14,2K
Lekker bij kruidige gerechten
Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur: heerlijk bij Indische vleesgerechten als ajam smoor en babi pangang. Maar bijvoorbeeld ook bij nasi goreng of wat dacht je van bami goreng.
50 reacties
Is Gula aren hetzelfde als Gula djawa?
Want dat heb ik in huis. Maar heb ook wel bruine basterdsuiker.
Dat is ook palmsuiker hoor!
Klinkt als een heerlijk recept! Ik wil het gaan maken voor bij de rendang, voor ongeveer 25 personen. Heb niet zoveel potjes; moet het in glas of kan het bijvoorbeeld ook in een grote Tupperware bak?
Ja hoor, dat kan prima!
Hallo Tim en Erik, Jullie Indonesische recepten worden hier in Spanje veel gegeten, heerlijk.
Nu heb ik vandaag Atjar Ketimoen gemaakt maar er is erg weinig vocht als ik de twee komkommers in een weckpot doen. Heb er maar extra 150 ml azijn en een eetlepel gula djawa bij gedaan. Maar nu staan de komkommers nog niet onder.
Is dat erg?
Hi Amelia, wat leuk dat je van onze (Indische) recepten geniet! Geen probleem hoor, de komkommer hoeft niet helemaal onder te staan. Geniet ervan!
Grappig feitje: Ik ben blind, pak een fles uit de kast, draai de dop eraf en ruik rraan. Het is onmiskenbaar azijn. Ik volg het recept en schep de pot vol. Dan kom ik erachter dat ik Chinese zwarte azijn heb gebruikt. Oeps! Het ziet er wellicht niet zo fraai uit, maar misschien smaakt het wel heel lekker. 🙂
Haha wat een verhaal! Zal nu wel helemaal zwart zijn, maar ach, als de smaak maar goed is 😉
Hallo jullie schrijven “zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat.” Met 2 komkommers en slechts 150 ml azijn is dat niet mogelijk. In de potten die ik gebruikte pasten precies 2 komkommers, maar het vocht kwam slechts tot de helft (?)
Geen probleem, zoveel mogelijk 😉