Home Erik's Asia Bami goreng

Bami goreng

wat ons betreft de allerlekkerste!

door SmaakMenutie
Bami goreng

Familierecept

Na de nasi goreng en de mihoen goreng kon de bami goreng natuurlijk niet ontbreken. Wat ons betreft de allerlekkerste bami. Hier kan geen toko tegenop. Maar goed, dat geldt voor veel eten waar je fijne herinneringen aan hebt. Wij aten deze bami goreng trouwens met een beetje witte rijst (vraag me niet waarom) en met een lekker vleesgerecht, vaak ajam smoor. En natuurlijk met frisse atjar. Aan de slag!

Bami goreng

Bami goreng

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 318 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g (Chinese) eiermie
  • 200 g katenspek
  • 200 g gesneden spitskool
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 eieren
  • 1 prei
  • 1 kipfilet
  • 1 rode peper
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Snijd 200 g katenspek in kleine stukjes en bak in de wok of (braad)pan enkele minuten tot ze net niet krokant zijn. Gebruik geen of weinig olie, want de spek geeft voldoende vet af. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 1 kipfilet in hele kleine stukjes en bak deze enkele minuten in het vet van het katenspek tot het gaar is.
  • Maak ondertussen de boemboe door 2 sjalotten (of 1 grote ui), 1 rode peper, 4 tenen knoflook en 1 tl gemalen laos te mixen tot een gladde boemboe. Je kan het overigens ook met een mes ragfijn snijden.
  • Voeg de boemboe toe aan de gebakken kip en fruit 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens ook het katenspek weer toe.
  • Zet het vuur wat lager en voeg 5 el ketjap manis toe samen met een verkruimeld kip bouillonblokje en meng alles grondig door elkaar.
  • Schuif nu het mengsel een beetje naar één kant van de pan en voeg twee eitjes toe. Net zoals een roerei zorg je dat je stukjes ei krijgt. Roer daarna door de rest van het geheel en laat even op laag vuur gaar pruttelen (eventueel met deksel).
  • Snijd ondertussen 1 prei in halve ringetjes.
  • Voeg de prei en spitskool (of witte kool) toe bij de rest en meng grondig door elkaar.
  • Laat de eiermie (bami) volgens de verpakking een minuut of 4-5 weken in kokend water. Voeg vervolgens stapsgewijs toe. Ik gebruik ongeveer 3/4 van het pak. 
  • Serveer met atjar, kroepoek en sambal naar keuze.

Bami ingrediënten Bami goreng maken Bami makenBami goreng Bami recept Bami goreng recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

92 reacties

Peter 13 maart 2018 - 17:51

Vandaag de bami gemaakt. Vootreffelijk, wat lekker???

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2018 - 18:08

Hoi Peter, wat leuk om te horen! We zijn blij dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Alexander B 11 augustus 2020 - 19:32

Volgens mijn vrouw, kan ik beter geen recepten meer van jullie klaarmaken, want ze schept nu steeds voor een tweede keer op! ?

Reply
SmaakMenutie 12 augustus 2020 - 11:32

Haha zo mogen we het horen Alexander, leuk!!

Reply
Cees Hendriks 10 februari 2021 - 18:21

Heerlijk recept. Een beetje getweaked. Niet verwacht met alleen Laos en ketjap

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2021 - 11:06

Fijn Cees! Ja soms is less is more! 🙂

Juliette 9 augustus 2018 - 11:07

Wat moet je met de katenspek doen? Achteraf weer toevoegen?

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2018 - 14:39

Hoi Juliette, nee die voeg je bij stap 4 (de vierde bullet) weer toe aan het gerecht ?

Reply
Ria 10 februari 2021 - 00:11

Dit is de lekkerste bamie goreng die ik ooit op heb. Tot nu toe gebruikte ik altijd kruiden zakjes van Conimex, maar dit is zoveel smakelijker, geen zakjes kruiden meer hier. Bedankt voor weer een super lekker recept. In Amerika kan ik geen katenspek vinden, dus heb bacon gebruikt.

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 09:59

Bedankt voor het leuke compliment Ria! Vers is inderdaad het allerlekkerste 🙂 Bacon kan je overigens ook goed gebruiken!

Reply
Josje 5 april 2022 - 22:13

Ontzettend lekker!

Reply
Heleen 7 december 2018 - 20:09

Het was weer heerlijk !

Reply
SmaakMenutie 10 december 2018 - 09:31

Leuk om te horen Heleen, fijn! 🙂

Reply
Natascha 20 januari 2019 - 17:52

Heerlijk recept! ?

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2019 - 09:22

Hoi Natascha, fijn dat het in de smaak viel! 😀

Reply
Manon 7 februari 2019 - 12:04

Ik heb de bami goreng gisteren gemaakt, hij was echt super lekker!! Had daarbij ook ajam betawi gemaakt, ook een hit! Dank je wel voor het delen, en ga zo door :-D.

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2019 - 09:27

Hoi Manon, leuk om te horen dat de bami en ajam betawi zo’n succes waren! Uiteraard graag gedaan en houd ons in de gaten, er komt nog veel meer lekkers aan 🙂 Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
Melissa 21 februari 2019 - 20:27

Genoten van dit heerlijke recept ! Dank!

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2019 - 10:10

Goed om te horen Melissa, leuk 🙂

Reply
Peter Janssen 9 april 2019 - 08:24

Kun je ipv de bami ook nasi gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 9 april 2019 - 15:56

Hoi Peter, je kan ook zeker rijst gebruiken. Maar wellicht is dit recept dan beter voor je: https://smaakmenutie.nl/nasi-goreng/

Reply
Judy 17 mei 2019 - 17:20

Heb bami gemaakt! Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2019 - 10:44

Leuk om te horen, fijn dat het in de smaak viel Judy!

Reply
yda 17 juni 2019 - 15:05

Hallo, het lijkt me heel lekker, maar ik had een vraag: bedoel je met katenspek dat spek wat al gaar is en als broodbeleg in dunne plakken wordt verkocht? Mijn oma maakte namelijk ook bami met spek, maar dan gewoon verse/rauwe speklappen. Het lijkt me best lekker om die broodbeleg-katenspek te gebruiken, maar ik weet niet zeker of je dat bedoelt….

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2019 - 09:46

Hi Yda, ja dat bedoelen we inderdaad! Leuk, we zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Reply
Ronald 20 juli 2019 - 14:36

Idd erg lekker!!

Reply
Damkalis 8 augustus 2019 - 13:29

Bami al paar keer gemaakt smaakt goed ?

Reply
SmaakMenutie 8 augustus 2019 - 14:00

Fijn dat het in de smaak viel! Altijd goed om te horen 🙂

Reply
Brenda 9 juni 2020 - 20:04

hij is heerlijk bedank voor dit lekkere recept

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 14:08

Fijn dat je ervan genoten hebt Brenda!

Reply
William 17 november 2020 - 12:16

De bami voor vanavond gemaakt, gegrilde kippenvleugels erbij met rijst ???

Reply
SmaakMenutie 17 november 2020 - 14:59

Oeh lekker William, geniet ervan! 🙂

Kirsten 2 maart 2020 - 18:48

OMG net deze bami gemaakt met de Ajam smoor en Atjar Ketimoen van deze site!!! Het was heerlijk. Komt zeker vaker op tafel.

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2020 - 11:35

Wat een heerlijke combinatie Kirsten! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Fadiem 8 maart 2020 - 16:27

Hoi hoi een vraagje kan ik ipv spek wat anders gebruiken of helemaal overslaan ? Omdat ik helemaal geen varkensvlees eet.

Alvast dank !

Reply
SmaakMenutie 9 maart 2020 - 11:03

Hoi Fadiem, in principe zou je de spek achterwege kunnen laten. Maar ben je toch nog op zoek naar iets zoutigs, gebruik dan bijvoorbeeld kalkoenspekjes!

Reply
Channa 21 maart 2020 - 17:04

Vandaag voor de 2de keer de bami gemaakt! Dat wordt weer smullen!

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2020 - 11:05

Lekker Channa! Fijn dat onze bami in de smaak valt 🙂

Reply
Eva en mieke 15 april 2020 - 09:28

Heeft u ook een recept voor alleen de bami? Dus zonder de kip en spek? Wil het graag met smoor eten.

Reply
SmaakMenutie 15 april 2020 - 11:26

Dan kan je het beste de kip en spek achterwege laten 🙂

Reply
Sita 7 juni 2020 - 11:30

Die bami!!!
Tip van onze zoon(Smaakmenutie
Ga snel met meer aan de slag

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:58

Haha leuk om te horen Sita!

Reply
peter 9 juni 2020 - 17:39

echt verrukkelijk……

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 13:57

Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Peter! 🙂

Reply
Chantalle 7 juli 2020 - 15:08

De prei staat niet tussen de boodschappen ??, was heerlijk

Reply
Chantalle 7 juli 2020 - 15:09

Sorry wel

Reply
SmaakMenutie 7 juli 2020 - 16:06

Haha gelukkig 🙂 Fijn dat je de bami lekker vond Chantalle!

Reply
Mirjam 7 juli 2020 - 16:45

???? lekkerrrr!!!

Reply
SmaakMenutie 8 juli 2020 - 09:59

Thanks Mirjam, fijn! 🙂

Reply
Mark 18 juli 2020 - 12:18

Echt waanzinnig, heb al meerdere mensen “lastig gevallen” met dit gerecht 😀

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2020 - 16:22

Haha heel goed Mark! 🙂

Reply
Mike 24 juli 2020 - 18:14

Vandaag gemaakt, heerlijk! Mijn vrouw stond te watertanden tijdens het bereiden totdat de mie eraan toegevoegd werd. Ze moet namelijk glutenvrij eten en de eiermie bevat helaas tarwe. Weten jullie of er ook glutenvrije mie is??

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2020 - 10:38

Fijn dat ons recept in de smaak viel Mike, leuk 🙂 Je zou kunnen kiezen voor rijstnoedels of eventueel mihoen!

Reply
Marcel 24 juli 2020 - 18:15

Het is een heerlijk recept we hebben gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2020 - 10:31

Fijn Marcel, dat horen we graag! 🙂

Reply
Birgit 27 juli 2020 - 18:19

Heerlijk! Die wordt weer toegevoegd aan de favorieten!

Reply
SmaakMenutie 28 juli 2020 - 10:39

Leuk om te horen Birgit! Fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂

Reply
Simon 3 augustus 2020 - 17:08

Eerlijk, ik snap niet wat hier zo lekker aan is. 5 eetlepels ketjap, bouillonblokje, spek. Mijn bloeddruk is verdubbeld door al dit zout.
Ik ga het nog een keer maken, maar dan met 1 eetlepel ketjap, geen bouillonblokje en ham ipv spek.

Reply
Richard 4 september 2020 - 16:13

Suka belanda!Ham in Indo keuken….lachen! Niks gewend zeker…

Reply
Lloris 9 oktober 2020 - 11:16

Haha idd adoe seh
Simon Suka belanda , 1 eetlepel ketjap en ham in indo food. Kan toch niet?
Verder goed recept hoor, EnAk EnAk

Reply
inge 24 oktober 2020 - 19:15

Ook dit recept weer erg lekker. Heerlijk

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 11:56

Fijn dat ons recept in de smaak viel Inge! 🙂

Reply
Tino 2 november 2020 - 20:36

Weer erg lekker gegeten. Leuk om op deze wijze te koken. Super makkelijk om klaar te maken.
De katenspek kon ik niet vinden AH en heb daarom spek van Meester & Zn gebruikt.
Normaal maak ik altijd pindasaus bij bami gerechten, maar nu totaal niet nodig.

Reply
SmaakMenutie 3 november 2020 - 09:52

Leuk om te horen dat onze wijze je aanspreekt Tino! Fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂 Wij kopen dat merk ook regelmatig, die is prima!

Reply
Annie Laumen 20 november 2020 - 13:30

Dit hebben we vanmiddag gegeten. Super lekker zoals veel ban jullie recepten.

Reply
SmaakMenutie 20 november 2020 - 14:04

Fijn dat dit recept ook in de smaak viel Annie, dat horen we graag! 🙂

Reply
Mike 30 november 2020 - 11:54

Samen met stoofvlees (celeng base manis) klaargemaakt en gegeten in de schrale hoop dat er een restje overbleef. Eega en kinderen gaven me helaas geen kans, echt heel erg lekker! Dank jullie wel voor al die heerlijke recepten.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 15:42

Heerlijke combinatie met de be celeng base manis Mike! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft (en het dus op was ? )

Reply
Gerda 2 januari 2021 - 19:14

Wat een heerlijke bami zeg, we hebben gesmuld!
Gelukkig is er nog over?

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2021 - 13:01

Fijn dat ons familierecept in de smaak viel Gerda, dat horen we graag! 🙂

Reply
Rick 30 januari 2021 - 18:36

Gisteren jullie pindasaus gemaakt, vandaag deze bami. Topcombi!

Ik heb er zelf ook nog een scheutje vissaus aan toegevoegd.

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:34

Leuk Rick! Heerlijke combi inderdaad 🙂

Reply
Miranda Steenbergen 20 maart 2021 - 16:22

Ben hem op dit moment voor de 2e keer aan het maken. Denk dat ie nu nog lekkerder wordt. Een heerlijke bami, een fijn recept. Thnx guys! 👍

Reply
SmaakMenutie 21 maart 2021 - 11:47

Nou wat leuk Miranda! Fijn dat ons familierecept in de smaak valt 🙂

Reply
Mars 21 april 2021 - 17:05

Heerlijk!!! Korte vraag: kun je wat overblijft de dag erna weer opwarmen zonder dat de mie eronder lijdt?

Reply
SmaakMenutie 22 april 2021 - 09:54

Leuk te horen! Ja hoor, langzaam opwarmen, dat kan prima 🙂

Reply
Ineke 14 oktober 2021 - 20:34

Eindelijk weer de bami zoals mijn Indische schoonvader hem jaren geleden maakte.
Blij met smaakmenutie😊

Reply
Mary 11 december 2021 - 16:21

Hoi,

Kan deze ook vegetarisch beried worden?
Met vlees is ie lekker maar ik wil het een keer zonder vlees maken. Met gewone maggiblokjes (2 in een papiertje, rood gele verpakking) ipv kip bouillon?

groetjes!

Reply
SmaakMenutie 12 december 2021 - 13:06

Ik zou dan voor een vleesvervanger kiezen met een zoute smaak ipv de katenspek (bijvoorbeeld vega spekjes) en de kip achterwege laten. Je kan ook kiezen voor groentebouillon. Geniet ervan!

Reply
Bonnie 3 januari 2022 - 13:35

Hoiihoii,

Heb deze heerlijke bami al een keer eerder gemaakt en wil het vandaag weer maken. Maar mijn vraag was ken ik het ook onder de groente en vlees doen, met alleen de boemboe zeg maar? Mijn zoontje wil “lege” bami zonder stukjes erin vandaar.

Bedankt alvast groetjes

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2022 - 15:07

Hoi Bonnie, dat kan wel maar dan is het minder smaakvol want de groenten en vlees geven ook smaak af 🙂

Reply
Liz 10 januari 2022 - 20:29

Terima kasih voor het lekkere gerecht! Laaste tijd inspiratieloos en al enige tijd op zoek naar een site met lekkere recepten en ineens is daar jullie pagina! Heb al vele dingen genoteerd staan om te proberen en jullie versie van bami was de eerste en was zeker enak!

Reply
Monique Van Gansewinkel 2 april 2022 - 19:25

Lekkerder bestaat bijna niet! Dit samen gemaakt met de Daging Roedjak uit de slowcooker. Het was heerlijk! En door de slowcooker de hele dag een heerlijke geur in huis!

Reply
Marjolein 27 oktober 2022 - 19:06

Dit is echt zó lekker!!
Ik doe er nog een beetje trassi doorheen, dat maakt het helemaal af.

Reply
Ingrid 4 november 2022 - 13:24

Wat een fantastisch recept! Het is heerlijk geworden en weet zeker dat de 7 mannen het vanavond ook geweldig gaan vinden bij hun jaarlijks rijsttafeltje!

Reply
Rudolf 23 januari 2023 - 21:29

Super lekker. Ga hem nu altijd zo maken, misschien met wat kleinere veranderingen. Ook andere recepten op de site zijn erg goed! Zoals de Roti of Kip Hoisin. Ga zeker nog meer recepten uitproberen.

Reply
Anke⁸ 26 januari 2023 - 18:30

Maak het regelmatig zonder kip en bouillonblokje. Ook lekker hoor!

Reply
Sor1989 24 april 2023 - 23:47

Ik heb hem vorige week gemaakt. Mijn jongstenis niet dol op avondeten, wat ik ook maak, dus zij heeft dit niet op. Mijn oudste dochter vond het daarentegen echt heel lekker. Later kreeg ik onverwacht bezoek dat nog niet gegeten had, en heb ze uit de pan Bami gegeven. Ze hebben ieder 2 borden op, ze vonden het heerlijk! Morgen ga ik het weer maken, maar dan nu met Foe yong hai erbij. Ook van jullie site. Ben reuze benieuwd

Reply
Joselien 17 september 2023 - 10:22

Was heerlijk! Zelf wel wat trassi er doorgegaan 😉
Vandaag zin in kip, dus lekker snuffelen op jullie site 😊

Reply
Sophie Timp 27 augustus 2024 - 18:05

Mijn vraag is prei en spitskool gaan die er rauw bij?

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2024 - 15:05

Ja dat klopt, die gaan er rauw bij en worden nog even mee gebakken

Reply
Lenny 22 oktober 2024 - 18:33

Top wat een wereldgerecht , heerlijk! Het is wel goed dat wij (saampjes) een vriezer hebben want dit was genoeg voor nog 2 maal.

Reply