Home Hoofdgerechten Hachee (Oud-Hollands stoofgerecht!)

Hachee (Oud-Hollands stoofgerecht!)

door SmaakMenutie

Hacher

Dit traditionele stoofgerecht is gemaakt op basis van rundvlees, uien, bouillon, bloem en een tikkie zuur. Hachee, dat afgeleid is van het Franse woord hacher, wat ‘hakken’ betekent bestaat al sinds de Middeleeuwen. Een typisch Nederlands gerecht dat wordt geserveerd, zoals het hoort, met rode kool en aardappelpuree. Maar ook andere winterse groenten, hutspot of zelfs rijst zal heerlijk smaken bij dit malse stoofvlees. Daarnaast voegen we wat azijn toe om het vlees nog malser te maken.

Hachee

Hachee

Dit traditionele stoofgerecht is gemaakt op basis van rundvlees, uien, bouillon, bloem en een tikkie zuur. Hachee, dat afgeleid is van het Franse woord... Hoofdgerechten Hachee, traditioneel stoofgerecht Nederlands Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

800 g runder riblappen
30 g roomboter
4 middelgrote uien
2 blaadjes laurier
1 runderbouillonblokje
2 el azijn
2 el bloem

Zo maak je het

  • Snijd 4 middelgrote uien in kwart ringen en snijd circa 800 g runderlappen in stukjes ter grootte van een dobbelsteen.
  • Neem een braadpan en smelt circa 30 g roomboter op middelhoog vuur. Bak het vlees (waarschijnlijk in twee etappes) rondom aan tot het dichtgeschroeid is. Bestrooi riant met peper en zout en haal met een schuimspaan uit de pan.
  • Stoof de gesneden ui 10 minuten aan in het braadvet met deksel op de pan. Maak ondertussen 500 ml runderbouillon van 1 blokje.
  • Doe het vlees terug in de pan en bestrooi het geheel met 2 el bloem. Bak al omscheppend een minuutje mee.
  • Voeg 2-3 el azijn toe samen met de 500 ml runderbouillon. Voeg tevens 2 laurierblaadjes toe.
  • Laat het geheel nu 3 uur zachtjes stoven. Haal het laatste half uur eventueel het deksel van de pan zodat het wat kan indikken. Bon appétit!

Hachee recept Hachee maken Hachee met rode kool Klassieke hacheeHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

18 reacties

johan 24 oktober 2020 - 09:56

Dit is wel een heel eenvoudig recept, let wel riblappen krijg niet zacht en azijn gebruiken maakt het hele gerecht zuur

Reply
kittyvdwal 24 oktober 2020 - 14:55

ik heb er anders nooit problemen mee om ze zacht te krijgen en ik gebruik geen azijn hierbij

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 11:59

Azijn is niet verplicht Johan en Kitty! Maak het vooral zoals je het zelf het lekkerst vindt 🙂

Reply
Henny 24 oktober 2020 - 10:25

Johan,

Hoe dan wel, geef eens een hint.

Henny

Reply
Marcel 24 oktober 2020 - 18:27

Bij vrijwel alle recepten voor stoofpotjes welke ik maak wordt er 1 a 2 dl rode wijn aan het gerecht toegevoegd. Volgens mij is de gedachte hierachter dat het vlees dan malser wordt. Mogelijk dat dit een goede vervanger voor het azijn zou zijn ???

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2020 - 14:23

Hoi Marcel, dat klopt. Rode wijn zorgt er ook voor dat het vlees malser wordt. Maar in dit geval gaat er geen wijn in omdat het ook de smaak beïnvloedt.

Reply
Marcel 27 oktober 2020 - 21:10

Ja, dat is waar…het was ook enkel een suggestie ter vervanging van het zure van het azijn. En jullie recepten zijn idd een prachtige basis om deze naar eigen smaak verder te perfectioneren…en dat doe ik graag 🙂 Ga svp door met het delen van recepten en wellicht dat er binnenkort een keer een jubileum te vieren valt…geen idee hoe lang de SmaakMenutie al actief is…

Reply
SmaakMenutie 28 oktober 2020 - 10:01

Zou wellicht ook wel kunnen hoor Marcel, nog nooit geprobeerd! Fijn dat je van onze recepten geniet, leuk om te horen. Wij zijn toevallig precies 3 jaar online 🙂

Reply
Jan Lourens 24 oktober 2020 - 20:51

Ik doe er ook kruidnagels bij, en een beetje suiker en ontbijtkoek op het laatst om de saus te laten indikken.
En het kan met runderriblappen, maar ook met heerlijke sucadelapjes, wel het vet eraan laten, ook voor de smaak.

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 12:01

Lekker Jan en bedankt voor het delen van de tip!

Reply
hazel 25 oktober 2020 - 11:44

De reacties maken mij verwarrend. Ik ga het maken zo als beschreven….. en dan zien we wel

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 12:04

Zeker doen Hazel, onze recepten dienen ter inspiratie. Dit is hoe wij de hachee het lekkerst vinden, maar geef er vooral je eigen draai aan 🙂

Reply
Will 25 oktober 2020 - 17:12

@hazel idd eerst aan het recept houden dan kan je een volgende keer altijd nog iets aanpassen aan je smaak.
Iedereen heeft zo z’n eigen recept
van hachee en dit is er een van.

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2020 - 12:01

Helemaal mee eens Will!

Reply
hazel 27 oktober 2020 - 08:13

Heb me aan jullie recept gehouden! Het is HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERLIJK!!! Ik verander er niets aan!
Lekker makkelijk. Bedankt

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2020 - 10:20

Haha leuk om te horen Hazel, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Ad Fasen 1 november 2020 - 15:56

Het allerbelangrijkste: Het vlees MOET tijdens het garen ALTIJD onder het vocht staan!!!!!
Dit is altijd noodzakelijk bij stoofgerechten. Indien het vlees tijdens het garen boven het vocht uitkomt zal het uitdrogen en wordt nooit meer zacht!! Beter teveel vocht gebruiken dan te weinig! Op deze manier kan het nooit mislukken. (Gepensioneerde slager).

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 18:34

Absoluut waar Ad! Bedankt voor je reactie

Reply