Home Erik's Asia Kip tikka masala

Kip tikka masala

Indiase milde curry

door SmaakMenutie
Kip tikka masala

CTM

Deze Indiase ‘kip tikka masala’ lijkt in naam misschien wel op de Italiaanse ‘pollo al marsala‘ of de Surinaamse ‘roti kip massala‘ maar het is toch echt heel wat anders. Het wordt ook wel chicken tikka masala of zelfs CTM genoemd. Deze heerlijke milde curry bestaat uit gemarineerde en gebakken stukjes kip (daar staat tikka voor) die verder worden bereid in een romige tomatensaus met de typisch Indiase specerijenmengsel garam masala. Net zoals veel andere Indiase klassiekers als kip korma en kip tandoori worden er daarnaast kruiden gebruikt als kurkuma, koriander en komijn.

Kip tikka masala

Kip tikka masala

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 21 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 200 g yoghurt
  • 400 ml tomaten passata
  • 4 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el garam masala
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gemalen gember
  • Verse koriander
  • Zonnebloemolie
  • Witte rijst
  • Naan

Zo maak je het

  • Snijd 500 g kipdijfilet in hapklare stukken en plaats in een mengkom. Voeg 1 geperste teen knoflook toe en meng met de kip.
  • Bestrooi met 1 el garam masala, 1 tl gemalen gember, 1 tl gemalen koriander, 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 (kleine) tl cayennepeper en een snuf zout en meng grondig.
  • Voeg 100 ml (Griekse) yoghurt toe en meng grondig door het geheel. Laat nu minimaal 15 minuten marineren (langer mag ook).
  • Bak de kip in een ruime koekenpan op middelhoog vuur in een scheut zonnebloemolie rondom in 10 minuten bruin tot het vocht grotendeels is opgenomen. Zet weg.
  • Snipper ondertussen 4 sjalotten (of 2 uien) en fruit in dezelfde pan in een extra scheut olie 3-4 minuten. Snijd 1 teen knoflook ragfijn en fruit 1 minuut mee.
  • Zet het vuur wat lager en voeg 1 el garam masala, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl kurkuma en 1 tl gemalen koriander toe. Bak heel kort even mee met het ui-knoflookmengsel.
  • Schenk 400 ml tomaten passata bij het geheel en laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het wat indikt. Voeg 100 ml yoghurt toe samen met de kip en verwarm zachtjes nog enkele minuten (iets langer als je het verder wilt indikken).
  • Serveer met witte rijst, naan en verse koriander.

Kip tikka masala receptKip tikkaMasala kipKip tikka masalaChicken tikka masala

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

Patricia 9 juni 2024 - 22:17

Hallo, kan ik dit met de yoghurt invriezen, ik maak graag jullie recepten, maar als alleenstaande is het interessant om dit klaar te maken en in porties in te vriezen.
Als ik dan minder tijd heb, heb ik gezond en lekker eten dat vlug klaar is.

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2024 - 10:27

Dat kan hoor Patricia, geen probleem. Het zou wat kunnen schiften als je het weer opwarmt, maar dat doet niks af aan de smaak 🙂

Reply
Annemieke Jansen-van Rheenen 13 juni 2024 - 22:46

Wat was het weer heerlijk mannen😋
Altijd een feestje om jullie recepten te maken💙💙

Reply
Kelly 24 juni 2024 - 21:36

Hoi, kan dit gerecht ook in de slowcooker? 🙂

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2024 - 10:42

Ja hoor!

Reply
Kai 28 juni 2024 - 12:02

Wordt het lekkerder als je het een nacht laat marineren? Of is dit geen goede optie?

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2024 - 11:04

Het is niet per se dat het dan lekkerder wordt, maar kan ook zéker geen kwaad 🙂

Reply