Home Erik's Asia Rendang

Rendang

pittig Indisch stoofvlees

door SmaakMenutie
Rendang

Een wereldberoemd gerecht

Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?

Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.

Daging rendang

Waar komt rendang vandaan?

Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.

Rendang boemboe

De perfecte balans

Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.

Rendang rundvlees

Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.

Hoe pittig maak jij je rendang?

Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.

Rendang maken

Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.

Experimenteer

Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.

Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!

Rendang daging
Rendang

Rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 463 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 900 g runder riblappen
  • 500 ml kokosmelk
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 3 sjalotten
  • 3 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers en/of 4 rawit pepers
  • 2 kruidnagels
  • 1 stengel sereh
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl tamarinde pasta (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 900 g runder riblappen in grove stukken en bak in een scheut zonnebloemolie in rondom bruin in een ruime braadpan.
  • Mix ondertussen met de hakmolen 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 rode pepers, 4 rawit pepers, 5 kemirinoten (optioneel), 2 kruidnagels, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en een scheutje zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan het vlees en fruit al omscheppend enkele minuten mee. Voeg optioneel 1 flinke tl tamerindepasta toe.
  • Schenk 500 ml kokosmelk bij het geheel samen met 3 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh.
  • Breng tegen de kook en zet het vuur laag. Laat nu minimaal 3 uur zachtjes sudderen. Af en toe even omscheppen.
  • Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel kan indikken tot de gewenste dikte.
  • Serveer met witte of gele rijst, komkommer of atjar ketimoen en bijvoorbeeld sajoer boontjes. Selamat makan!

Rendang

TIP

Sneller genieten van rendang? Maak het eens van kip!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

117 reacties

Marjolein 3 maart 2025 - 16:26

Hi, ik wil dit recept gaan maken, maar ik vraag mij af waarom er twee keer gember in gaat? 1 keer vers en 1 keer gedroogd?

Reply
SmaakMenutie 5 maart 2025 - 15:23

Wij gebruiken geen verse!

Reply
Leon 20 december 2024 - 18:49

Hoezo zijn de kemirinoten en tamarinde pasten optioneel? Beiden hebben een functie. Tamarinde is een zuur om het vlees malser te maken. De kemiri noten zorgen voor de binding.

Reply
Hans 16 juni 2024 - 19:04

Mijn eerste 5 sterren! (al geloof ik niet dat ik ooit eerder lager dan 4 heb gegeven, haha)

Reply
Henk 11 juni 2024 - 12:18

Mijn vriend is helemaal verrukt van de Indonesische keuken. Rendang staat voor hem daarbij met stip op nummer 1, geserveerd met lontong en sambal goreng boontjes. De ingrediënten die jullie opgenoemd hebben zijn vrijwel helemaal hetzelfde, ik bak bij de boemboe alleen nog trassie mee en een of twee steranijs en een kaneel staafje bij om langzaam mee te laten pruttelen (geleerd op Sumatra). Hij houdt niet zo van te heet.

Reply
Jurgen 6 januari 2024 - 13:20

Kan dit gerecht ook bereid worden in de slowcooker? Erg fan van het recept, maar altijd gemaakt in de braadpan. Wat is jullie advies hierin?

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2024 - 10:17

Zeker! Check de tips van anderen hierboven 🙂

Reply
1 9 10 11