik zou niet alles verviervoudigen. Ook zou ik bij die hoeveelheid boontjes ze eerst even enkele minuten koken of blancheren, anders duurt het te lang. Ik zou deze hoeveelheden aanhouden:
4 sjalotten
4 tenen knoflook
2 rode peper (lombok)
2-3 cm verse gember (of 2-3 tl gemberpoeder)
2 tl laos
5 tl gula djawa (palmsuiker)
1 tl trassi
2 groente bouillonblokje
4-5 tl ketjap manis
300-400 ml kokosmelk (geen santen)
3 salam (laurier) blaadjes (optioneel)
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
Ook moet je natuurlijk iets meer geduld hebben voor het vocht goed is ingetrokken. Misschien moet er wat water bij zelfs. Succes! -Erik
super lekker recept! Samen gemaakt met de adjar en rendang die ook op jullie site staat.
Fijn dat het in de smaak viel Martijn! Goede combinatie met atjar en rendang. Mmm! 🙂
Leuk dat je de boontjes hebt gemaakt Marjan! En fijn dat ze in de smaak vielen ? Nee hoor, water is in dat geval niet nodig. Maar je hebt het goed gedaan, gewoon lekker laten inkoken. Bedankt voor het compliment ?
Vanavond deze heerlijke boontjes gemaakt, samen met de ajam ketjap. Echt heerlijk! Deze ga ik vaker maken, mmm 🙂
Lekker met ajam ketjap Michelle! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Hoi heren, een je dit warm of koud?
Lekker warm Lidy!
Vandaag gemaakt, met kokosmelk, en 2 tenen zwarte knoflook en 1 witte. Was zeer geslaagd, hier komt er geen conimex meer in zei mijn vriendin….
Haha heel goed! 🙂
Hallo,
Ik wil dit gerecht maken voor 6 personen.
Wat zijn dan de ingrediënten?
Hoi Nadine,
Voor 6 personen zou ik onderstaande als richtlijn nemen:
500 gr sperziebonen
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode peper (lombok)
1 cm verse gember (of 1 tl gemberpoeder)
1 tl laos
3 tl gula djawa (of bruine suiker)
1 tl trassi
1 groente bouillonblokje
3 tl ketjap manis
150-200 ml kokosmelk)
2 salam blaadjes (Indisch laurier) (optioneel)
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
Gisteren het recept gemaakt , heerlijk een explosie van smaken, goed recept 👍
Leuk om te horen Jeannette, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Lekker! We hebben deze sajoer boontjes (of groenten) al 100x gemaakt intussen. Het blijft naast de sambal goreng groenten/boontjes een terugkerend groentengerecht in het gezin.
Zó makkelijk en zó smakelijk bij de kip bali os smoor.. ik heb vaak avonddienst en de kliekjes kunnen prima in een bakje mee en in de magnetron (met zeer jaloerse collega’s tot gevolg!)
Wat leuk Tim dat jullie zo van ons recept genieten! Goede combi met de ajam Bali of smoor. Haha arme collega’s, misschien ook een bakje voor hen maken? 😉
Lekker!!! Net gemaakt. Heb al stiekem geproefd, smaakt uitstekend!!!
Bedankt mannen!
Fijn Judy, leuk te horen! 🙂
Tjonge, net gemaakt en wat is dit lekker. Voor ik het nu verder opeet, wacht ik tot mijn vrouw thuis is…..dit MOET ik haar laten proeven.
Haha leuk om te horen Paul! Hopelijk valt het bij haar net zo in de smaak als bij jou 🙂
Is dit recept wellicht onlangs door jullie aangepast? Heb dit recept nl. begin februari gemaakt en toen ook uitgeprint. Had even gekeken op jullie site voor iets anders lekkers en toen zag ik dat bij deze sajoer boontjes bereidingswijze en ingrediënten anders zijn dan dat ik op mijn print heb staan.
Klopt Susanne, we hebben het recept geoptimaliseerd 🙂
Net gemaakt! Wat is dat lekker!!! Bedankt voor het recept!
Graag gedaan Yvonne, leuk te horen!
Vandaag gemaakt serieus lekker deze smaken met sajour en rijst. Wordt een stampot en wordt bewaard in de vriezer. Dank!
Eet smakelijk
Fijn dat je ervan genoten hebt! 🙂
Kan je het ook maken met boontjes uit de vriezer?
Ja hoor! 🙂
Een vraagje, er staat trassi in het recept, gebruik ik dan trassi trafassi of is dat iets heel anders?
Yes, die gebruiken we zelf ook! 🙂
Is het mogelijk om de kokosmelk te vervangen? Ik ben namelijk allergisch voor kokos
Wat vervelend Ilona! Je zou het evt kunnen vervangen door (kook)room of een milde yoghurt. Maar moet er wel bij zeggen dat wij dat nooit hebben gedaan. De kokosmelk geeft namelijk ook een typerende smaak af en maakt vaak de gerechten wat milder.
Is het mogelijk om dit gerecht te bewaren in de vriezer?
Wij maken namelijk altijd teveel.
Ja hoor, kan wel maar zachte groenten invriezen en dan weer verwarmen doen wij zelf niet. Vers is namelijk écht het lekkerst 🙂
Hallo mannen,ik las dat jullie de trassi van Faja Lobi gebruiken,maar ik heb de blokjes trassi..is dat dan ook gewoon 1 tl?
En dank voor jullie mooie recepten!🤗
Groetjes Violet
Dan moet je 25 gram gebruiken. Graag gedaan, geniet ervan!
Vandaag gemaakt. Wat een heerlijke zachte smaak. Loved It !!
Hallo mannen, het grote mysterie voor mij. Jullie schrijven “1/2 groentebouillonblokje (Maggi)”
Nu zitten er twee kleine blokjes in een wikkel. Is nu 1 blokje de helft of echt de helft van één klein blokje?
Hi Sikko, afhankelijk van het merk, maar de helft van de inhoud in een wikkel 🙂