Home Erik's Asia Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

pittige kip in ketjapsaus

door SmaakMenutie
Ajam ketjap pedis

Een klassieker met pit

Onze ajam ketjap uit de oven en Indische kipkluifjes behoren al jaren tot de populairste recepten op onze site.

Logisch ook, want ze zijn makkelijk te maken, goed op smaak en dus altijd een succes aan tafel. Maar soms wil je nét wat meer pit in je maaltijd. En dat bracht ons bij deze ajam ketjap pedis, een pittige variant op de klassieker, maar nog steeds toegankelijk voor iedereen die van kruidig houdt zonder direct in de fik te staan.

Indische kip

Wat is ajam ketjap pedis?

Ajam betekent kip, ketjap verwijst naar de zoete Indische sojasaus en pedis betekent simpelweg ‘scherp’ of ‘heet’. Onze versie van ajam ketjap pedis is overigens niet méga spicy. Als je dat wel wil dan voeg je gewoon een extra rode peper toe of een lepel sambal oelek.

Ajam ketjap pedis ingrediënten

Dit gerecht is een vaste waarde binnen de Indische keuken en laat zich eindeloos variëren. De ene keer wordt het gestoofd op het vuur, de andere keer lekker uit de oven. Die laatste variant heeft trouwens onze voorkeur. Niet alleen omdat het gemakkelijk is, maar ook omdat de smaken dan goed intrekken.

De boemboe

De smaakmakers in dit gerecht zitten in de boemboe; een verse kruidenpasta die je in een paar minuten zelf maakt. Wij gebruiken daarvoor altijd onze hakmolen, en eerlijk: dat is echt een onmisbaar hulpmiddel geworden in onze keuken. Met één druk op de knop hak je de sjalotten, knoflook, pepers en specerijen fijn tot een geurige basis. Wil je ook aan de slag met een goede hakmolen? We kunnen onze van harte aanbevelen. Snel, krachtig en makkelijk schoon te maken.

Ajam ketjap boemboe
Zelfgemaakte boemboe

De bereiding: oven of fornuis

Voor dit gerecht gebruiken we kipdijfilet. Door het vetrandje blijft de kip mals, zelfs na een tijdje in de oven. Eerst fruiten we de boemboe kort aan in wat zonnebloemolie. Daarna voegen we limoensap toe, samen met ketjap manis en een scheut dikke kokosmelk.

Ajam ketjap pan

Als de kip even heeft mee gesudderd, gaat alles in een ovenschaal. Een kwartier in de oven op 180-190 graden en klaar. Halverwege keren we de kip even om voor een gelijkmatige garing. Liever op het fornuis? Kan ook. Laat het dan zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.

Serveren met iets fris

Ajam ketjap pedis is op z’n best met iets fris ernaast. Denk aan een salade als karedok, ulang-ulang of ketoprak. De pittigheid van de kip wordt zo mooi in balans gebracht met de knapperige groenten en de frisse zuren van de salade. Of je nu een uitgebreide rijsttafel maakt of gewoon een doordeweekse maaltijd op tafel zet; dit gerecht past zich moeiteloos aan.

Ajam pedis
Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 87 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 50 ml kokosmelk
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 limoen
  • 6 el ketjap manis
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Bestrooi 600-800 g kipdijfilet rondom met zout en plaats ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 (kleine) sjalotten fijn te malen samen met 2-3 tenen knoflook, 2 rode pepers (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1/2 tl trassi en 1 el zonnebloemolie. Zorg dat het een fijne pasta wordt.
  • Doe een scheutje zonnebloemolie in de wok of pan en fruit de boemboe even 2-3 minuten aan op matig vuur.
  • Voeg het sap van een 1/2 limoen toe samen met 6 el ketjap en 50 ml (dikke) kokosmelk. Laat het geheel enkele minuutjes pruttelen op laag vuur zodat het wat indikt.
  • Haal de kipdijfilet uit de oven en leg in de boemboe. Laat met deksel op de pan op laag vuur een minuut of 10 sudderen.
  • Haal de kipdijfilet uit de pan en plaats terug in de ovenschotel. Schenk het vocht over de kipdijfilet. Plaats het geheel nu 10-15 minuten in de oven. Keer halverwege de kip even om.
  • Serveer met witte rijs en een fris groentegerecht. En doe lekker wat saus over de kip zodra je het opdient!

Ajam ketjap pedis

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

36 reacties

Walter 31 juli 2022 - 11:55

Hallo, hier nog een vraagje. Kan ik de ajam ketjap pedis ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2022 - 10:17

Ja hoor, dat kan! Laten ontdooien en langzaan verwarmen (eventueel wat extra vocht toevoegen).

Reply
Karin 22 september 2023 - 20:00

Vandaag voor het eerst gemaakt en het was heerlijk. Komt hier zeker nog vaker op tafel

Reply
Liesbeth 12 oktober 2024 - 12:53

Ga ik zeker een keer maken, maar dan lekker in de slowcooker.

Reply
1 2 3 4