Klaar in een handomdraai
Je kent vast wel de klassieke sajoer boontjes, een geliefd Indisch gerecht in heerlijke kruidige saus. Maar heb je al eens kennisgemaakt met sajoer tumis boontjes?
Deze variant is minstens zo lekker en bovendien ook razendsnel klaar. De toevoeging van garnalen geeft het gerecht een extra touch. De kokosmelk zorgt net als bij de sajoer boontjes voor een romig geheel. Perfect als bijgerecht bij een Indische maaltijd!
De boemboe is de basis
De basis van dit gerecht is natuurlijk de boemboe: een heerlijke kruidenmix die de sajoer boontjes hun karakteristieke smaak geeft. Voor de boemboe gebruiken we sjalotten, knoflook, rode peper, tomaat, gemalen laos, djahé en een scheutje zonnebloemolie. Mix deze ingrediënten in een hakmolen tot een gladde pasta. Fruit de boemboe vervolgens enkele minuten in de wok of pan tot de geuren vrijkomen en voeg daarna ketjap manis, water, een half groentebouillonblokje, kokosmelk, sereh en enkele salambladeren toe. Dit zorgt voor die super lekkere saus die de boontjes heerlijk opneemt.
Sperziebonen: knapperig of zacht?
Sperziebonen kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze kort voorkoken voor een knapperige beet, of je laat ze direct in de saus garen. Kies je voor de tweede optie, houd er dan rekening mee dat dit ongeveer een half uurtje duurt. Hierdoor nemen de boontjes dan wel extra veel smaak op en worden ze lekker zacht. Het is een kwestie van proberen net zo lang tot je de perfecte garing van de boontjes hebt!
De perfecte combinatie
Om het gerecht helemaal af te maken voegen we op het laatst dus wat garnalen toe. De smaak van de garnalen combineert namelijk perfect met de kruidige saus. Serveer de sajoer tumis boontjes met witte rijst en een lekker Indisch vleesgerecht, zoals bijvoorbeeld rendang of ajam smoor. En het mooiste van alles? Je hoeft er dus geen uren voor in de keuken te staan! Binnen no-time zet ook jij een authentiek Indisch gerecht op tafel dat je vast en zeker vaker wil maken.
33 reacties
Heerlijk recept…Ik heb er kabeljauw aan toegevoegd. Dit is een blijvertje en de kids vonden het heel lekker!!!
Gisteren sajoer tumis boontjes gemaakt, het was in een woord lekker, ga het vaker maken.
heerlijk, vind het alleen jammer dat jullie de voedingswaarde niet bij het recept zetten o.a. de koolhydraten! maar verder heerlijke recepten
Wat een toprecept! Dank je wel, we hebben gesmuld, ook de babi ketjap was er heerlijk bij.
Hi jongens, klopt het dat dit recept recentelijk is aangepast, ik ben de versie gewend die gebruik maakt van santen in plaats van de kokosmelk. Is deze versie nog ergens beschikbaar of mij toe te sturen? Ik ben echt fan van dit recept!
Vandaag ga ik de vernieuwde versie eens proberen
Hoi Lisa-Marie, klopt we hebben het recept wat verbeterd, maar dat doet zeker niks af aan de smaak! Het is wat makkelijker om een blikje kokosmelk te gebruiken ipv santen. In het ‘oude recepten’ gebruikten we 250 ml water + 30 g santen. Tevens voegen we nu 100 g extra sperziebonen toe. Maar ik zou zeggen maak vooral de nieuwe versie 🙂