Home <30 minuten Zuurkool stamppot met spekjes

Zuurkool stamppot met spekjes

oud-Hollandse klassieker

door SmaakMenutie
Zuurkool stamppot met spekjes

Boordevol vitaminen

Een ovenheerlijke zuurkoolschotel hadden wij al, maar de ouderwetse zuurkool stamppot ontbrak nog op de website. Tot vandaag dan. Mijn moeder maakte deze Hollandse stamppot altijd vroeger thuis, maar omdat Erik niet zo dol is op zuurkool was deze klassieker een beetje in de vergetelheid geraakt. En dat is zo zonde, gezien je er heerlijk van opwarmt op koude dagen en deze witte kool daarnaast ook nog eens boordevol vitaminen B en C zit. Goed voor de weerstand dus. Als tegenhanger van het zure van de zuurkool voegen wij een appeltje toe, maar dit is typisch zo’n gerecht die iedereen op zijn eigen manier maakt. Alhoewel de basis altijd hetzelfde is. Serveer lekker met wat mosterd en uiteraard mogen de rookworst en uitgebakken spekjes niet ontbreken!

Zuurkool stamppot met spekjes

Zuurkool stamppot met spekjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 500 g zuurkool
  • 250 g spekreepjes
  • 15 g roomboter
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 1 rookworst
  • 4 el melk
  • 1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Doe 1 kg voorgekookte kruimige aardappelen in een ruime pan en zet ze net onder water (ongeveer een vingerkootje water vanaf de aardappelen). Breng aan de kook en voeg 1 verkruimeld groentebouillonblokje toe. Laat circa 20 minuten zachtjes koken.
  • Kook ondertussen in een andere pan 500 g verse zuurkool in een klein laagje water eveneens ongeveer 20 minuten.
  • Verwarm tegelijkertijd de rookworst 20 minuten in warm (niet kokend) water in een aparte pan. Je kan de rookworst eventueel ook verwarmen in de magnetron. Controleer de verpakking hiervoor.
  • Bak ondertussen 250 g spekjes in een koekenpan licht krokant. Voeg ook 1 gesnipperde ui of sjalot toe.
  • Schil 1 appel en snijd in blokjes. Voeg toe aan de zuurkool en verwarm nog even mee tot deze klaar is.
  • Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Voeg 1 flinke klont boter toe samen met 3-4 el (warme) melk, 1 tl nootmuskaat, een snuf zout en een draai van de pepermolen. Stamp het geheel tot een mooie stamppot.
  • Meng de zuurkool door de aardappelpuree en voeg tot slot de uitgebakken spekjes en ui toe. Serveer met de rookworst en naar smaak mosterd en/of curry.

Zuurkoolstamppot makenZuurkool stamppot met spekjesStamppot zuurkool

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Joop Pol 19 februari 2023 - 12:44

Heerlijk recept, allen de aardappelen hoeven niet voorgekookt te zijn. Kruimige aardappelen zijn ook in 20 minuten gaar. Vaak lekkerder dan de voorgekookte aardappelen. De worst zou eventueel ook 5 minuten meer kunnen warmen op de zuurkool om de smaak van de worst (sappen) nog beter te gebruiken.

Reply
Arno 24 januari 2024 - 08:17

Heerlijk recept en ik heb het zelfs een tweede keer gemaakt maar met wat aanpassingen, De zuurkool zelf maar 10 koken, iets meer spekjes gebakken. Geen Rookwordt erbij maar een Hamburger met gebakken uien. Super super, dank je voor het recept.

Reply