Kentjoer
Deze frisse Indische groentesalade kan je als bijgerecht of als onderdeel van je rijsttafel serveren, maar je kan het ook prima als hoofdgerecht met witte rijst eten. Petjil heeft wel wat weg van gado gado, maar je zal merken dat deze toch heel anders smaakt. Bovendien is het heel eenvoudig te maken en met de groenten kan je variëren. Zo gebruik ik niet altijd babyspinazie en kan je natuurlijk ook Chinese kool gebruiken in plaats van spitskool. Komkommer en boontjes vind ik wel een vereiste. En als je van pedis (spicy) houdt gebruik je gewoon een extra rode peper of roer je een lepel sambal oelek door de saus. De pindasaus die we hier gebruiken geeft uiteraard de kenmerkende smaak aan het gerecht. Kentjoer is namelijk het ‘geheime’ ingrediënt, welke net als in de tjarantjam salade nergens door vervangbaar is.
27 reacties
Mag ik ook gember gebruiken i.p.v. kentjoer?
Hoi Gerrie, ja dat zou eventueel kunnen maar wij geven zelf de voorkeur aan kentjoer. Deze heeft namelijk echt zijn eigen specifieke smaak. Eet smakelijk alvast! 🙂
Hoi Marco, dat moet natuurlijk ‘dik’ zijn. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het direct aangepast. Groetjes, Tim – SmaakMenutie
Haha super! Nou het was erg lekker mannen!! ??
Leuk om te horen Marco!
Heerlijk gerecht en geweldig recept zoals alles van Erik’s Asia! Een van onze favorieten samen met de atjar ketimoen en de ajam pedis.
Hoi Betty, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 😀 Daar doen we het voor! Groet, Erik- SmaakMenutie
Radijs is er ook heel lekker bij 🙂
Goed idee!
Hartstikke lekker! Taugé vergeten te halen, maar we hadden paksoi in huis. Ook lekker! We eten nogal “peper-loos”, dus maar een paprika versnipperd (voor de kleur;) Wel wat zout toegevoegd. Ga het zeker nog een keer maken!
Fijn dat het in de smaak viel Willa! Paksoi is ook heerlijk erdoorheen, goed idee!
Hallo Beste mannen,
Ik heb nu al diverse van jullie heerlijke recepten gemaakt en steeds weer genieten mijn vrouw en ik hiervan.
Ik pas ook jullie recepten aan om mijn eigen draai er aan te geven, jullie recepten gebruik ik als basis.
Maar toppie wat jullie hier telkens weer schrijven. Wij zijn een erge fan van de Indische keuken.
Ik ben al geabonneerd op jullie nieuwsbrief.We beleven hier veel plezier aan.
Wij wonen in Spanje en helaas zijn niet alle kruiden hier verkrijgbaar. Maar dan zoek ik er een alternatief voor,
Ga zo door, hartelijk dank voor jullie inzet. Groetjes van uit een zonnige Spanje.
Robert Vroegop.
Hallo Robert, wat leuk om te horen! Fijn dat jullie van onze recepten genieten 🙂 Leuk ook dat je eigen draai aan de recepten geeft, dat is precies wat wij voor ogen hebben. Onze recepten dienen ter inspiratie en als basis. Iedereen heeft een andere smaak, daarom is het belangrijk om net dat toe te voegen wat jij lekker vindt.
Fijn ook dat de nieuwsbrief helemaal in Spanje gelezen wordt, leuk!! Vaak kan je inderdaad goed een andere kruiden gebruiken, je moet alleen dan net even weten welke. Veel plezier met het koken (en uiteraard het eten ervan) de aankomende tijd! Groetjes van ons!
Vandaag de Petjil gemaakt 🙂 Ben erg benieuwd hoe het smaakt, maar denk vast erg lekker! Ik heb in plaats van water, kokosmelk toegevoegd bij de boemboe, en wat extra sambal badjak!
Leuk Cindy! Viel het in de smaak? 🙂
Ja het was super lekker!
Fijn!
Jongens, wat heb ik (en de rest van de fam) lekker gegeten. Dit gerecht samen met de saté, de pindasaus en de Pandang rijst was een topper. Super bedankt ! (ik ben vrijgesteld van de afwas :-))
Haha leuk te horen Gert! Fijn dat jullie van ons (familie)recept genoten hebben. Lekker ook in combinatie met de saté!
Ik wil deze salade graag dit weekend maken maar ik probeer Kentjoer te vinden op de websites van AH of Jumbo maar kan het niet vinden. Er uit laten of vervangen door iets anders?
Het is best wel een smaakmaker, dus als het je lukt zou ik echt even naar de toko gaan. Wellicht kan je daar de overige ingrediënten ook inslaan 😉 Geniet ervan!
Bedankt voor je snelle reactie maar helaas ik woon in een dorp en daar hebben we geen toko.
Wat vervelend! Door de kenmerkende smaak is het lastig om het door een andere kruid te vervangen. Ik zou het dan maar gewoon achterwege laten 🙂
Hallo jongens,
Die theelepel kentjoer, bedoelen jullie dan vers of een theelepel kentjoerpoeder?
Groetjes van een fan uit Nieuwolda.
Poeder Jeannette! 🙂
Hoi! Is het beter om verse kentjoer te gebruiken of de poeder? Groeten! Erik
Wij gebruiken gemakshalve gemalen kentjoer en die is prima! Te meer omdat verse moeilijker te krijgen is.