Home Erik's Asia Petjil

Petjil

Indische groentesalade met pindasaus

door SmaakMenutie
Petjil

Kentjoer

Deze frisse Indische groentesalade kan je als bijgerecht of als onderdeel van je rijsttafel serveren, maar je kan het ook prima als hoofdgerecht met witte rijst eten. Petjil heeft wel wat weg van gado gado, maar je zal merken dat deze toch heel anders smaakt. Bovendien is het heel eenvoudig te maken en met de groenten kan je variëren. Zo gebruik ik niet altijd babyspinazie en kan je natuurlijk ook Chinese kool gebruiken in plaats van spitskool. Komkommer en boontjes vind ik wel een vereiste. En als je van pedis (spicy) houdt gebruik je gewoon een extra rode peper of roer je een lepel sambal oelek door de saus. De pindasaus die we hier gebruiken geeft uiteraard de kenmerkende smaak aan het gerecht. Kentjoer is namelijk het ‘geheime’ ingrediënt, welke net als in de tjarantjam salade nergens door vervangbaar is.

Petjil

Petjil

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 64 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 200 g gesneden spitskool
  • 150 g pindakaas
  • 125 g taugé
  • 100 g babyspinazie
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 tl kentjoer
  • 1 tl gula djawa
  • 1 tl trassi (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 kleine komkommer zonder zaadlijsten in halve maantjes en doe samen met 100 g babyspinazie en 200 g spitskool in een ruime kom.
  • Kook 200 g sperziebonen beetgaar in 10 minuten. Maak 125 g taugé schoon en blancheer de laatste 30 seconden mee met de sperziebonen. Spoel af onder ijskoud water en laat uitlekken in een vergiet. Doe alles bij de overige groenten.
  • Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 ruime tl kentjoer, 1 tl trassi (optioneel), 1 tl gula djawa en een flinke scheut zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe in een steelpannetje 2-3 minuten zachtjes aan. Schenk 150 ml water samen met het sap van een 1/2 kleine citroen bij het geheel en breng tegen de kook aan.
  • Voeg 150 g pindakaas toe en roer met een leper of kleine garde tot een mooie pindasaus. Meng de pindasaus door de groenten. Je kan het zowel (lauw)warm als koud serveren. Serveer met witte rijst en een vleesgerecht.

Petjil receptPetjil boemboePetjil makenPetjilGroente saladeIndische groente salade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

27 reacties

Gerrie 14 mei 2018 - 09:49

Mag ik ook gember gebruiken i.p.v. kentjoer?

Reply
SmaakMenutie 16 mei 2018 - 14:49

Hoi Gerrie, ja dat zou eventueel kunnen maar wij geven zelf de voorkeur aan kentjoer. Deze heeft namelijk echt zijn eigen specifieke smaak. Eet smakelijk alvast! 🙂

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2018 - 16:03

Hoi Marco, dat moet natuurlijk ‘dik’ zijn. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het direct aangepast. Groetjes, Tim – SmaakMenutie

Reply
Marco Tuntelder 19 mei 2018 - 18:26

Haha super! Nou het was erg lekker mannen!! ??

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2018 - 12:24

Leuk om te horen Marco!

Reply
Betty van Tol 5 februari 2019 - 11:17

Heerlijk gerecht en geweldig recept zoals alles van Erik’s Asia! Een van onze favorieten samen met de atjar ketimoen en de ajam pedis.

Reply
SmaakMenutie 5 februari 2019 - 12:26

Hoi Betty, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 😀 Daar doen we het voor! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Lianne 3 oktober 2019 - 11:21

Radijs is er ook heel lekker bij 🙂

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2019 - 12:05

Goed idee!

Reply
Willa 20 november 2019 - 17:41

Hartstikke lekker! Taugé vergeten te halen, maar we hadden paksoi in huis. Ook lekker! We eten nogal “peper-loos”, dus maar een paprika versnipperd (voor de kleur;) Wel wat zout toegevoegd. Ga het zeker nog een keer maken!

Reply
SmaakMenutie 21 november 2019 - 12:10

Fijn dat het in de smaak viel Willa! Paksoi is ook heerlijk erdoorheen, goed idee!

Reply
Robert Vroegop 25 mei 2020 - 17:42

Hallo Beste mannen,
Ik heb nu al diverse van jullie heerlijke recepten gemaakt en steeds weer genieten mijn vrouw en ik hiervan.
Ik pas ook jullie recepten aan om mijn eigen draai er aan te geven, jullie recepten gebruik ik als basis.
Maar toppie wat jullie hier telkens weer schrijven. Wij zijn een erge fan van de Indische keuken.
Ik ben al geabonneerd op jullie nieuwsbrief.We beleven hier veel plezier aan.
Wij wonen in Spanje en helaas zijn niet alle kruiden hier verkrijgbaar. Maar dan zoek ik er een alternatief voor,
Ga zo door, hartelijk dank voor jullie inzet. Groetjes van uit een zonnige Spanje.

Robert Vroegop.

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2020 - 19:29

Hallo Robert, wat leuk om te horen! Fijn dat jullie van onze recepten genieten 🙂 Leuk ook dat je eigen draai aan de recepten geeft, dat is precies wat wij voor ogen hebben. Onze recepten dienen ter inspiratie en als basis. Iedereen heeft een andere smaak, daarom is het belangrijk om net dat toe te voegen wat jij lekker vindt.
Fijn ook dat de nieuwsbrief helemaal in Spanje gelezen wordt, leuk!! Vaak kan je inderdaad goed een andere kruiden gebruiken, je moet alleen dan net even weten welke. Veel plezier met het koken (en uiteraard het eten ervan) de aankomende tijd! Groetjes van ons!

Reply
Cindy 2 februari 2021 - 16:44

Vandaag de Petjil gemaakt 🙂 Ben erg benieuwd hoe het smaakt, maar denk vast erg lekker! Ik heb in plaats van water, kokosmelk toegevoegd bij de boemboe, en wat extra sambal badjak!

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 09:57

Leuk Cindy! Viel het in de smaak? 🙂

Reply
Cindy 3 februari 2021 - 12:49

Ja het was super lekker!

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 13:00

Fijn!

Reply
Gert 23 april 2021 - 20:07

Jongens, wat heb ik (en de rest van de fam) lekker gegeten. Dit gerecht samen met de saté, de pindasaus en de Pandang rijst was een topper. Super bedankt ! (ik ben vrijgesteld van de afwas :-))

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:11

Haha leuk te horen Gert! Fijn dat jullie van ons (familie)recept genoten hebben. Lekker ook in combinatie met de saté!

Reply
Jolanda 30 juni 2022 - 14:37

Ik wil deze salade graag dit weekend maken maar ik probeer Kentjoer te vinden op de websites van AH of Jumbo maar kan het niet vinden. Er uit laten of vervangen door iets anders?

Reply
SmaakMenutie 30 juni 2022 - 14:40

Het is best wel een smaakmaker, dus als het je lukt zou ik echt even naar de toko gaan. Wellicht kan je daar de overige ingrediënten ook inslaan 😉 Geniet ervan!

Reply
Jolanda 30 juni 2022 - 21:57

Bedankt voor je snelle reactie maar helaas ik woon in een dorp en daar hebben we geen toko.

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2022 - 10:16

Wat vervelend! Door de kenmerkende smaak is het lastig om het door een andere kruid te vervangen. Ik zou het dan maar gewoon achterwege laten 🙂

Reply
Jeannette 18 januari 2023 - 20:19

Hallo jongens,
Die theelepel kentjoer, bedoelen jullie dan vers of een theelepel kentjoerpoeder?
Groetjes van een fan uit Nieuwolda.

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2023 - 10:42

Poeder Jeannette! 🙂

Reply
erik 1 augustus 2024 - 15:07

Hoi! Is het beter om verse kentjoer te gebruiken of de poeder? Groeten! Erik

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2024 - 12:26

Wij gebruiken gemakshalve gemalen kentjoer en die is prima! Te meer omdat verse moeilijker te krijgen is.

Reply