Home Erik's Asia Indische bami goreng (familierecept!)

Indische bami goreng (familierecept!)

door SmaakMenutie

Fijne herinneringen

Na de nasi goreng en de mihoen kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken. Wat mij betreft de allerlekkerste bami. Hier kan geen toko tegenop. Maar goed, dat geldt voor veel eten waar je fijne herinneringen aan hebt. Wij aten deze bami trouwens met een beetje witte rijst (vraag me niet waarom) en met een lekker vleesgerecht, vaak ajam smoor. En natuurlijk met atjar (meestal atjar ketimoen). Mmmm. Aan de slag!

Bami goreng

Bami goreng

Na de nasi goreng en de mihoen kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken. Wat mij betreft de allerlekkerste bami. Hier kan geen toko tegenop. Erik's Asia Bami goreng, Indisch, familierecept Indisch Print dit recept
Personen: 4-5 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 106 keer gestemd )

Ingrediënten

250 g (Chinese) eiermie
200 g katenspek
200 g spitskool
1 prei
1 kipfilet
1 grote ui of 2 sjalotten
1 rode peper (lombok)
1 kip bouillonblokje
2 eieren
4 tenen knoflook
5 el ketjap manis
1 tl laos

Zo maak je het

  • Snijd 200 g katenspek in kleine stukjes en bak in de wok of (braad)pan enkele minuten tot ze net niet krokant zijn. Gebruik geen of weinig olie, want de spek geeft voldoende vet af. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 1 kipfilet in hele kleine stukjes en bak deze enkele minuten in het vet van het katenspek tot het gaar is.
  • Maak ondertussen de boemboe door 1 ui (of 2 sjalotten), 1 rode peper, 4 tenen knoflook en 1 tl laos te mixen tot een gladde boemboe. Je kan het overigens ook met een mes ragfijn snijden.
  • Voeg de boemboe toe aan de gebakken kip en fruit 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens ook het katenspek weer toe.
  • Zet het vuur wat lager en voeg 5 el ketjap manis toe samen met een verkruimeld kip bouillonblokje en meng alles grondig door elkaar.
  • Schuif nu het mengsel een beetje naar één kant van de pan en voeg twee eitjes toe. Net zoals een roerei zorg je dat je stukjes ei krijgt. Roer daarna door de rest van het geheel en laat even op laag vuur gaar pruttelen (eventueel met deksel).
  • Snijd ondertussen 1 prei in halve ringetjes en snijd de spitskool eveneens fijn (of gebruik een zakje kant-en-klaar gesneden witte- of spitskool van 200 gr).
  • Voeg de prei en witte kool toe bij de rest en meng grondig door elkaar.
  • Laat de eiermie (bami) volgens de verpakking een minuut of 4-5 weken in kokend water. Voeg vervolgens stapsgewijs toe. Ik gebruik ongeveer 3/4 van het pak. 
  • Serveer met atjar, kroepoek en sambal naar keuze.

Bami ingrediënten Bami goreng maken Bami maken Bami recept Bami goreng receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

52 reacties

Peter 13 maart 2018 - 17:51

Vandaag de bami gemaakt. Vootreffelijk, wat lekker👍😊👍

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2018 - 18:08

Hoi Peter, wat leuk om te horen! We zijn blij dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Alexander B 11 augustus 2020 - 19:32

Volgens mijn vrouw, kan ik beter geen recepten meer van jullie klaarmaken, want ze schept nu steeds voor een tweede keer op! 😉

Reply
SmaakMenutie 12 augustus 2020 - 11:32

Haha zo mogen we het horen Alexander, leuk!!

Reply
Juliette 9 augustus 2018 - 11:07

Wat moet je met de katenspek doen? Achteraf weer toevoegen?

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2018 - 14:39

Hoi Juliette, nee die voeg je bij stap 4 (de vierde bullet) weer toe aan het gerecht 🙂

Reply
Heleen 7 december 2018 - 20:09

Het was weer heerlijk !

Reply
SmaakMenutie 10 december 2018 - 09:31

Leuk om te horen Heleen, fijn! 🙂

Reply
Natascha 20 januari 2019 - 17:52

Heerlijk recept! 😃

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2019 - 09:22

Hoi Natascha, fijn dat het in de smaak viel! 😀

Reply
Manon 7 februari 2019 - 12:04

Ik heb de bami goreng gisteren gemaakt, hij was echt super lekker!! Had daarbij ook ajam betawi gemaakt, ook een hit! Dank je wel voor het delen, en ga zo door :-D.

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2019 - 09:27

Hoi Manon, leuk om te horen dat de bami en ajam betawi zo’n succes waren! Uiteraard graag gedaan en houd ons in de gaten, er komt nog veel meer lekkers aan 🙂 Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
Melissa 21 februari 2019 - 20:27

Genoten van dit heerlijke recept ! Dank!

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2019 - 10:10

Goed om te horen Melissa, leuk 🙂

Reply
Peter Janssen 9 april 2019 - 08:24

Kun je ipv de bami ook nasi gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 9 april 2019 - 15:56

Hoi Peter, je kan ook zeker rijst gebruiken. Maar wellicht is dit recept dan beter voor je: https://smaakmenutie.nl/nasi-goreng/

Reply
Judy 17 mei 2019 - 17:20

Heb bami gemaakt! Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2019 - 10:44

Leuk om te horen, fijn dat het in de smaak viel Judy!

Reply
yda 17 juni 2019 - 15:05

Hallo, het lijkt me heel lekker, maar ik had een vraag: bedoel je met katenspek dat spek wat al gaar is en als broodbeleg in dunne plakken wordt verkocht? Mijn oma maakte namelijk ook bami met spek, maar dan gewoon verse/rauwe speklappen. Het lijkt me best lekker om die broodbeleg-katenspek te gebruiken, maar ik weet niet zeker of je dat bedoelt….

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2019 - 09:46

Hi Yda, ja dat bedoelen we inderdaad! Leuk, we zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Reply
Ronald 20 juli 2019 - 14:36

Idd erg lekker!!

Reply
Damkalis 8 augustus 2019 - 13:29

Bami al paar keer gemaakt smaakt goed 👍

Reply
SmaakMenutie 8 augustus 2019 - 14:00

Fijn dat het in de smaak viel! Altijd goed om te horen 🙂

Reply
Brenda 9 juni 2020 - 20:04

hij is heerlijk bedank voor dit lekkere recept

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 14:08

Fijn dat je ervan genoten hebt Brenda!

Reply
Kirsten 2 maart 2020 - 18:48

OMG net deze bami gemaakt met de Ajam smoor en Atjar Ketimoen van deze site!!! Het was heerlijk. Komt zeker vaker op tafel.

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2020 - 11:35

Wat een heerlijke combinatie Kirsten! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Fadiem 8 maart 2020 - 16:27

Hoi hoi een vraagje kan ik ipv spek wat anders gebruiken of helemaal overslaan ? Omdat ik helemaal geen varkensvlees eet.

Alvast dank !

Reply
SmaakMenutie 9 maart 2020 - 11:03

Hoi Fadiem, in principe zou je de spek achterwege kunnen laten. Maar ben je toch nog op zoek naar iets zoutigs, gebruik dan bijvoorbeeld kalkoenspekjes!

Reply
Channa 21 maart 2020 - 17:04

Vandaag voor de 2de keer de bami gemaakt! Dat wordt weer smullen!

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2020 - 11:05

Lekker Channa! Fijn dat onze bami in de smaak valt 🙂

Reply
Eva en mieke 15 april 2020 - 09:28

Heeft u ook een recept voor alleen de bami? Dus zonder de kip en spek? Wil het graag met smoor eten.

Reply
SmaakMenutie 15 april 2020 - 11:26

Dan kan je het beste de kip en spek achterwege laten 🙂

Reply
Sita 7 juni 2020 - 11:30

Die bami!!!
Tip van onze zoon(Smaakmenutie
Ga snel met meer aan de slag

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:58

Haha leuk om te horen Sita!

Reply
peter 9 juni 2020 - 17:39

echt verrukkelijk……

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 13:57

Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Peter! 🙂

Reply
Chantalle 7 juli 2020 - 15:08

De prei staat niet tussen de boodschappen 😉😬, was heerlijk

Reply
Chantalle 7 juli 2020 - 15:09

Sorry wel

Reply
SmaakMenutie 7 juli 2020 - 16:06

Haha gelukkig 🙂 Fijn dat je de bami lekker vond Chantalle!

Reply
Mirjam 7 juli 2020 - 16:45

👍👍👍👍 lekkerrrr!!!

Reply
SmaakMenutie 8 juli 2020 - 09:59

Thanks Mirjam, fijn! 🙂

Reply
Mark 18 juli 2020 - 12:18

Echt waanzinnig, heb al meerdere mensen “lastig gevallen” met dit gerecht 😀

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2020 - 16:22

Haha heel goed Mark! 🙂

Reply
Mike 24 juli 2020 - 18:14

Vandaag gemaakt, heerlijk! Mijn vrouw stond te watertanden tijdens het bereiden totdat de mie eraan toegevoegd werd. Ze moet namelijk glutenvrij eten en de eiermie bevat helaas tarwe. Weten jullie of er ook glutenvrije mie is??

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2020 - 10:38

Fijn dat ons recept in de smaak viel Mike, leuk 🙂 Je zou kunnen kiezen voor rijstnoedels of eventueel mihoen!

Reply
Marcel 24 juli 2020 - 18:15

Het is een heerlijk recept we hebben gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2020 - 10:31

Fijn Marcel, dat horen we graag! 🙂

Reply
Birgit 27 juli 2020 - 18:19

Heerlijk! Die wordt weer toegevoegd aan de favorieten!

Reply
SmaakMenutie 28 juli 2020 - 10:39

Leuk om te horen Birgit! Fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂

Reply
Simon 3 augustus 2020 - 17:08

Eerlijk, ik snap niet wat hier zo lekker aan is. 5 eetlepels ketjap, bouillonblokje, spek. Mijn bloeddruk is verdubbeld door al dit zout.
Ik ga het nog een keer maken, maar dan met 1 eetlepel ketjap, geen bouillonblokje en ham ipv spek.

Reply
Richard 4 september 2020 - 16:13

Suka belanda!Ham in Indo keuken….lachen! Niks gewend zeker…

Reply