12,7K
Lekker bij kruidige gerechten
Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur: heerlijk bij Indische vleesgerechten als ajam smoor en babi pangang. Maar bijvoorbeeld ook bij nasi goreng of wat dacht je van bami goreng.
48 reacties
Heerlijke atjar en zo makkelijk om te maken!
Ja lekker hè Betty, deze atjar is ook onze favoriet!
Ik wil dit van de week maken voor de Indische pulled chicken broodjes (ziet er zó lekker uit!). Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast? Alvast bedankt voor het antwoord!
Hoi Marieke, lekker! De atjar kan je weken bewaren in een goed afsluitbaar bakje. Dat doen wij zelf ook 🙂
Super makkelijk recept met een heel lekker eindresultaat! Dit ga ik vaker maken als bijgerecht.
Leuk om te horen Linda! 🙂
Ik kan hier geen laos kopen. Kan ik ipv laos djahévgebruiken?
Hi Anja, djahé is wel wat anders, maar je zou het in dit geval wel kunnen gebruiken 🙂
Maak ik wekelijks………heerlijk!
Ja lekker hè Marleen! Fijn dat je ervan geniet 🙂
Het is echt heerlijk, maar hoe lang kun je het bewaren? Het is namelijk fijn wat meer te maken en het de hele week bij de verschillende gerechten te eten.
Check de tip onderaan het recept Loes 🙂 Atjar kan je weken in de koelkast bewaren, mits het goed afgesloten is. Geniet ervan!
Top, niet goed gelezen 🙂
Blijven de zaadjes van de peper erin ?
Yes! 🙂 Maar haal ze er vooral uit als je niet van spicy houdt.
Ben je de wortel (Julienne) en de bloemkoolroosjes vergeten? Die horen echt wel in de atjar..
Nee hoor Jane! Dat is atjar tjampoer (gemengd zuur) https://smaakmenutie.nl/atjar-tjampoer-maken/. Dit is atjar ketimoen (komkommer)
mmmmmmmmmm lekker, vandaag komkommers gekocht. Dus morgen maken met jullie bami of nasi.
Verheugen ons er nu al op.
Een gezellig en mooi weekend.
Groet Gerard en Henny
Lekker met de bami of nasi inderdaad Henny! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂
Mmmm het was weer overheerlijk. Ook Babi ketjap erbij gemaakt.
Dus een super maal, deze keer helaas voor de buurman boven niets meer over. De volgende keer beter.
Lekker atjar bij babi ketjap Henny! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. En de buurman hopelijk de volgende keer weer 😉
Hi, wat is Gula djawa en waar haal je dat?
Dat is (vloeibare) palmsuiker en haal je bij de toko. Maar is tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt te koop. Mocht je er niet aan kunnen komen, gebruik dan wat bruine basterd suiker!
Lekker!! Gemaakt voor bij mijn rijsttafel!
Lekker Judy! Atjar is echt onmisbaar bij de rijsttafel, dus heel goed 🙂
Deze Atjar blijft een feestje.
Bij gebrek aan kemirinoten heb ik 1,5 el Seroendeng in de mixer erbij gegooid voor de boemboe, dat blijkt een waar succes!
Ipv Gula Djawa gewoon bruine basterd suiker gebruikt en een klein scheutje ketjap manis voor de donkere kleur. Alvast prep voor de Be Celeng Base Manis morgen, met boontjes.
Leuk te horen Ronin! En goed te horen dat seroendeng ook kan ipv kemirinoten. Geniet van de be celeng en boontjes! 🙂
Ik wil dit ook gaan maken en vraag mij af of ik dit ook nog kan wecken?
Dit is uitstekend geschikt om te wecken Lydia! 🙂
Wellicht lees ik eroverheen. Maar moet het mengsel eerst afgekoeld zijn voordat je het afsluit en op zijn kop zet?
Hoeft niet helemaal koud te zijn hoor Mandy, als je het maar even een beetje laat afkoelen 🙂
Goedemorgen! Ik wil dit weer maken voor bij de ajam pangang want lekkerrrr maar de rode peper speelt verstoppertje. Is er een alternatief om te gebruiken misschien?? Heb sambal pekel en badjak, gemalen chili, chilivlokken. Ik duim even hoor ;-))
Dat moet dus géén sambal pekel zijn maar oelek…ugh autocorrect!
Haha, dan kan je het beste een tl sambal oelek gebruiken!
Top recept jongens 👌🏼🤗
Wat een heerlijke Atjar 👌🏼🤗
Ik wil dit recept gaan maken. Bij soortgelijke recept gebruik azijn en water. In dit geval dus echt alleen azijn gebruiken. Ook gelezen komkommer pas toevoegen als vocht is afgekoeld, verkleuring? Of moet het voch echt nog warm zijn (bij in pot doen) om het langer goed te houden? Veel vragen 😉
Leuke site, dank voor de inspiratie & recepten
Leuk Sandra! Zoals wij de atjar maken is deze echt heel lang (gekoeld) te bewaren. Thanks voor het compliment 🙂
bonjour
je voudrais savoir quel vinaigre vous utilisez.
merci.
je vis en France, et je me sers d’un traducteur pour lire vos super recettes.
Bonjour, nous utilisons du vinaigre naturel pour cette recette. Ravie de lire que vous êtes si enthousiaste à propos de nos recettes 🙂
Hallo jullie schrijven “zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat.” Met 2 komkommers en slechts 150 ml azijn is dat niet mogelijk. In de potten die ik gebruikte pasten precies 2 komkommers, maar het vocht kwam slechts tot de helft (?)
Geen probleem, zoveel mogelijk 😉
Grappig feitje: Ik ben blind, pak een fles uit de kast, draai de dop eraf en ruik rraan. Het is onmiskenbaar azijn. Ik volg het recept en schep de pot vol. Dan kom ik erachter dat ik Chinese zwarte azijn heb gebruikt. Oeps! Het ziet er wellicht niet zo fraai uit, maar misschien smaakt het wel heel lekker. 🙂
Haha wat een verhaal! Zal nu wel helemaal zwart zijn, maar ach, als de smaak maar goed is 😉
Hallo Tim en Erik, Jullie Indonesische recepten worden hier in Spanje veel gegeten, heerlijk.
Nu heb ik vandaag Atjar Ketimoen gemaakt maar er is erg weinig vocht als ik de twee komkommers in een weckpot doen. Heb er maar extra 150 ml azijn en een eetlepel gula djawa bij gedaan. Maar nu staan de komkommers nog niet onder.
Is dat erg?
Hi Amelia, wat leuk dat je van onze (Indische) recepten geniet! Geen probleem hoor, de komkommer hoeft niet helemaal onder te staan. Geniet ervan!
Klinkt als een heerlijk recept! Ik wil het gaan maken voor bij de rendang, voor ongeveer 25 personen. Heb niet zoveel potjes; moet het in glas of kan het bijvoorbeeld ook in een grote Tupperware bak?
Ja hoor, dat kan prima!