Home Hoofdgerechten Preischotel met gehakt en spekjes

Preischotel met gehakt en spekjes

door SmaakMenutie

Dit kan iedereen!

Deze super makkelijke en lekkere ovenschotel met prei en gehakt zet je in een handomdraai op tafel! Zonder dat je er een pakje of zakje voor gebruikt. Dit kan echt iedereen en het is zoveel lekkerder. De spekjes geven een lekkere bite aan het geheel en we maken er ook zelf een kaassaus bij, waardoor het net iets pittiger wordt en het zijn o zo lekkere krokante korstje krijgt! Daarnaast doen we er ook een paprika door, voor de extra vitamientjes. Mjum!

Preischotel met gehakt en spekjes

Preischotel met gehakt en spekjes

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 115 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g aardappelschijfjes (voorgegaard)
300 g rundergehakt
150 g geraspte (belegen) kaas
125 g spekjes
30 g (room)boter
1 rode paprika
2 preien
1 el grove mosterd
2 el kerriepoeder
3 el bloem
1/2 tl nootmuskaat
250 ml melk

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Rul 300 gr gehakt in een scheutje olie op middelhoog vuur bruin. Voeg een flinke snuf zout en peper toe. Voeg vervolgens 125 gr spekjes toe en bak deze al omscheppend even mee.
  • Snijd ondertussen 2 flinke preien in halve maantjes en 1 rode paprika in kleine stukjes. Voeg toe aan het geheel en meng alles even grondig door elkaar.
  • Voeg nu 2 flinke el kerriepoeder toe en extra zwarte peper. Bak het geheel enkele minuten totdat de prei ietwat geslonken is.
  • Maak ondertussen de kaassaus door 30 g (room)boter te laten smelten in een pannetje. Zet het vuur laag en voeg 3 el bloem toe. Roer de bloem goed door de boter zodat een roux ontstaat. Voeg in etappes 250-300 ml melk toe. Je zal zien dat de saus snel bindt. Voeg ongeveer 100 gr geraspte kaas toe, 1 el grove mosterd, 1 tl kerriepoeder en een 1/2 tl nootmuskaat. Blijf (met een garde) roeren tot je een mooie kaassaus hebt.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Giet het prei-gehaktmengsel in de schaal en verdeel hierboven op de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus over het geheel en maak af met de rest van de geraspte kaas.
  • Plaats circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Preischotel met gehakt recept Preischotel met gehakt maken Preischotel met gehakt en kaassaus Ovenschotel met prei Preischotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

48 reacties

Hajar Hazm 11 april 2019 - 19:19

Hallo Smaakmenutie,

Ik wil even aangeven dat bij mij de aardappelen niet binnen 25 min. gaar zijn geworden. Ik heb er minimaal het dubbele voor nodig gehad! Dus dat was wel even vervelend. Want ik rekende op ong 25 min. zoals in het recept staat. Doe ik iets verkeerds?

Reply
SmaakMenutie 12 april 2019 - 08:35

Hoi Hajar, de gaartijd is mede afhankelijk van de dikte en grootte van de aardappeltjes. Daarnaast wil het ook nog wel eens verschillen per oven hoelang het garen duurt. Een tip: gebruik volgende keer kleinere (stukjes) aardappel.

Reply
Marcel 22 april 2019 - 17:49

Dag HAJAR HAZM,

Ik heb kant-en-klare aardappelschijfjes uit de supermarkt gbruikt welke voorgekookt zijn, als die van jou dat niet waren kan dit verklaren waarom ze bij jou niet gaar waren na de 25 minuten. @Smaakmenutie: als jullie ook voorgekookte aardappelschijfjes hebben gebruikt is het dan een idee om dit in de ingredientenlijst te benoemen?

Groet,
Marcel

Reply
SmaakMenutie 23 april 2019 - 12:12

Goed idee Marcel, ik heb het toegevoegd. Dank!

Reply
Marcel 22 april 2019 - 17:34

Heerlijk! Ik schrok in eerste instantie ff van de hoeveelheid kerriepoeder die er in moest (ik kwam erachter dat ik niet zoveel meer in huis had), maart gelukkig had ik de in het recept vermelde hoeveelheid nog net wel…ga ik zeker nog eens maken, maar ik heb besloten er dan nog een theelepeltje cayennepeper toe te voegen bij stap 4. Net iets pittiger, maar dit is uiteraard een kwestie van smaak 🙂 De aardappelschijfjes (kant en klaar uit de supermarkt) waren bij mij overigens wel gaar na de 25 minuten

Reply
SmaakMenutie 23 april 2019 - 12:10

Hoi Marcel, fijn dat de schotel in de smaak viel! En gelukkig had je nog nèt de juiste hoeveelheid kerriepoeder in huis 🙂 Goed idee vwb de cayennepeper, het is inderdaad net wat je lekker vindt. Sommige houden van pittig, anderen weer niet. Maar wij gaan het zeker eens proberen! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Annie Laumen 25 augustus 2020 - 13:06

Dit eten we vandaag.Inplaats gewone kerrie heb ik harame massala gebruikt.Zo meteen eten .Het ruikt heerlijk en zo zal het ook wel smaken .Al veel recepten gemaakt van jullie.Top!!!!

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2020 - 11:43

Leuk om te horen dat je de ovenschotel (en veel andere recepten) gemaakt hebt Annie! Garam massala kan je inderdaad ook gebruiken ipv kerrie, lijkt er een beetje op.

Reply
Marga 21 augustus 2019 - 14:16

Heerlijk recept! ?

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2019 - 08:26

Dankje Marga, leuk om te horen! 🙂

Reply
Rina 3 oktober 2019 - 18:42

Heb op verschillende manieren prei op het menu gehad maar deze was toevallig wel de allerlekkerste!!!

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:20

Wat een groot compliment, dankjewel Rina!

Reply
Hermien 5 oktober 2019 - 13:06

Hoi smaakmenute,

Wat een heerlijk recept, als tip kun je de aardappeltjes ook een paar min. In de magnetron verwarmen ze worden dan een stuk zachter, en garen sneller en heb je zeker genoeg aan 25 min. baktijd in de oven.

Groetjes,

Hermien

Reply
SmaakMenutie 5 oktober 2019 - 13:15

Hoi Hermien, dankjewel voor de tip!

Reply
Jurgen 2 november 2019 - 18:56

Hey Tim en Erik

Vanavond heb ik jullie preischotel gemaakt hij is erg lekker en er werd bij ons thuis heerlijk van gesmuld ik ga zeker meer recepten van jullie proberen.

Reply
SmaakMenutie 3 november 2019 - 10:50

Hoi Jurgen, fijn dat iedereen van de preischotel heeft gesmuld. Vinden we erg leuk om te horen 🙂 Bedankt voor je berichtje!

Reply
chan 7 november 2019 - 19:07

ik zou graag willen weten wat ik ipv paprika kan gebruiken er is een paprika allergie hier.

Reply
SmaakMenutie 8 november 2019 - 11:50

Ojee! Paprika kan je weglaten. Eventueel kan je de paprika vervangen door een andere harde groente zoals courgette. Succes!

Reply
Johan 5 januari 2020 - 19:21

Beste smaakmenutie,

Vandaag de preischotel gemaakt. Heerlijk recept. Ga meer recepten van jullie site proberen. Bedankt.
Johan

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2020 - 11:48

Leuk om te horen Johan, fijn dat de schotel in de smaak viel!

Reply
Johan de Beule 18 januari 2020 - 07:12

De aardappelschijfjes op het einde van het kookproces in een beetje melk en boter na koken. Mijn gasten vragen om dit steeds terug te maken, ook in kleine potjes voor de studenten op “kot”.

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2020 - 16:43

Haha dat is een groot compliment!

Reply
Cello 13 maart 2020 - 15:48

Top gerecht. 2 dagen zeer smakelijk van gegeten. En ook leuk om te maken.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:27

Hoi Cello, leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Tamara 17 maart 2020 - 08:49

We hebben hier gesmuld hoor! I ♥️ kerrie
Bedankt voor jullie recept!

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2020 - 10:44

Ja lekker he, wij zijn er ook dol op! 🙂

Reply
Rob Roumimper 5 april 2020 - 18:28

Hoi Tim & Erik,
Was een heerlijke preischotel, heel goed gelukt. En zoveel, dat we de volgende dag wederom van kunnen genieten.
Gr
Rob R.?

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 11:10

Fijn dat de preischotel in de smaak viel Rob, leuk om te horen! 🙂

Reply
Etsko nap 2 juni 2020 - 11:55

Ik doe er creme fresh en boursin door, gekookte eieren in blokjes gesneden en naast de spekjes reepjes ham wordt hij lekker smeuig en romige smaak.
Heerlijk dit recept

Reply
SmaakMenutie 3 juni 2020 - 13:54

Mmm klinkt goed Etsko! Bedankt voor de tip 🙂

Reply
Liesbeth 10 juli 2020 - 22:10

Hoi Smaakmenutie,
Heb al veel van jullie recepten gemaakt en het is altijd lekker. Een vraagje over deze schotel. Kun je hem ook een dag van tevoren maken en hoe lang en op welke temperatuur moet hij dan in de oven als hij koud is?
Groetjes Liesbeth

Reply
SmaakMenutie 12 juli 2020 - 12:54

Hoi Liesbeth, leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 De preischotel kan je inderdaad prima een dag van tevoren maken hoor. Warm hem dan langzaam op in een voorverwarmde oven op zo’n 180 graden (afhankelijk van de oven), een minuutje of 15. Let wel op dat het niet verbrand, dus check geregeld.
Overigens; dit gerecht is eigenlijk het lekkerst als je het direct na bereiding eet. Je zou bijvoorbeeld het gehakt-mengsel vooraf kunnen maken en de rest op de dag zelf. Succes!

Reply
lonneke 21 juli 2020 - 19:27

zojuist gegeten. HEERLIJK!! nootmuskaat (brrr) vervangen door knoflook en sambal en het gehakt van tevoren gekruid met gehaktkruiden en een uitje. maar er is over, dus van de week nog een keer. dank jullie wel heren … groetjes lonneke

Reply
SmaakMenutie 22 juli 2020 - 09:48

Dat horen we graag Lonneke, fijn dat het in de smaak viel! Lekker dat je nog wat over hebt voor een tweede keer 🙂

Reply
Christa 24 januari 2021 - 15:05

Wat een heerlijke ovenschotel, al vele keren gemaakt zo smaakvol dank jewel.

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:38

Leuk dat ons recept zo goed bevalt Christa! 🙂

Reply
Andre 24 januari 2021 - 16:07

Mooi, makkelijk en smakelijk recept. Ondanks de voorgekookte aardappeltjes toch 30 minuten nodig gehad. Als extra smaak makertje heb ik er in de kaassaus bij het in de oven garen uitgebakken dobbelsteentjes pittige Spaanse chorizo in gedaan ongeveer 50 gram. Geeft net even een beetje meer bite! wel eerst goed uitbakken zodat het meeste vet er uit is anders smaakt de hele schotel er naar.

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 16:32

Goed idee de chorizo Andre, lekker! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Hettie van den Bor 2 februari 2021 - 19:24

Wat een heerlijk gerecht, heb de verhoudingen prei, gehakt en aardappelen aangepast naar eigen wens. Heel smaakvol! Compliment voor ‘t recept.

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 10:01

Bedankt voor het compliment Hettie! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Robin 2 februari 2021 - 20:01

Heb het recept aangehouden en zelf bildstar aardappelen gebruikt en dun geschilt. Ontzettend lekker recept, erg smaakvol! Ik heb als bovenlaag geraspte parmezaanse kaas gebruikt omdat ik deze per toeval nog had liggen. Ik persoonlijk vond het een fijne lekkere smaakversterker. Heren bedankt voor het recept! Deze gaat zeker vaker gemaakt worden

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 10:03

Parmezaanse kaas kan je inderdaad ook goed als topping gebruiken, lekker Robin! 🙂 Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Ineke 2 maart 2021 - 18:54

Hoi
Wat een verrukkelijke schotel! Dit is een blijvertje bij ons. Gemaakt voor 4 personen. Gerecht gedeeld in de familieapp.

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2021 - 09:45

Leuk om te horen Ineke! Fijn dat de preischotel bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Lies 10 maart 2021 - 17:49

Wat een heerlijke ovenschotel, díe ga ik vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 11 maart 2021 - 10:04

Leuk Lies, fijn dat je van de schotel genoten hebt 🙂

Reply
Linda 29 maart 2021 - 19:47

Gisteren deze ovenschotel gemaakt, het was weer erg geslaagd! Niet moeilijk en heel lekker.👩🏻‍🍳😋

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2021 - 10:01

Leuk te horen Linda, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply