Boordevol verse groenten
Atjar tjampoer is volop verkrijgbaar in de supermarkt (net als atjar ketimoen overigens). Maar het is toch veel leuker om dit zélf te maken? Dit Indisch zure (bij)gerecht zit boordevol verse groenten en heb je in een handomdraai gemaakt. Je spreekt overigens van tjampoer als er meerdere groenten zijn gebruikt. Atjar tjampoer betekent dan ook ‘gemengd zuur’. In dit recept gebruiken we naast groenten ook Indische kruiden als kunjit (kurkuma), wat zorgt voor de gele kleur. Atjar smaakt uitermate lekker bij saté en mihoen of nasi goreng. Overigens kan je volop variëren met groenten, mits het harde groenten zijn. Bijvoorbeeld bloemkool, sperziebonen of andere kleuren paprika.
24 reacties
Hoi hoi,
Kan ik dit ook in vacuüm potten doen en maanden bewaren?
Alvast bedankt!
Groetjes Sanne
Hoi Sanne, ja hoor dat kan! Als je het goed afsluit kan je het erg lang bewaren in het zuur. Succes!
Ik had geen komkommer in huis maar heb iets meer wortel en kool gebruikt. Nadat het afgekoeld was miste ik iets meer zoet. Heb er wat druppels zoetstof in gedaan toen was ik tevreden. Het smaakte heerlijk bij de bamie goreng
Komkommer is geen vereiste hoor Ria, gebruik vooral de (harde) groenten die je lekker vindt! Fijn dat het in de smaak viel met de bami 🙂
Kaliméra vanuit Griekenland, wat een mooie en bruikbare website! Die kemirinoten (ingevlogen uit Nederland ;-)) pof ik die eerst?
vriendelijk groet en nog gefeliciteerd! Anna
Kaliméra Hanneke! Dankjewel voor het compliment, leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 Nee hoor, de kemiri hoeft in dit recept niet eerst gepoft te worden, aangezien de boemboe nog aangefruit wordt eerst. Het mag overigens wel. Kemirinoten moet je overigens wel altijd poffen als je ze gebruikt voor bijvoorbeeld salades 🙂 Veel succes! Groet, Erik
Ik heb het verdeeld over 4 potjes, maar heb niet genoeg zuur om alles ‘onder’ te zetten. Heeft dat invloed op het bewaren?
Het is geen ramp hoor als het niet helemaal onder staat!
Dit voor de eerste keer zelf gemaakt……ik heb het té dun gesneden allemaal én met de kemiri’s……de smaak is goed,maar het ”oogt” niet smakelijk. Volgende keer snijd ik het grover en zónder de noten,dan blijft het vocht helder?
Ik geniet van iedere nieuwsbrief…….laat ze maar komen mannen!!
Hoi Jet, gelukkig was de smaak wel goed! In principe mix je alles helemaal fijn waardoor je geen stukjes kemiri zou moeten zien. De kleur van het vocht is geel. Volgende keer beter! Leuk dat je van de nieuwsbrief geniet 🙂
Hoi,
Fantastische site. Complimenten.
Echter Is de Atjar Tjampoer een beetje bitter. Klopt dat?
Ik heb alle ingrediënten overigens verdubbeld, aangezien ik een grote portie wilde maken. Uiteraard ook de zaadlijsten van de paprika verwijderd.
De kemiri is bitter las ik…
Hebben jullie ook een recept van atjar taugé? Is ook zo lekker en bijna nergens te koop! Als jullie het hebben zou dat dan ook een keer geplaatst kunnen worden. Zou fijn zijn. Gebruik heel vaak jullie recepten. Altijd heel smaakvol en goed te maken.
Nee die hebben we nog niet John, maar wel een goed idee! Zet ‘m direct op onze to-do. En leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen, thanks voor het compliment 🙂
Heb jullie rendang gemaakt, wel 7 uur in de oven! Was supergeslaagd! Maak voor vrijdag de quiche en de pindasaus. Dankjewel toppers.😀
Zo lekker zeg Pleun! Fijn dat ons recept in de smaak viel. Geniet van de quiche en pindasaus! 🙂
Vandaag gemaakt. Alleen het vocht ziet troebel door de pasta. En de pasta zie je aan de pot zitten. Heb ik iets niet goed gegaan? Vorige keer had ik dat niet. Verder geniet ik van jullie recepten!
Hi Jessica, ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe dat komt! Als je het recept gevolgd hebt moet het goed gaan. Als de smaak maar goed is 🙂
Ik denk iets te veel kurkuma.
Wat is het doel van de potjes 15 min op zn kop zetten?
Hoe lang zijn de gevulde potjes houdbaar?
Zijn de potjes ook buiten de koeling houdbaar?
Voor het vacuüm trekken! Je moet de potjes in de koeling bewaren en zijn dan weken houdbaar (zie omschrijving 🙂 )
Heel erg bedankt voor dit recept en alle andere Indonesische recepten! Ik heb veel Indonesische kookboeken in huis maar vind op jullie site altijd weer iets nieuws!
Even een praktisch vraagje: hoeveel ml zijn de 2 weckpotten die jullie gebruiken voor dit recept? Ik ga zulke potten nml aanschaffen, koop ik gelijk de goede maat ;)). Super bedankt alvast!
Leuk om te horen Sara! Dit zijn 2 verschillende maten, 0,3 en 0,5 liter.