Home Pasta Lasagne bolognese met bechamelsaus

Lasagne bolognese met bechamelsaus

door SmaakMenutie

Wereldberoemde saus

Eerder maakten we al een snelle pasta bolognese, maar een lasagne met de wereldberoemde saus uit Bologna ontbrak nog op de website. Deze bolognese saus, oftewel ‘ragù alla Bolognese’ maken wij van tomaten met rundergehakt, bleekselderij en winterpeen. En voor extra smaak voegen we spekblokjes toe. Uiteraard gebruiken we verse lasagnebladen en maken we de bechamelsaus zelf. Het geheel maken we af met twee soorten kaas (Parmezaanse en mozzarella).

Lasagne bolognese met bechamelsaus

Lasagne bolognese met bechamelsaus

Eerder maakten we al een snelle pasta bolognese, maar een lasagne met de wereldberoemde saus uit Bologna ontbrak nog op de website. Deze... Pasta Lasagne bolognese met bechamelsaus, pasta, ovenschotel Italiaans Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 38 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g rundergehakt
125 g spekblokjes
40 g Parmezaanse kaas
40 g roomboter
40 g bloem
8 verse lasagnebladen
2 bollen mozzarella
2 sjalotten
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1/2 winterpeen (geraspt)
1/2 runderbouillonblokje
1/2 tl nootmuskaat
400 ml melk

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180-190 graden.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit even kort aan in een scheut olijfolie. Voeg vervolgens 125 g spekblokjes toe en bak enkele minuutjes mee.
  • Snijd ondertussen 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes en rasp een 1/2 winterpeen. Voeg toe aan het geheel.
  • Voeg vervolgens 300 g rundergehakt toe en rul het gehakt bruin. Voeg ook een goede snuf peper en zout toe.
  • Schenk een blik tomatenblokjes (400 g) bij het geheel samen met een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Laat rustig pruttelen tot het geheel indikt. Geregeld roeren.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor 40 g roomboter in een steelpannetje op matig vuur. Laat de boter niet bruin worden. Voeg 40 g bloem toe en mix met een garde tot een roux (dit gaat snel).
  • Schenk vervolgens al roerend met de garde 100 ml melk toe. Herhaal dit met de overige melk in etappes van 100 ml tot je een mooi gebonden saus hebt. Voeg op het eind voor de smaak nog een 1/2 tl nootmuskaat toe en eventueel een snuf peper en zout.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in en begin met een laag gehakt. Verdeel 4 lasagnebladen hierover en vervolgens een laag bechamelsaus. Vervolgens weer een laag gehakt, opnieuw 4 lasagnebladen, bechamelsaus en tot slot plakjes mozzarella.
  • Bestrooi riant met Parmezaanse kaas en plaats circa 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot de kaas mooi gesmolten en bruin is.

Lasagne bolognese ingrediënten Bechamelsaus maken Bechamelsaus Lasagne bolognese maken Lasagne bolognese Lasagne bolognese receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Ria 7 november 2019 - 18:31

Wat een geweldig en lekker recept! Vandaag klaar gemaakt in 1 woord verrukkelijk!

Reply
SmaakMenutie 8 november 2019 - 11:53

Hoi Ria, bedankt voor je reactie. Fijn dat je van de lasagne genoten hebt! 🙂

Reply
Dylano 19 september 2020 - 08:29

Ik gisteren gemaakt , ooooooooooHEERLIJK, Die ga ik vaker maken!

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:24

Leuk om te horen Dylano! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Renee 19 oktober 2020 - 15:42

Eergisteren heb ik het gemaakt en we hebben er 2 dagen van gegeten. Heerlijk ik maak het ju opnieuw om in te vriezen. Een aanrader! (Ik heb wel zelf wat Italiaanse kruiden bij het gehakt gedaan, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak :))

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2020 - 08:51

Fijn dat jullie 2 dagen van de lasagne hebben kunnen genieten, heerlijk 🙂

Reply
Franzis Koch 22 oktober 2020 - 17:25

Zoiets doe ik ook. Alleen mijn topping bestaat uit crèmefraisch waar ik de kaas doorheen spatel. Wordt een stroef toeren eventueel wat vloeibare slagroom erbij om het losser te krijgen. Dat spatel ik erover. Het vet uit de kaas mengt zich goed met het vet in de room. Dan heb je niet zo’n harde zoute topping maar een zacht zoute romige. Wel bakken tot het goudgeel is op sommige plekken

Reply
SmaakMenutie 23 oktober 2020 - 10:21

Ja dat kan inderdaad ook Franzis, gaan we een keer proberen!

Reply
Lisa 22 oktober 2020 - 20:57

Precies gemaakt zoals het recept en het was echt heerlijk!! Deze gaan we zeker nog vaker eten! Echt super.

Reply
SmaakMenutie 23 oktober 2020 - 10:18

Leuk om te horen Lisa! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Piet Kuppens 29 oktober 2020 - 17:07

Ondanks het feit dat ik deze versie van de Lasagne wel lekker vond vind ik de toevoeging van de spekjes geen verbetering. Het typisch Italiaanse van het gerecht gaat er mee weg. Wel voeg ik iets meer Italiaanse kruiden toe, ook voor dat typische

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2020 - 09:28

Fijn dat ons recept in de smaak viel Piet! Wij vinden de spekjes juist wel een toevoeging (om het een bite te geven), maar laat ze de volgende keer gerust achterwege. Net wat jij lekker vindt 🙂

Reply
Sanne 11 november 2020 - 16:47

Ik heb altijd geleerd dat bechamelsaus minimaal 20 minuten op het vuur moet staan ivm een bloemsmaak. Jullie variatie was binnen no-time klaar. Ik vond het ook nog erg naar bloem smaken en heb het toch maar langer op het vuur laten staan. Doe ik iets verkeerd? Ipv een bouillonblokje heb ik gewoon wat extra zout gebruikt.
De lasagne staat nu in de oven, ben erg benieuwd 🤩

Reply
SmaakMenutie 11 november 2020 - 17:54

Hi Sanne, die 20 minuten “regel” is ons onbekend maar als je het teveel naar bloem vindt smaken is het natuurlijk uitstekend om het wat langer op het vuur te laten staan 😉 Geniet ervan!

Reply
Sanne 23 november 2020 - 13:25

Het was héérlijk! Zelfs de kinderen hebben er goed van gegeten 😋

Reply
SmaakMenutie 23 november 2020 - 15:37

Dat horen we graag Sanne, fijn dat iedereen ervan gesmikkeld heeft 🙂

Reply