Een wereldreiziger
Sperziebonen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Toch zijn ze allesbehalve oer-Hollands. Hun wortels liggen in Zuid-Amerika, waar ze al duizenden jaren worden geteeld.
Via Spanje en Portugal vonden ze hun weg naar de rest van Europa. In Nederland werden ze vroeger liefkozend ‘aspergieboontjes’ genoemd, omdat ze – net als asperges – vaak met gesmolten boter en nootmuskaat werden geserveerd.
Tegenwoordig belanden sperziebonen in veel meer gerechten, van ovenschotels tot Aziatische curry’s. En ook in de Indische keuken spelen ze een belangrijke rol. Ze vormen een vertrouwde smaakmaker in gerechten als sambal goreng boontjes of deze heerlijke klassieker: sajoer boontjes.
Groente met een plus
Behalve veelzijdig en smakelijk zijn sperziebonen ook nog eens goed voor je. Ze bevatten weinig calorieën, maar zitten boordevol vezels, vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Daarmee ondersteunen ze niet alleen je spijsvertering, maar ook je weerstand.
Door ze kort te garen blijven ze knapperig én behouden ze hun voedingswaarde. In dit recept kun je kiezen: even voorkoken of langzaam garen in de kruidige saus. Beide manieren zijn lekker – het is maar net hoeveel tijd je hebt.
De geur van de boemboe
Wat sajoer boontjes natuurlijk zo speciaal maakt is de huisgemaakte boemboe. Geen kant-en-klare saus dus, maar een verse kruidenpasta die je echt in een paar minuten maakt. Je hebt alleen een hakmolen of vijzel nodig. Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 theelepel gemalen laos, 1 theelepel djahé, 1 theelepel trassi en een scheut zonnebloemolie tot een gladde pasta.
Fruit de boemboe zachtjes aan tot alles geurt en begint te kleuren. Voeg 1 eetlepel gula djawa (of palmsuiker), 1 eetlepel ketjap manis, 100 ml groentebouillon, een klein blikje kokosmelk, een gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe. Laat het geheel een paar minuten zachtjes indikken.
Garen op jouw manier
De sperziebonen mogen nu bij de saus. Je kunt kiezen: zijn ze al beetgaar gekookt, dan hoef je ze alleen even te laten mee verwarmen. Houd je van gemak of wil je geen extra pan gebruiken? Laat ze dan garen in de saus zelf.
Reken dan op zo’n 25-30 minuten en schep af en toe om. Het resultaat is net zo lekker – misschien zelfs nog kruidiger, omdat de boontjes alle smaken rustig opnemen. Voor wat extra pit kun je er nog een paar ringetjes rode peper overheen strooien vlak voor het serveren.
Heerlijk bij de rijsttafel
Sajoer boontjes passen perfect bij een Indische rijsttafel. Serveer ze met witte rijst en bijvoorbeeld ajam smoor of daging Bali. Het gerecht is smeuïg, hartig, een tikje zoet en precies kruidig genoeg. Je hebt niets uit een pakje nodig om deze klassieker op tafel te zetten. En geloof ons: als je eenmaal je eigen sajoer boontjes maakt, wil je niet anders meer.
54 reacties
Gisteren het recept gemaakt , heerlijk een explosie van smaken, goed recept 👍
Leuk om te horen Jeannette, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Hallo,
Ik wil dit gerecht maken voor 6 personen.
Wat zijn dan de ingrediënten?
Hoi Nadine,
Voor 6 personen zou ik onderstaande als richtlijn nemen:
500 gr sperziebonen
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode peper (lombok)
1 cm verse gember (of 1 tl gemberpoeder)
1 tl laos
3 tl gula djawa (of bruine suiker)
1 tl trassi
1 groente bouillonblokje
3 tl ketjap manis
150-200 ml kokosmelk)
2 salam blaadjes (Indisch laurier) (optioneel)
1 stengel sereh (citroengras) (optioneel)
Vandaag gemaakt, met kokosmelk, en 2 tenen zwarte knoflook en 1 witte. Was zeer geslaagd, hier komt er geen conimex meer in zei mijn vriendin….
Haha heel goed! 🙂
Hoi heren, een je dit warm of koud?
Lekker warm Lidy!
Vanavond deze heerlijke boontjes gemaakt, samen met de ajam ketjap. Echt heerlijk! Deze ga ik vaker maken, mmm 🙂
Lekker met ajam ketjap Michelle! Fijn dat het in de smaak viel 🙂