Home Erik's Asia Ajam smoor

Ajam smoor

Indische gestoofde kip

door SmaakMenutie
Ajam smoor

Ayam semur

De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht zoals ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.

Ajam smoor

Ajam smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 181 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg drumsticks (of 800 g kipdijfilet)
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 tomaat
  • 6 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl tamarinde pasta

Zo maak je het

  • Mix 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat, 1 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl tamerinde pasta, 1 el gula djawa en optioneel 3 kemirinoten tot een boemboe.
  • Verhit een scheut olie in de (braad)pan of wok en fruit de boemboe enkele minuten op matig vuur.
  • Voeg vervolgens 300 ml water toe samen met 6 el ketjap manis. Breng het geheel tegen de kook.
  • Voeg 800 g kipdijfilet toe samen met 2 blaadjes salam en 1 gekneusde stengel sereh. Laat met deksel minimaal 90 minuten stoven. Haal het deksel van de pan en laat nog 15-30 minuten iets indikken.

Ajam smoor recept Ajam smoor maken Ajam smoor makenAjam smoor Ayam semur Ajam smoor

TIP

Maak ook eens smoor van varken (babi) of rund (daging)!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

75 reacties

Tonnie 9 mei 2022 - 14:26

Net gemaakt, wat een heerlijk recept.
👍

Reply
Peter 5 april 2022 - 14:05

Heel lekker en ook simpel gerecht om te bereiden !

Reply
Eva 24 november 2021 - 15:00

Is het ook mogelijk dit gerecht in te vriezen?

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:51

Jazeker!

Reply
Mimi 23 november 2021 - 09:37

Vandaag ga ik deze maken met vegetarische kip stukjes. Lijkt me heeerlijk! Dank voor al jullie top recepten

Reply
Patricia 8 november 2021 - 11:18

Dit is inmiddels mijn favoriete recept voor smoor geworden!😁 1000x dank!👍👍👍💖

Reply
1 4 5 6 7 8