Home Erik's Asia Saté van de grill

Saté van de grill

kip en varkenshaas

door SmaakMenutie
Saté van de grill

Zoals je ongetwijfeld weet is onze saté een van de populairste recepten. Eerder maakten we al eens de saté ajam, een saté van varkenshaas en natuurlijk de klassieker, waarbij we beiden combineren op één stokje. Deze versie haalde zelfs een artikel op Nu.nl. Vandaag gaan we weer voor een combinatie, maar dan wel gescheiden. Dus stokjes met alleen kip en stokjes met alleen varkenshaas. En dat doen we niet voor niets, want Tefal daagde ons uit om onze saté eens te grillen op hun onlangs gelanceerde OptiGrill Elite. Klinkt fancy hè. Volgens Tefal behaal je met deze slimme grill restaurantwaardige resultaten. Goed, laten we dat maar eens testen.

Je persoonlijke assistent bij het grillen

De slimmigheid zit hem trouwens in de sensoren en het digitale schermpje met grillassistent. Zodra je het type vlees (of vis of groenten) selecteert en het ingrediënt op de grill plaatst meet de grill de dikte van het vlees en weet ‘ie zelf hoe lang de grilltijd is. Hij geeft zelfs gefaseerd aan welke status het vlees heeft (rare, medium of doorbakken). Vanzelfsprekend moet zowel de kippendij als de varkenshaas doorbakken zijn. De varkenshaas-saté was overigens perfect. Perfect dichtgeschroeid dankzij de zogenaamde dichtschroeifunctie en heerlijk mals van binnen.

“De slimmigheid zit hem trouwens in de sensoren en het digitale schermpje met grillassistent”

Bij de eerste stokjes kipsaté hadden we wat minder geluk, maar dat was wel onze eigen schuld. De marinade van ketjap zorgde er namelijk voor dat de ketjap aan één kant verbrandde. Niet handig. Zorg er dus voor als je gemarineerd vlees gaat grillen dat je het vlees altijd voorziet van een laagje olie. Dan weet je zeker dat het goed gaat namelijk. De tweede lading saté was dan ook perfect! Mals van binnen, goed gaar en heerlijke grillstrepen. Wat overigens erg handig is, is dat de grillplaten eenvoudig demontabel zijn en in zijn geheel in de vaatwasser kunnen. Kortom, een fijne grill waar we nog vaak gebruik van gaan maken.

Saté van de grill

Saté van de grill (kip en varkenshaas)

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 23 keer gestemd )

Ingrediënten

 • 400 g kipdijfilet
 • 3 tenen knoflook
 • 2 varkenshaasjes
 • 1 ui
 • 1/2 citroen (sap)
 • 5 el ketjap manis
 • 1 tl ketoembar
 • 1 tl djahé
 • 1 tl gemalen laos
 • 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
 • 1 tl sambal oelek
 • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

 • Meng in een flinke kom 4-5 el ketjap manis met het sap van een 1/2 citroen, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 tl gula djawa (of 1 tl suiker) en 1 tl sambal. Meng tot een gladde marinade.
 • Snijd 3 tenen knoflook en 1 (flinke) ui in grove stukken en meng deze door de marinade.
 • Snijd 400-500 gr kipdijfilet in stukjes en 2 varkenshaasjes in blokjes. Verdeel de marinade in 2 bakjes en meng door de een de kipdij en de andere de varkenshaas. Laat nu minimaal 1 uur afgedekt marineren (langer mag!). Leg ook alvast de satéprikkers in koud water, dat voorkomt het aanbranden van het hout.
 • Verwijder de stukken knoflook en ui en rijg de stukjes kip aan een satéprikker. Doe hetzelfde met de stukjes varkenshaas.
 • Laat de OptiGrill op temperatuur komen en bestrijk ondertussen de stokjes (varkenshaas)saté met wat olie.
 • Selecteer het vleesprogramma en plaats de stokjes op de grill zodra deze op temperatuur is. De grill zal nu de dikte van het vlees meten en geeft dan zelf aan wanneer deze gereed is.
 • Voor de kipdij selecteer je het programma 'kip'. Bestrijk de kipdij eveneens met olie en plaats op de grill. Ook hier zal de grill zelf de dikte bepalen en hierdoor weet het apparaat precies hoe lang de kip gegrild moet worden. Zo simpel is het! Heerlijk met zelfgemaakte satésaus, atjar, gebakken uitjes, rijst en kroepoek.

Saté marinade ingrediënten Saté marinade Saté marineren Saté van de grill

Grillassistent

Digitaal scherm met grillassistent

Kip saté grill Varkenshaas saté

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tefal.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Bertha Oliemans 2 januari 2020 - 22:47

Het was overheerlijk wat was dit lekker. Heb de recepten doorgeven aan mijn vrienden en familie. Dank hiervoor. ✨?

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2020 - 10:02

Graag gedaan Bertha, fijn dat de saté in de smaak viel!

Reply
Joke 7 januari 2020 - 23:25

Ziet er weer lekker uit. Moet er nog peper en zout bij?

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2020 - 11:23

Hoi Joke, nee hoor dat is niet nodig! Er gaan voldoende kruiden in 🙂

Reply
Naomi 6 juli 2021 - 14:49

Hoi! Ik wil voor een feestje deze sate in het klein maken om deze tijdens het feest in een elektrische hapjespan op te warmen. Kan dit of worden ze hier heel droog van?

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2021 - 15:28

Hi Naomi, als je ze niet eerst volledig klaarmaakt maar alleen marineert en pas later ‘opwarmt’ dan kan dat!

Reply
Blanche 5 januari 2024 - 00:17

Wat voor olie is het beste om de sate mee in te smeren voor de optigrill? En welke stand doen jullie de varkenshaassate?

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2024 - 10:43

Wij gebruiken zonnebloemolie en kiezen voor het vleesprogramma!

Reply