Home Erik's Asia Sajoer tumis boontjes (Indische boontjes met garnaaltjes)

Sajoer tumis boontjes (Indische boontjes met garnaaltjes)

door SmaakMenutie
Sajoer tumis boontjes

Klaar in een handomdraai

Je kent vast wel sajoer boontjes. Maar ken je deze variant al? Deze heerlijke versie is minstens zo lekker en klaar in een handomdraai. Voeg wat garnaaltjes toe en dan is het helemaal af. Lekker bij een Indisch vleesgerecht. Bakje witte rijst erbij en klaar. En nee, je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan!

Sajoer tumis boontjes

Sajoer tumis boontjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 27 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g sperzieboontjes
100 g cocktailgarnalen
2 sjalotten
2 tenen knoflook
2 salam blaadjes (Indisch laurier)
1 tomaat
1 stengel sereh
1 rode peper (of 1 tl sambal oelek)
1 blikje kokosmelk (165 ml)
1/2 groente bouillonblokje
2 el ketjap manis
1 tl laos
1 tl djahé

Zo maak je het

  • Verwijder de uiteinden van 400 g sperziebonen en halveer. Kook de boontjes ongeveer 6 minuten. Spoel daarna direct af onder ijskoud water zodat ze niet verder garen.
  • Neem de kom van de (staaf)mixer en maak ondertussen een boemboe van 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat (zonder zaadlijsten), 1 tl laos, 1 tl djahé en een scheutje olie.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten in een wok. Voeg vervolgens 1-2 el ketjap manis toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens 100 ml water toe samen met een 1/2 verkruimeld groentebouillonblokje. Voeg tevens 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen zonder deksel.
  • Voeg tot slot ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat enkele minuten ietwat indikken.
  • Doe de sperziebonen erbij en laat (af en toe omscheppen) de boontjes weer warm worden en nog wat verder garen. Voeg nu tevens 100 g cocktailgarnalen toe.
  • Als de saus de gewenste dikte heeft kan je het serveren. Je kan ook de boontjes garen in de saus. Dit duurt dan wat langer (30 minuten) maar dan hoef je de boontjes niet voor te koken. Voeg naar smaak extra rode peper toe.

Sajoer tumis boontjes ingrediënten Sajoer tumis boontjes maken Sajoer tumis boontjesSajoer toemis boontjes Sajoer boontjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

31 reacties

luuk 19 januari 2019 - 00:18

Wat is santen?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2019 - 11:36

Hoi Luuk, santen is geraspte kokos dat is samengeperst. Een blok kokos dus. Gewoon te verkrijgen bij de supermarkt!

Reply
Annette 2 maart 2019 - 10:45

Sajoer tumis boontjes gemaakt. Makkelijk recept en een heerlijke maaltijd. Bleef bij mij alleen iets te nat (waterig) vond ik, mijn man vond dit juist lekker door zijn rijst heen. Echt voor herhaling vatbaar. Thanks

Reply
SmaakMenutie 2 maart 2019 - 13:21

Hoi Annette, fijn dat de boontjes in de smaak vielen! Leuk om te horen 🙂 Als je het de volgende keer toch liever wat minder nat wil dan het geheel op het laatste moment wat langer in laten koken op hoger vuur. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Fons 20 april 2020 - 10:17

Hai Folks,
Heb jullie Sajoer tumis boontjes gemaakt, Heerlijk!!
Had geen garnalen in huis maar heb wel altijd gedroogde garnalen in huis. Zijn sterker van smaak en lang houdbaar.
Overigens al jullie recepten zijn super

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:38

Ha Fons, fijn dat het in de smaak viel! Goed idee gedroogde garnalen, lijkt ons heerlijk 🙂

Reply
ineke 1 augustus 2020 - 11:24

hallo,
ik had een vraagje; is dit recept ook te maken met witte/ chinese kool?

Reply
SmaakMenutie 1 augustus 2020 - 14:30

Hoi Ineke, ja hoor het lijkt ons dat dit moet kunnen! 🙂

Reply
Helga 27 februari 2021 - 20:43

Wat was het lekker zeg! Dit recept is een blijvertje 😋

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:36

Leuk om te horen Helga, fijn dat ons recept in de smaak viel!

Reply
Jeannette 14 april 2021 - 16:35

Dit recept ga ik zeker proberen , heb al een hoop indische recepten van jullie uitgeprobeerd en zijn allemaal super lekker 👍

Reply
SmaakMenutie 15 april 2021 - 08:59

Leuk Jeannette, geniet ervan! 🙂

Reply
Bas 13 maart 2021 - 13:49

Ik zie de ingrediënten voor de boemboe, maar dat is toch veel te weinig om te kunnen mixen met een apparaat ? Ik neem aan dat de hoeveelheden bijv 10x genomen worden om het verwerkbaar te maken in een apparaat en dan de rest in te vriezen ?

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 14:46

Nee hoor Bas, met deze hoeveelheden lukt het in een kom van de staafmixer 🙂

Reply
Bas 24 maart 2021 - 16:53

Vandaag geprobeerd het te maken, maar een blender lukt dus echt niet. Ik heb uiteindelijk voor de boemboe 3x de hoeveelheid moeten doen om het blend-baar te krijgen. Een staafmixer heb ik (nog) niet.
Maar dan, ik heb de 250ml gebruikt, maar dan wordt de boemboe een soep ! moet dat niet veel minder water zijn ?

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2021 - 15:17

Hi Bas, de hoeveelheid voor een blender is sowieso veel te weinig. Daarom raad ik je aan om een staafmixer te kopen waar ook een hakmolentje bij zit.
Voor wat betreft de hoeveelheid vocht dit klopt weliswaar maar het had langer moeten inkoken en bij voorkeur zonder deksel. Wij gaan dit recept binnenkort optimaliseren zodat het minder vochtig wordt. Hopelijk smaakte het desondanks wel!

Reply
Bas 27 maart 2021 - 12:35

Het was zeker lekker, het verzadigde ook enorm goed. Zeker een blijvertje ! (had het samen gemaakt met de ajam pedis, echt heel lekker !
Ik heb altijd wel moeite met recepten, dus vallen er veel af (te lastige ingrediënten, heel veel tijd etc). De recepten hier tot nu toe, vind ik heel goed werkbaar (moet nog wel veel ingrediënten even googelen om te vertalen). Nu druk bezig met vega gerechten, want die heb ik er nog te weinig.

Mandy Danielse 9 april 2021 - 20:38

Heerlijk recept dit!

Ik zelf doe er ook broccoli bij.

Al meerdere keren gemaakt en blijft er zeker in!

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 10:45

Lekker die toevoeging van broccoli Mandy! Fijn dat je van het recept genoten hebt 🙂

Reply
Lana 14 april 2021 - 08:00

Heel lekker! Ik ken de versie van mijn oma en dat is met broccoli☺️
Tegenwoordig maak ik ze allebei, goed bezig heren!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2021 - 08:50

Leuk te horen Lana! Ook heerlijk met broccoli 🙂

Reply
Jose 14 april 2021 - 19:52

Vanavond gemaakt. Toppie lekker, alleen eten we dit met 2 personen op! Kun je niet 800 gr boontjes erin doen?
E

Reply
SmaakMenutie 15 april 2021 - 15:17

Fijn dat de boontjes in de smaak vielen Jose! Wij eten het als onderdeel van een Indische rijsttafel, dus als bijgerecht. Vandaar 4 personen. Maar maak vooral wat meer als je het als hoofdgerecht eet. En bij 800 g sperziebonen, doe dan de overige ingrediënten ongeveer x1,5. Zelf nooit gedaan, dus even uitproberen 🙂 Succes!

Reply
Angelina Snoekx 24 april 2021 - 12:48

Hoi Tim en Erik,

De boemboes kunnen die ook 1 dag van te voren gemaakt worden?

Reply
SmaakMenutie 24 april 2021 - 14:13

Ja hoor Angelina! 🙂

Reply
Angelina Snoekx 25 april 2021 - 19:35

Dank u wel!
We hebben heerlijk gesmuld. Mijn man heeft zelfs de pannen uitgelikt. (atjar ketimoen, Kare ajam en sajoer boontjes). 👌🏼

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:33

Haha heel goed Angelina, leuk!!

Reply
Lisa-Marie 11 mei 2021 - 17:09

Hi jongens, klopt het dat dit recept recentelijk is aangepast, ik ben de versie gewend die gebruik maakt van santen in plaats van de kokosmelk. Is deze versie nog ergens beschikbaar of mij toe te sturen? Ik ben echt fan van dit recept!
Vandaag ga ik de vernieuwde versie eens proberen

Reply
SmaakMenutie 12 mei 2021 - 09:59

Hoi Lisa-Marie, klopt we hebben het recept wat verbeterd, maar dat doet zeker niks af aan de smaak! Het is wat makkelijker om een blikje kokosmelk te gebruiken ipv santen. In het ‘oude recepten’ gebruikten we 250 ml water + 30 g santen. Tevens voegen we nu 100 g extra sperziebonen toe. Maar ik zou zeggen maak vooral de nieuwe versie 🙂

Reply
Rianne 1 september 2021 - 07:02

Wat een toprecept! Dank je wel, we hebben gesmuld, ook de babi ketjap was er heerlijk bij.

Reply
ineke 14 september 2021 - 18:04

heerlijk, vind het alleen jammer dat jullie de voedingswaarde niet bij het recept zetten o.a. de koolhydraten! maar verder heerlijke recepten

Reply