Home Erik's Asia Sajoer tumis boontjes

Sajoer tumis boontjes

Indische boontjes met garnaaltjes

door SmaakMenutie
Sajoer tumis boontjes

Klaar in een handomdraai

Je kent vast wel de klassieke sajoer boontjes, een geliefd Indisch gerecht in heerlijke kruidige saus. Maar heb je al eens kennisgemaakt met sajoer tumis boontjes?

Deze variant is minstens zo lekker en bovendien ook razendsnel klaar. De toevoeging van garnalen geeft het gerecht een extra touch. De kokosmelk zorgt net als bij de sajoer boontjes voor een romig geheel. Perfect als bijgerecht bij een Indische maaltijd!

Sajoer boontjes

De boemboe is de basis

De basis van dit gerecht is natuurlijk de boemboe: een heerlijke kruidenmix die de sajoer boontjes hun karakteristieke smaak geeft. Voor de boemboe gebruiken we sjalotten, knoflook, rode peper, tomaat, gemalen laos, djahé en een scheutje zonnebloemolie. Mix deze ingrediënten in een hakmolen tot een gladde pasta. Fruit de boemboe vervolgens enkele minuten in de wok of pan tot de geuren vrijkomen en voeg daarna ketjap manis, water, een half groentebouillonblokje, kokosmelk, sereh en enkele salambladeren toe. Dit zorgt voor die super lekkere saus die de boontjes heerlijk opneemt.

Sajoer tumis boontjes maken

Sperziebonen: knapperig of zacht?

Sperziebonen kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze kort voorkoken voor een knapperige beet, of je laat ze direct in de saus garen. Kies je voor de tweede optie, houd er dan rekening mee dat dit ongeveer een half uurtje duurt. Hierdoor nemen de boontjes dan wel extra veel smaak op en worden ze lekker zacht. Het is een kwestie van proberen net zo lang tot je de perfecte garing van de boontjes hebt!

Sajoer tumis boontjes ingrediënten

De perfecte combinatie

Om het gerecht helemaal af te maken voegen we op het laatst dus wat garnalen toe. De smaak van de garnalen combineert namelijk perfect met de kruidige saus. Serveer de sajoer tumis boontjes met witte rijst en een lekker Indisch vleesgerecht, zoals bijvoorbeeld rendang of ajam smoor. En het mooiste van alles? Je hoeft er dus geen uren voor in de keuken te staan! Binnen no-time zet ook jij een authentiek Indisch gerecht op tafel dat je vast en zeker vaker wil maken.

Sajoer toemis boontjes
Sajoer tumis boontjes

Sajoer tumis boontjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g sperzieboontjes
  • 100 g cocktailgarnalen
  • 165 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 1 tomaat
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper (of 1 tl sambal oelek)
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwijder de uiteinden van 400 g sperziebonen en halveer. Kook de boontjes ongeveer 6 minuten. Spoel daarna direct af onder ijskoud water zodat ze niet verder garen.
  • Neem de kom hakmolen en maak ondertussen een boemboe van 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tomaat (zonder zaadlijsten), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé en een scheutje zonnebloemolie.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten in een wok. Voeg vervolgens 1-2 el ketjap manis toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens 100 ml water toe samen met een 1/2 verkruimeld groentebouillonblokje. Voeg tevens 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen zonder deksel.
  • Voeg tot slot ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat enkele minuten ietwat indikken.
  • Doe de sperziebonen erbij en laat (af en toe omscheppen) de boontjes weer warm worden en nog wat verder garen. Voeg nu tevens 100 g cocktailgarnalen toe.
  • Als de saus de gewenste dikte heeft kan je het serveren. Je kan ook de boontjes garen in de saus. Dit duurt dan wat langer (30 minuten) maar dan hoef je de boontjes niet voor te koken. Voeg naar smaak extra rode peper toe.

Sajoer tumis boontjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

33 reacties

Jorien 1 februari 2022 - 19:16

Heerlijk recept…Ik heb er kabeljauw aan toegevoegd. Dit is een blijvertje en de kids vonden het heel lekker!!!

Reply
Rita 27 november 2021 - 13:45

Gisteren sajoer tumis boontjes gemaakt, het was in een woord lekker, ga het vaker maken.

Reply
ineke 14 september 2021 - 18:04

heerlijk, vind het alleen jammer dat jullie de voedingswaarde niet bij het recept zetten o.a. de koolhydraten! maar verder heerlijke recepten

Reply
Rianne 1 september 2021 - 07:02

Wat een toprecept! Dank je wel, we hebben gesmuld, ook de babi ketjap was er heerlijk bij.

Reply
Lisa-Marie 11 mei 2021 - 17:09

Hi jongens, klopt het dat dit recept recentelijk is aangepast, ik ben de versie gewend die gebruik maakt van santen in plaats van de kokosmelk. Is deze versie nog ergens beschikbaar of mij toe te sturen? Ik ben echt fan van dit recept!
Vandaag ga ik de vernieuwde versie eens proberen

Reply
SmaakMenutie 12 mei 2021 - 09:59

Hoi Lisa-Marie, klopt we hebben het recept wat verbeterd, maar dat doet zeker niks af aan de smaak! Het is wat makkelijker om een blikje kokosmelk te gebruiken ipv santen. In het ‘oude recepten’ gebruikten we 250 ml water + 30 g santen. Tevens voegen we nu 100 g extra sperziebonen toe. Maar ik zou zeggen maak vooral de nieuwe versie 🙂

Reply
1 2 3