Home Erik's Asia Ajam ketjap pedis (pittige kip in ketjap)

Ajam ketjap pedis (pittige kip in ketjap)

door SmaakMenutie
Ajam ketjap pedis

Lekker pedis

Onze ajam ketjap uit de oven en onze Indische kipkluifjes zijn steevast recepten die in de top-10 staan van onze bezoekers. Daarom werd het nu wel tijd voor een wat meer ‘pedis’ versie. Oftewel een spicy variant. Die van ons is overigens niet mega spicy. Als je dat wil dan voeg je gewoon een extra lombok toe of een schep sambal. Uiteraard gebruiken we kipdij, dat maakt hem net wat sappiger dankzij het vetrandje. Wij plaatsen hem in de oven maar je kan hem ook op het vuur – met deksel op de pan – laten sudderen. Serveer lekker met een frisse Indische salade, zoals ulang ulang, karedok of wat dacht van ketoprak. Mmmm… Let’s go!

Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 39 keer gestemd )

Ingrediënten

600-800 g kipdijfilet
2 lomboks (rode pepers)
2 kleine sjalotten
2 tenen knoflook
1/2 limoen (sap)
6 el ketjap manis
1 tl laos
1 tl djahé
1/2 tl trassi (optioneel)
50 ml dikke kokosmelk

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Bestrooi de kipdij rondom met zout en plaats ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 sjalotjes fijn te malen samen met 2-3 tenen knoflook, 2 lomboks (of meer), 1 tl laos, 1 tl djahé, 1/2 tl trassi en 1 el olie. Zorg dat het een fijne pasta wordt.
  • Doe een scheutje olie in de wok of pan en fruit de boemboe even 2-3 minuten aan op matig vuur.
  • Voeg het sap van een 1/2 limoen toe samen met 6 el ketjap en 50 ml dikke kokosmelk. Laat het geheel enkele minuutjes pruttelen op laag vuur zodat het wat indikt.
  • Haal de kipdij uit de oven en leg in de boemboe. Laat met deksel op de pan op laag vuur een minuut of 10 sudderen.
  • Haal de kipdij uit de pan en plaats terug in de ovenschotel. Schenk het vocht over de kipdij. Plaats het geheel nu 10-15 minuten in de oven. Keer halverwege de kip even om.
  • Serveer met witte rijs en een lekkere groente. En doe lekker wat saus over de kip zodra je het opdient!

Ajam ketjap pedis ingrediënten Ajam ketjap boemboe Ajam ketjap pan Ajam pedis Indische kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

18 reacties

Manolito van Galen 10 augustus 2020 - 16:50

Hoi Erik en Tim,

Een heerlijk gerecht.
Indien je geen oven hebt, kun je dan toch dit gerecht bereiden?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:31

Dankjewel Manolito! Wij plaatsen hem in de oven maar je kan hem ook op het vuur – met deksel op de pan – laten sudderen tot dat de kip gaar is. In totaal ongeveer een half uurtje. Succes!

Reply
Mieke Von Harenberg 23 augustus 2020 - 19:15

Vanavond gemaakt en genuttigd, heerlijk????

Reply
SmaakMenutie 24 augustus 2020 - 09:07

Leuk om te horen Mieke! 🙂

Reply
Karin 8 oktober 2020 - 19:52

Hoi ,
Dus als ik het goed begrijp doe je de kip eerst in de oven , dan in de boemboe en dan weer in de oven ???
Zou je mij daar ook wat uitleg over kunnen geven ?? Wordt de kippendij alsnog niet droog dan?
Vriendelijke groet,
Karin.

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2020 - 16:33

Klopt Karin, in die volgorde! Nee hoor, wij gebruiken flinke stukken kipdij met vet dus het wordt zeker niet droog. Succes en geniet ervan 🙂

Reply
Annemarie Wolkers-Ven 14 september 2020 - 18:42

Hoi Tim en Erik,
Het was weer heerlijk! Ik heb alleen wel 200 ml kokosmelk gebruikt (voor 2 personen), omdat 50 ml kokosmelk me een beetje weinig leek voor 4 personen om voldoende saus te hebben voor de rijst. Moet er bij het originele recept dan misschien nog water toegevoegd worden?

Groetjs, Annemarie

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 16:18

Hoi Annemarie, dankjewel voor je bericht. Klopt! Als je meer saus wil is het inderdaad beter om water/kokosmelk extra toe te voegen, evt in combinatie met ketjap. Groetjes Erik

Reply
Monique 22 november 2020 - 19:31

Lekker hoor ! Ik heb ongeveer 50 gr santen gebruikt met een beetje water, want ik had geen dikke kokosmelk in huis. Ik ga het zeker vaker maken !

Reply
SmaakMenutie 23 november 2020 - 10:27

Santen in combinatie met water kan net zo goed! Fijn dat het is gelukt en het in de smaak viel Monique 🙂

Reply
jhagroe johannes 20 februari 2021 - 08:49

U schrijf in de ingrediënten het woord djahe ik moest het ook zoeken wat het was ben wel uitgekomen.
Als jullie het makkelijk wil maken voor de mensen dan is beter om ipv djahe gember wortel van te maken.

Dit is geen kritiek maar ter verbetering aan de consument.

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:28

Klopt, djahé is inderdaad gemalen gemberwortel! Gewoon te koop in de supermarkt 🙂

Reply
Henny 20 februari 2021 - 19:06

Wauw weer een super recept, morgen eten wij Bami en alles in huis voor de recept. Dus erbij eten en weer aan onze buurman boven geven.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 08:58

Fijn dat het recept in de smaak viel Henny! Lekker ook dat je de bami erbij hebt gemaakt en fijn dat de buurman er ook van heeft kunnen genieten 🙂

Reply
Annemiek Mulder 6 maart 2021 - 08:37

Als je deze vooraf gemaakt hebt wat is dat de beste manier op weer op te warmen? Oven? Hij staat nu in de oven te garen, ruikt heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 13:01

Hi Annemiek, als je het een uurtje later weer opwarmt dan kan dat gewoon in de oven op een iets lagere temperatuur. Mocht je het in de koeling bewaren en pas de volgende dag opwarmen dan kan je het beste eerst even kort in de magnetron en dan verder warmen in de oven. Succes!

Reply
Mada 5 april 2021 - 13:21

Hallo,
Kan ik kooroom of slagroom ipv kokosmelk gebruiken?
Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 11:04

Hi Mada, ik vermoed dat het wel kan maar eerlijk gezegd hebben we dat zelf nooit geprobeerd! 🙂

Reply