Home Erik's Asia Ajam smoor

Ajam smoor

Indische gestoofde kip

door SmaakMenutie
Ajam smoor

Ayam semur

De meest bekende boemboe van Nederland denk ik: Ajam smoor. Of ayam semur zoals ze in Indonesië zeggen. Of gewoon ‘smoor’ zoals wij thuis zeggen. In elke supermarkt is ‘boemboe ajam smoor’ te koop. Een kant-en-klare pasta die je een beetje aanbakt en dan aanlengt met water. Eerlijk is eerlijk, er zitten beste goeie tussen. Maar hey, als je toch de tijd hebt om te ‘smoren’ (letterlijk: stoven in het Indonesisch), neem dan 10 minuten extra tijd en maak zelf een super lekkere boemboe (of probeer eens een van deze andere heerlijke boemboe’s). Daar kan geen pakje tegenop. Eet het met witte rijst en bijvoorbeeld sambal goreng boontjes of een ander Indisch groentegerecht zoals ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Uiteraard mag de atjar ketimoen of atjar tjampoer ook niet ontbreken.

Ajam smoor

Ajam smoor

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 182 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg drumsticks (of 800 g kipdijfilet)
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 tomaat
  • 6 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl tamarinde pasta

Zo maak je het

  • Mix 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat, 1 tl nootmuskaat, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl tamerinde pasta, 1 el gula djawa en optioneel 3 kemirinoten tot een boemboe.
  • Verhit een scheut olie in de (braad)pan of wok en fruit de boemboe enkele minuten op matig vuur.
  • Voeg vervolgens 300 ml water toe samen met 6 el ketjap manis. Breng het geheel tegen de kook.
  • Voeg 800 g kipdijfilet toe samen met 2 blaadjes salam en 1 gekneusde stengel sereh. Laat met deksel minimaal 90 minuten stoven. Haal het deksel van de pan en laat nog 15-30 minuten iets indikken.

Ajam smoor recept Ajam smoor maken Ajam smoor makenAjam smoor Ayam semur Ajam smoor

TIP

Maak ook eens smoor van varken (babi) of rund (daging)!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

75 reacties

Nikky 4 juni 2020 - 04:13

Dit was echt zó ontzettend lekker en makkelijk te maken! Heerlijk met de atjar ketimoen, sajoer boontjes, kroepoek en witte rijst!

Reply
SmaakMenutie 4 juni 2020 - 10:02

Leuk om te horen Nikky! Lekkere combi ook met de atjar en boontjes 🙂

Reply
Femke 2 april 2020 - 12:22

Hoi,

Recept ziet er super uit! Ik wilde vragen als ik dit in de slowcooker doe ik dan alles in 1x in de slowcooker en hoelang moet die dan aanstaan?

Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 3 april 2020 - 12:26

Dankjewel voor het compliment Femke! Wij hebben helaas geen ervaring met de slowcooker, dus qua tijdsduur kunnen we je niet adviseren. Het lijkt ons wel dat alles in 1x erin kan 🙂 Succes!

Reply
Marcel 30 januari 2020 - 17:07

Heerlijk gerecht. Bedankt voor het posten. Ik las op een andere site om een kipbouilion blokje toe te voegen.

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2020 - 14:17

Thanks Marcel! Wat ons betreft is een bouillonblokje niet nodig, er zitten genoeg kruiden in. Maar experimenteer vooral 🙂

Reply
Stan 6 augustus 2019 - 22:57

Erg lekker gerecht! Wij zijn benieuwd of jullie voor de gerechten op website – en met name deze – een specifiek merk/type ketjap gebruiken.
Groetjes

Reply
SmaakMenutie 7 augustus 2019 - 10:03

Dankje Stan, leuk om te horen! Deze vraag krijgen we vaker en dat hebben we zeker. Wij gebruiken altijd Vanka Kawat (Kentel No1). Wat ons betreft de beste! Groet, Tim

Reply
Rita 23 juli 2019 - 16:27

Hai
Ik ben druk bezig met alles zover klaar te maken, hoeft er geen zout in dit gerecht?
Groet Rita

Reply
SmaakMenutie 23 juli 2019 - 17:20

Lekker Rita! En nee hoor, er zitten voldoende kruiden in. Groet, Erik

Reply
1 2 3 4 5 8