Home Erik's Asia Indische macaroni (ovenschotel!)

Indische macaroni (ovenschotel!)

door SmaakMenutie

‘Typisch’ familiegerecht

Ja je leest het goed, Indische macaroni. Eigenlijk een heel vreemd gerecht. Want macaroni zoals wij deze in Nederland kennen, kennen ze helemaal niet in Italië. Daar is ‘maccheroni’ een heel ander soort pasta namelijk. De ‘elleboogpasta’ zoals wij deze kennen is in Italië veelal gewoon van rechte vorm. Laat staan dat er in Indonesië een gerecht te vinden is waar deze ‘elleboogjes’ in gebruikt worden. Overigens wel weer in Singapore bijvoorbeeld. Daar gebruiken ze het vooral in een bouillon met bijvoorbeeld Frankfurter würstchen. Indische macaroni is echt zo’n gerecht dat de Indische Nederlanders in de jaren ’50 geïntroduceerd hebben in hun eigen keuken. Het is een typisch familiegerecht dat elke Indische familie anders maakt. En zo zie je dat er overal ter wereld allerlei keukens gecombineerd worden met verrassende gerechten als resultaat.

“Het is echt zo’n typisch familiegerecht dat elke Indische familie anders maakt”

Voor mij is deze macaroni echt een herinnering aan vroeger. Als we op vakantie gingen naar Italië of Spanje dan maakte mijn moeder of oma dit gerecht en aten we het onderweg op. Lekker met een ketchup of chilisaus (of sambal, maar als kind niet natuurlijk). Je kan het dus zowel warm als koud eten. Serveer het met atjar of gewoon frisse komkommer en met ketchup, chilisaus en/of sambal. Eet smakelijk!

Indische macaroni

Indische macaroni

Ja je leest het goed, Indische macaroni. Eigenlijk een heel vreemd gerecht. Want macaroni zoals wij deze in Nederland kennen, kennen ze helemaal niet in... Erik's Asia Indische macaroni, ovenschotel, ovengerecht, pasta, Indisch recept Indisch Print dit recept
Personen: 4-5 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

350 g macaroni
250 g hamblokjes
200 g geraspte kaas
3 eieren
2 tenen knoflook
2 uien of sjalotten
1/2 rode paprika
1/2 potje mini augurkjes
1 el stem-gember
3 el paneermeel
6 el ketchup
2 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Kook 350 g macaroni in een ruime hoeveelheid water. Verwarm ook alvast de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Snipper ondertussen 3 sjalotten of 2 uien en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook een half potje mini augurkjes fijn en hak 3-4 bolletjes stem-gember (te koop bij de supermarkt) in kleine stukjes. Snijd tevens een 1/2 paprika in hele kleine stukjes.
  • Neem een ruime pan en fruit de gesnipperde ui en knoflook  even aan op matig vuur.
  • Voeg vervolgens de hamblokjes, fijngesneden augurk, fijngesneden paprika en gember toe. Bak alles al omscheppend even 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens circa 6 flinke el ketchup toe samen met 1-2 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar. Je zal zien dat het geheel wat zal binden.
  • Giet de macaroni af en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg nu ook driekwart van de geraspte kaas toe en meng grondig door elkaar. Voeg eventueel wat extra ketchup toe.
  • Kluts 3 eieren los en voeg deze ook toe aan het geheel. Het zal nu goed gebonden zijn. Zet het vuur uit.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en schenk het mengsel hierin. Bestrooi met paneermeel en vervolgens met de overgebleven kaas.
  • Plaats de ovenschaal 30-40 minuten in de oven (of tot er een mooi goudbruine korst gevormd is). Serveer met atjar of komkommer en met ketchup.

Ingrediënten Indische macaroni Recept Indische macaroni ovenschotel Indische macaroni uit de oven Indische macaroni schotel Macaroni uit de ovenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

26 reacties

Mike 29 april 2020 - 17:59

Het was heerlijk. Heb alleen de hamblokjes vervangen door gebakken tempeblokjes. Hierdoor is het een vegetarisch geworden en de smaak is er niet minder om

Reply
SmaakMenutie 30 april 2020 - 11:50

Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Mike! En wat een leuk idee die tempehblokjes. Thanks voor de tip!

Reply
Liesbeth 24 november 2020 - 09:29

Vandaag op het programma. Vulling net even geproefd. Heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 24 november 2020 - 09:51

Lekker Liesbeth, geniet ervan!

Reply
Marcel 1 mei 2020 - 22:25

Wat een fantastische foto, die tweede, mooi geïllustreerde weergave van de volgorde van stap 7….eerst paneermeel en dan de kaas….work in progress 🙂

Reply
SmaakMenutie 2 mei 2020 - 12:15

Thanks voor het compliment Marcel, leuk om te horen! 🙂

Reply
Cor 2 mei 2020 - 10:57

Was geweldig gisteren gemaakt alleen de ham vervangen voor schnitzels ongepaneerd en in hapklare brokken gesneden en voor nog wat meer pit er in curry vlokken erdoor is weer een top recept en voor herhaling vatbaar

Reply
SmaakMenutie 2 mei 2020 - 12:16

Wat een bijzondere combinatie Cor, lijkt ons erg lekker! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
KiKi 5 mei 2020 - 10:11

Hallo,

Mij vriend is Indonesisch en maakt dit ook regelmatig, wel met iets andere ingredienten hij heeft het natuurlijk van zijn moeder. ik dacht dat het een familierecept was. Ik zal deze variant snel eens voor hem maken.

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2020 - 10:37

Leuk Kiki, we zijn benieuwd wat hij van deze variant vindt!

Reply
Bianca 8 mei 2020 - 10:05

Gisteren was de kookdag van mijn dochter en we hebben dit gemaakt. Het was echt onwijs lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:20

Leuk om te horen Bianca! Fijn dat het recept bij jullie in de smaak viel 🙂

Reply
Jet 16 mei 2020 - 13:02

Dit gekookt en ik moet zeggen….jullie hebben niet overdreven……..we hebben gesmuld!! Dit familierecept verdwijnt niet uit mijn familie……..het was héérlijk!

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 14:45

Haha zo mogen we het horen Jet, leuk!!

Reply
Esther 18 juni 2020 - 18:00

Ik wil graag het recept maken, maar onze meiden lusten echt geen augurken. Waar zou ik dit door kunnen vervangen?

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2020 - 15:01

Augurk kan je best achterwege laten hoor Esther als ze het niet lusten 🙂

Reply
Gert-Jan 6 november 2020 - 10:36

Gelukkig haha want daar hou ik ook niet van… ziet er lekker uit. Ik ga het eens op de lijst zetten om te maken.
Maar eerst jullie Boboti komende week. Kreeg het recept van een twitter vriend.

Reply
SmaakMenutie 6 november 2020 - 11:37

Lekker Gert-Jan, we hopen dat het in de smaak zal vallen 🙂 Geniet van de bobotie!

Reply
Annie Laumen 2 juli 2020 - 12:44

Dit staat vandaag op de planning.Jongste zoon komt eten en ben benieuwd hoe het bevalt.Al verschillende recepten gemaakt van jullie.Allemaal 😋 lekker.

Reply
Anni Laumen 2 juli 2020 - 17:18

Lekker mannen.Vleugje gember was ook lekker . Top !!!!!

Reply
Annie Laumen 3 juli 2020 - 06:03

Wat kun je nog meer met stemgember doen???

Reply
SmaakMenutie 3 juli 2020 - 10:44

Fijn dat onze recepten in de smaak vallen Annie, dat horen we graag! 🙂 Wij gebruiken stem-gember alleen voor dit gerecht, maar je kan het gerust ook een beetje toevoegen in gerechten waar gember in moet. Ook wordt het wel gebruikt voor Indische koekjes.

Reply
Boudewijn 19 november 2020 - 14:17

Ik heb het recept gelezen en vind het een Hollandse macaroni schotel met exotische tinten. De Indische invloed vind ik lastig terug te vinden, behalve dat het in de oelek en titel zit. Ik ga mijn eigen variant maken met toevoeging van ketoembar, djinten, santen en ketjap manis ipv ketchup/chilisaus.

Reply
SmaakMenutie 20 november 2020 - 09:11

Hoi Boudewijn, geef er vooral je eigen draai aan! Dit is hoe wij hem vroeger thuis maakten 🙂 We zijn benieuwd! Geniet ervan

Reply
Willem 22 november 2020 - 20:46

Onze dochter vindt gewone macaroni niet zo heel lekker. Verscheidene versies geprobeerd.
Dit recept vind ze echt geweldig! (en wij ook). Top!

Reply
SmaakMenutie 23 november 2020 - 10:25

Een groter compliment kunnen we niet krijgen Willem, dankjewel! Fijn dat ons recept bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply