Home <30 minuten Preistamppot met kerrie en oude kaas

Preistamppot met kerrie en oude kaas

door SmaakMenutie
Preistamppot met kaas

Moderne versie

Inmiddels hebben we al heel wat ouderwetse stamppotjes gemaakt, maar een moderne versie ontbrak nog. Deze heerlijke preistamppot met kerrie en oude kaas is typisch zo’n voorbeeld. Lekker voor als het koud is en je even een keer geen klassiekers als boerenkool- of zuurkoolstamppot wil eten. De oude kaas zorgt voor smeuïgheid en een pittige smaak. En de kerrie is een echte smaakmaker in combinatie met de prei, zoals in deze ovenschotel. Bovendien is deze stamppot snel klaar zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan. Wij serveren er een bal gehakt bij maar rookworst of bijvoorbeeld Oud-Hollands draadjesvlees of hachee kan net zo goed!

Preistamppot met kaas

Preistamppot met kerrie en oude kaas

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 300 g rundergehakt
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 50 g roomboter
  • 3 grote preien
  • 1 ei
  • 4 el melk
  • 3 el paneermeel (of 1 beschuit)
  • 2 el kerriepoeder
  • 2 el Dijonmosterd
  • 1 tl nootmuskaat
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Meng in een kom 300 g rundergehakt met 1 ei, 3-4 el paneermeel (of 1 verkruimeld beschuitje), 1/2 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper. Draai hier 4 gehaktballen van.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin en gaar in 15-20 minuten in een flinke klont boter.
  • Doe in een andere pan 600 g voorgekookte kruimige aardappelen en zet ze net onder water. Voeg een flinke snuf zout toe en kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar.
  • Snijd 3 grote preien (ongeveer 300 g) in ringen en stoof in een flinke klont boter met deksel op de pan. Voeg na 7-10 minuten 2 el kerriepoeder toe en bak al omscheppend even mee tot de aardappelen klaar zijn.
  • Giet de aardappels af en voeg een klontje boter toe samen met een scheutje (warme) melk (circa 4 el), een 1/2 tl nootmuskaat, 2 el scherpe mosterd, 100 g geraspte oude kaas en een flinke snuf zout en peper.
  • Stamp tot een romige puree en meng vervolgen door de gestoofde prei.
  • Voeg naar smaak extra kerrie of mosterd toe. Serveer met de gehaktbal en (eventueel) verse peterselie. 

Preistamppot receptPreistamppot met kaasStamppot prei

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Walter en dick. 3 december 2022 - 23:18

Gisteren de prei stamppot gemaakt. Heerlijk was het. Onze gasten hebben genoten. Gekozen voor suddervlees. Hier in Zuidspanje geen hollandse kaas, wel gruyere. Het was absoluut weer een topper. Bedankt.

Reply
cor verhaaff 6 december 2022 - 10:27

het is wederom een prima recept. Lekker zo de prei gestoofd.

Reply