Gemengd zuur
Atjar tjampoer is volop verkrijgbaar in de supermarkt (net als atjar ketimoen overigens). Maar het is toch veel leuker om dit zélf te maken? Dit Indisch zure (bij)gerecht zit boordevol verse groenten en heb je in een handomdraai gemaakt. Je spreekt overigens van tjampoer als er meerdere groenten zijn gebruikt. Atjar tjampoer betekent dan ook ‘gemengd zuur’. In dit recept gebruiken we naast groenten ook Indische kruiden als kunjit (kurkuma), wat zorgt voor de gele kleur. Atjar smaakt uitermate lekker bij saté en mihoen of nasi goreng.
13 reacties
Hoi hoi,
Kan ik dit ook in vacuüm potten doen en maanden bewaren?
Alvast bedankt!
Groetjes Sanne
Hoi Sanne, ja hoor dat kan! Als je het goed afsluit kan je het erg lang bewaren in het zuur. Succes!
Ik had geen komkommer in huis maar heb iets meer wortel en kool gebruikt. Nadat het afgekoeld was miste ik iets meer zoet. Heb er wat druppels zoetstof in gedaan toen was ik tevreden. Het smaakte heerlijk bij de bamie goreng
Komkommer is geen vereiste hoor Ria, gebruik vooral de (harde) groenten die je lekker vindt! Fijn dat het in de smaak viel met de bami 🙂
Kaliméra vanuit Griekenland, wat een mooie en bruikbare website! Die kemirinoten (ingevlogen uit Nederland ;-)) pof ik die eerst?
vriendelijk groet en nog gefeliciteerd! Anna
Kaliméra Hanneke! Dankjewel voor het compliment, leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 Nee hoor, de kemiri hoeft in dit recept niet eerst gepoft te worden, aangezien de boemboe nog aangefruit wordt eerst. Het mag overigens wel. Kemirinoten moet je overigens wel altijd poffen als je ze gebruikt voor bijvoorbeeld salades 🙂 Veel succes! Groet, Erik
Ik heb het verdeeld over 4 potjes, maar heb niet genoeg zuur om alles ‘onder’ te zetten. Heeft dat invloed op het bewaren?
Het is geen ramp hoor als het niet helemaal onder staat!
Dit voor de eerste keer zelf gemaakt……ik heb het té dun gesneden allemaal én met de kemiri’s……de smaak is goed,maar het ”oogt” niet smakelijk. Volgende keer snijd ik het grover en zónder de noten,dan blijft het vocht helder?
Ik geniet van iedere nieuwsbrief…….laat ze maar komen mannen!!
Hoi Jet, gelukkig was de smaak wel goed! In principe mix je alles helemaal fijn waardoor je geen stukjes kemiri zou moeten zien. De kleur van het vocht is geel. Volgende keer beter! Leuk dat je van de nieuwsbrief geniet 🙂
Hoi,
Fantastische site. Complimenten.
Echter Is de Atjar Tjampoer een beetje bitter. Klopt dat?
Ik heb alle ingrediënten overigens verdubbeld, aangezien ik een grote portie wilde maken. Uiteraard ook de zaadlijsten van de paprika verwijderd.
De kemiri is bitter las ik…