Home Erik's Asia Saté van de grill (kip en varkenshaas)

Saté van de grill (kip en varkenshaas)

door SmaakMenutie

Zoals je ongetwijfeld weet is onze saté een van de populairste recepten. Eerder maakten we al eens de saté ajam, een saté van varkenshaas en natuurlijk de klassieker, waarbij we beiden combineren op één stokje. Deze versie haalde zelfs een artikel op Nu.nl. Vandaag gaan we weer voor een combinatie, maar dan wel gescheiden. Dus stokjes met alleen kip en stokjes met alleen varkenshaas. En dat doen we niet voor niets, want Tefal daagde ons uit om onze saté eens te grillen op hun onlangs gelanceerde OptiGrill Elite. Klinkt fancy hè. Volgens Tefal behaal je met deze slimme grill restaurantwaardige resultaten. Goed, laten we dat maar eens testen.

Je persoonlijke assistent bij het grillen

De slimmigheid zit hem trouwens in de sensoren en het digitale schermpje met grillassistent. Zodra je het type vlees (of vis of groenten) selecteert en het ingrediënt op de grill plaatst meet de grill de dikte van het vlees en weet ‘ie zelf hoe lang de grilltijd is. Hij geeft zelfs gefaseerd aan welke status het vlees heeft (rare, medium of doorbakken). Vanzelfsprekend moet zowel de kippendij als de varkenshaas doorbakken zijn. De varkenshaas-saté was overigens perfect. Perfect dichtgeschroeid dankzij de zogenaamde dichtschroeifunctie en heerlijk mals van binnen.

“De slimmigheid zit hem trouwens in de sensoren en het digitale schermpje met grillassistent”

Bij de eerste stokjes kipsaté hadden we wat minder geluk, maar dat was wel onze eigen schuld. De marinade van ketjap zorgde er namelijk voor dat de ketjap aan één kant verbrandde. Niet handig. Zorg er dus voor als je gemarineerd vlees gaat grillen dat je het vlees altijd voorziet van een laagje olie. Dan weet je zeker dat het goed gaat namelijk. De tweede lading saté was dan ook perfect! Mals van binnen, goed gaar en heerlijke grillstrepen. Wat overigens erg handig is, is dat de grillplaten eenvoudig demontabel zijn en in zijn geheel in de vaatwasser kunnen. Kortom, een fijne grill waar we nog vaak gebruik van gaan maken.

Saté van de grill

Saté van de grill (kip en varkenshaas)

Zoals je ongetwijfeld weet is onze saté een van de populairste recepten. Eerder maakten we al eens de saté ajam, een saté van varkenshaas en natuurlijk... Erik's Asia Saté, grill, kip, varkenshaas, Indisch Indisch Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 5.0/5
( 9 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g kipdij
2 varkenshaasjes
1 flinke ui
3 tenen knoflook
1/2 citroen(sap)
1 tl ketoembar (korianderzaad)
1 tl djahé (gember)
1 tl laos
1 tl gula djawa (of 1 tl suiker)
1 tl sambal
1/2 tl djintan (komijnzaad)
5 el ketjap manis

Zo maak je het

  • Meng in een flinke kom 4-5 el ketjap manis met het sap van een 1/2 citroen, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl laos, 1 tl gula djawa (of 1 tl suiker) en 1 tl sambal. Meng tot een gladde marinade.
  • Snijd 3 tenen knoflook en 1 flinke ui in grove stukken en meng deze door de marinade.
  • Snijd 400-500 gr kipdijfilet in stukjes en 2 varkenshaasjes in blokjes. Verdeel de marinade in 2 bakjes en meng door de een de kipdij en de andere de varkenshaas. Laat nu minimaal 1 uur afgedekt marineren (langer mag!). Leg ook alvast de satéprikkers in koud water, dat voorkomt het aanbranden van het hout.
  • Verwijder de stukken knoflook en ui en rijg de stukjes kip aan een satéprikker. Doe hetzelfde met de stukjes varkenshaas.
  • Laat de OptiGrill op temperatuur komen en bestrijk ondertussen de stokjes (varkenshaas)saté met wat olie.
  • Selecteer het vleesprogramma en plaats de stokjes op de grill zodra deze op temperatuur is. De grill zal nu de dikte van het vlees meten en geeft dan zelf aan wanneer deze gereed is.
  • Voor de kipdij selecteer je het programma 'kip'. Bestrijk de kipdij eveneens met olie en plaats op de grill. Ook hier zal de grill zelf de dikte bepalen en hierdoor weet het apparaat precies hoe lang de kip gegrild moet worden. Zo simpel is het! Heerlijk met zelfgemaakte satésaus, atjar, gebakken uitjes, rijst en kroepoek.

Saté marinade ingrediënten Saté marinade Saté marineren Saté van de grill

Grillassistent

Digitaal scherm met grillassistent

Kip saté grill Varkenshaas saté Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tefal.

Misschien valt dit ook in de smaak