Home Erik's Asia Gele curry pasta

Gele curry pasta

maak het eens zelf!

door SmaakMenutie
Gele curry pasta

Milder, maar vol smaak

Gele curry pasta is misschien wel de mildste van de drie bekende Thaise curry’s. Maar dat maakt ‘m zeker niet minder lekker.

Waar een groene curry pasta vaak flink pittig is en de rode curry een wat meer kruidige smaak heeft (en ook pittig is hoor), zit geel daar misschien wat tussenin. De zachte gele kleur komt voornamelijk van kurkuma en de specerijen zoals koriander, komijn en laos zorgen voor de smaak. Perfect als je op zoek bent naar een kruidige curry die een tikkie minder pittig is.

Gele curry kruiden

Zelfgemaakt is zoveel lekkerder

Natuurlijk kun je gele curry pasta ook kant-en-klaar in de winkel kopen. Maar als je eenmaal zelf een boemboe of een pasta hebt gemaakt, wil je niet anders meer. Wij stoppen alle ingrediënten, van sereh en rode peper tot verse gember en eventueel wat limoenblaadjes, simpelweg in de hakmolen (deze gebruiken wij zelf, een super fijn ding!).

Gele curry pasta maken
Zelfgemaakte gele curry pasta

Een scheutje olie erbij, goed mixen, en je hebt een gladde pasta zonder kunstmatige toevoegingen. Lekker vers en precies te maken zoals jij hem het lekkerst vindt.

Veelzijdig

Met zo’n 120 gram curry pasta kun je echt alle kanten op. Roer bijvoorbeeld een flinke lepel door een pan soep voor een Thaise twist, gebruik het als marinade voor kip of vis of bak de pasta kort aan als basis voor een geurige curry. Wij maken er graag deze Thaise gele curry met kip mee, maar je kunt net zo goed tofu, garnalen of alleen groenten gebruiken. De smaak blijft kenmerkend, hoe je het ook maakt.

Thaise curry pasta

Jij bepaalt de pit

Een groot voordeel van zelf maken? Jij bepaald zelf de smaak. Voeg extra chili toe als je van pit houdt, of laat juist een pepertje weg als je ‘m liever mild houdt. Zo kun je elke keer opnieuw variëren, afhankelijk van waar je zin in hebt of voor wie je kookt. Liever wat meer pit? Probeer dan zeker eens onze spicy groene curry.

Gele curry met kip
Gele curry pasta is de basis voor deze heerlijke Thaise curry
Gele curry pasta

Gele curry pasta

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 24 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 5 tenen knoflook
  • 5 limoenblaadjes (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh
  • 1 rode peper
  • 3 el zonnebloemolie
  • 3 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 tl gemalen komijnzaad (djintan)
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl trassi
  • 3 cm verse gember

Zo maak je het

  • Haal van 2 stengels sereh het buitenste blad en verwijder de harde onderkant en een stukje van de bovenkant. Snijd in (hele) smalle ringetjes; dit voorkomt draadjes in je curry. Doe alles in de hakmolen.
  • Voeg ook 1 grof gesneden rode peper, 2 grof gesneden kleine sjalotten en 5 tenen knoflook toe.
  • Schil 3 cm verse gember en rasp deze fijn. Voeg ook toe aan het geheel. Voeg optioneel tevens 5 gescheurde limoenblaadjes toe.
  • Voeg tot slot 3 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen laos, 1 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen kardemom, 1 tl trassi en 3 el (arachide- of zonnebloem)olie toe.
  • Mix het geheel op hoge stand tot je een mooie gladde pasta hebt. Voeg eventueel extra olie toe als het geheel wat grof blijft. Je hebt nu circa 120 g gele currypasta.

Gele curry pasta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Ruben 23 augustus 2022 - 15:19

Hoelang kan ik die gele curry bewaren?

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2022 - 15:54

Denk 2-3 dagen! Maar je zou het ook kunnen invriezen vermoed ik 🙂

Reply
Annette Sisoe 31 augustus 2024 - 16:39

What is galanggal? Is it a spice or a vegetable? I’m learning to cook Indonesian dishes on my own! Thanking you in advance for your reply!

Reply
SmaakMenutie 2 september 2024 - 11:00

Galangawortel (laos) is a root that’s used as a spice. Enjoy!

Reply
Lia 26 juni 2025 - 18:22

Kan het ook met gedroogde limoenblaadjes?

Reply