Home Erik's Asia Indische kipkluifjes

Indische kipkluifjes

voor bij de rijsttafel of als snack!

door SmaakMenutie
Indische kipkluifjes

Tot aan je oren

Er zijn mensen die kipkluifjes of kippenvleugeltjes met mes (of lepel) en vork eten. Daar snap ik echt niks van. Er is toch niks zo lekker als met je handen elk stukje vlees van het botje te kluiven? Okee, als je pech hebt zit het tot aan je oren. Maar hey, als iedereen dat heeft maakt het toch niks uit. Wij zijn er gek op in ieder geval. En daarom maken we vandaag deze heerlijke Indische kipkluifjes. Lekker bij de rijsttafel of gewoon als een ’tapas’ hapje bij de borrel. Mmmm! Liever drumsticks? Klik dan hier.

Indische kipkluifjes

Indische kipkluifjes

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 76 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg kipkluifjes
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen (sap)
  • 6 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Maak een boemboe door 2 (kleine) sjalotten fijn te malen samen met 2-3 tenen knoflook, 1 tl sambal oelek, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1/2 tl trassi en 1 el olie. Zorg dat het een fijne pasta wordt.
  • Doe een scheutje olie in de wok of pan en fruit de boemboe even 2-3 minuten aan op matig vuur.
  • Voeg het sap van een 1/2 kleine citroen toe samen met 5-6 el ketjap en 100 ml (dikke) kokosmelk. Laat het geheel enkele minuutjes pruttelen op laag vuur zodat het wat indikt.
  • Bestrooi de kipkluifjes rondom met wat zout en verdeel in een ovenschaal. Schenk de boemboe over het geheel en zorg dat de kipkluifjes rondom bedekt zijn.
  • Plaats 30-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Keer halverwege 1 of 2 keer de kipkluifjes even om.
  • Serveer met nasi, witte rijst, bami of eet ze lekker als snack. En vergeet uiteraard niet de in de ovenschaal achtergebleven boemboe over de kluifjes te schenken!

Kipkluifjes marinade Kipkluifjes boemboe Indische kipkluifjes boemboeIndische kipkluifjes Kipkluifjes recept Kipkluifjes recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

40 reacties

Marcel 4 augustus 2019 - 16:11

Heerlijk gerecht. Smakelijk van gegeten. Heb er zelf wat honing aan toegevoegd om het wat sticky te maken

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2019 - 09:54

Leuk om te horen Marcel, fijn dat ze in de smaak vielen! En goed idee van de honing 🙂

Reply
R. Oosterbaan 13 mei 2022 - 19:07

Best Erik en Tim, dit ziet er weer heerlijk uit! Jullie schrijven, serveren met nasi, witte rijst of bami, maar nasi is het Maleise woord voor rijst, witte rijst is nasi putti, gele rijst is nasi koening😉. Heel fijn dat jullie altijd foto’s plaatsen!

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2022 - 08:49

Thanks! Enne, weten we 😉 We bedoelen ook nasi goreng. Waar we overigens ook een heel fijn (familie)recept van hebben, net als voor de nasi kuning!

Reply
Fred 9 november 2019 - 11:14

Ziet er goed uit zeg ..
Hoeveel kipkluifjes gebruik je voor dit recept … 1 kilo ?

Reply
SmaakMenutie 11 november 2019 - 14:05

Dankje Fred! 1 kilo kipkluifjes inderdaad, zie de ingrediënten lijst. Succes!

Reply
Jolanda 24 november 2019 - 21:57

Als je ze gemaakt hebt.. Hoe kun je ze dan bij later het beste opwarmen?

Reply
SmaakMenutie 27 november 2019 - 11:59

Hi Jolanda, gewoon even in de oven opwarmen tot ze op temperatuur zijn. Het kan zelfs in de magnetron. Succes!

Reply
jolanda 27 november 2019 - 21:47

Top ik maak ze morgen en als ze in de smaak vallen
Maak ik ze van te voren voor ons Sint/kerst dobbelspel ??

Reply
SmaakMenutie 28 november 2019 - 10:46

Leuk! Laat ze smaken en alvast veel dobbelplezier 🙂

Reply
Jolande 24 maart 2020 - 10:21

Hoi, ik heb de kluifjes gisteren gemaakt, wij vonden ze heerlijk.
Bedankt voor het lekkere recept.
Gr. Jolande

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2020 - 11:16

Hoi Jolande, wat leuk om te horen! Fijn dat de kluifjes in de smaak vielen 🙂

Reply
Shar 30 augustus 2022 - 16:16

Gebruik je hiervoor zoete of zoute ketjap?

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2022 - 16:38

Zoet (manis)!

Reply
Cor 25 augustus 2020 - 10:59

Heerlijk gisteren van gegeten bij de Nasi echt een aanrader had 10 kippenkluiven zijn allemaal op gegaan met twee personen

Reply
SmaakMenutie 25 augustus 2020 - 11:03

Zo mogen we het horen Cor, leuk!!

Reply
Wenda Romijn 8 januari 2023 - 10:42

Hallo heren,

Even een vraagje….kan dit gerecht alleen in de oven bereid worden, of is er ook nog een andere manier?

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2023 - 10:02

Eventueel in de pan, maar de oven is wel zo makkelijk 🙂

Reply
Cynthia 13 november 2020 - 23:25

Wat een heerlijk gerecht, we hebben er van genoten!

Reply
SmaakMenutie 14 november 2020 - 11:26

Fijn Cynthia, leuk om te horen! 🙂

Reply
Ramon 13 december 2020 - 13:47

Goedemiddag, lijkt mij een lekker recept.
Kan je de kip ook eventueel een nachtje in de boemboe laten marineren, zodat de smaken goed intrekken?

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 16:53

Hi Ramon, jazeker! Lekker hoor 🙂

Reply
Ramon 1 april 2023 - 13:18

Late reactie van mijn kant. Ondertussen diverse keren gemaakt. Heerlijk recept. Ook een favoriet van mijn zoon.

Reply
Henny 20 december 2020 - 14:45

Ik maak het hele recept, maar kan ik de helft ook invriezen.

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 15:00

Ja hoor dat kan wel denk ik Henny!

Reply
Henny 20 december 2020 - 16:45

Bedankt voor de snelle reactie, ik ga met Kerst de andere helft maken en van jullie kipgerechten iets erbij.
Samen met jullie heerlijke Nasi, dat gaat weer smullen worden.
Een echt Kerst smaakmenutie menu.
Groetjes Henny

Jullie ook hele mooie kerstdagen.

Reply
SmaakMenutie 21 december 2020 - 09:15

Lekker zeg! Geniet ervan. Fijne feestdagen 🙂

Reply
Liesbeth Bouwman 29 januari 2021 - 17:58

Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 18:26

Fijn dat ze in de smaak vielen Liesbeth! 🙂

Reply
Mieke Von Harenberg 20 februari 2021 - 20:54

Vanavond gemaakt en genuttigd. Heerlijk, we hebben gesmuld. 😋

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 08:58

Leuk om te horen Mieke! 🙂

Reply
Marsha 12 april 2021 - 18:45

Mijn zoon (11) wil leren koken en smult altijd van kipkluifjes. Deze waren een hit. Zelf twee eetlepels chilisaus toegevoegd. Heerlijk hoor!! De volgende gerechten zijn al uitgezocht op jullie site!

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 10:23

Wat leuk Marsha dat hij al zo enthousiast aan het koken is geslagen op deze leeftijd! Geniet van de recepten die nog komen gaan 🙂

Reply
Mike 6 juni 2021 - 18:19

Vandaag gemaakt en inderdaad, tot aan m’n oren!! Heerlijk. Beetje bruine suiker toegevoegd voor de “sticky fingers”. En op het allerlaatst de kipkluifjes even onder de grill gedaan voor een krokant korstje. Dit is een blijvertje…

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:53

Haha heel goed Mike, fijn dat ze in de smaak vielen 🙂

Reply
Rosa 9 november 2022 - 15:54

Hallo,
Is kokosmelk van 18% hier goed voor? Ik heb het al in huis net als de rest van de ingrediënten.
Alvast bedankt!
Grtjs

Reply
SmaakMenutie 10 november 2022 - 10:17

Ja hoor, zolang het maar niet de light variant is! Geniet ervan 🙂

Reply
Jeannette 5 oktober 2023 - 16:58

Laatst de vegetarische Koreaanse pannenkoekjes van Ramon (Binnenstebuiten) gemaakt! Dat vonden ze hier prima maar dan wel met deze kipkluifjes 🙂 Ze zijn ook zo lekker!!! Topcombinatie overigens!!!

Reply
Marij 14 januari 2024 - 08:28

Misschien heel erg dat ik het zeg…ik lust geen vlees dat aan botten vastzit.
Vraag: kan ik met deze bereidingswijze ook kipfilet of kippendij gebruiken? Indien ja? De bereidingstijd is dan korter maar hoe lang?

Reply
SmaakMenutie 15 januari 2024 - 15:26

Ik zou dan voor kippendij kiezen, kipfilet heeft namelijk de neiging om snel droog te worden in de oven. Bereidingstijd is wat korter, afhankelijk van de dikte maar denk maximaal half uur.

Reply