Bechamelsaus

door SmaakMenutie
Bechamelsaus

Witte saus

Deze basissaus uit voornamelijk de Franse en Italiaanse keuken maak je heel eenvoudig zelf. Je hebt dan ook maar 3 ingrediënten nodig: boter, bloem en melk. Oké, en een beetje nootmuskaat. Bechamelsaus, of witte saus, is vernoemd naar de Franse hoveling Louis de Béchameil uit de 17e eeuw. De romige saus smaakt heerlijk bij pasta en groenten als bloemkool en broccoli, en is onmisbaar in deze heerlijke lasagne bolognese en Griekse moussaka. Door er overigens een eidooier en wat Gruyère kaas aan toe te voegen ontstaat de beroemde mornaysaus.

Bechamelsaus

Bechamelsaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 6 keer gestemd )

Ingrediënten

400 ml melk
40 g boter
40 g bloem
1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Smelt 40 g roomboter in een steelpannetje op matig vuur. Laat de boter niet bruin worden.
  • Voeg 40 g bloem toe en mix met een garde tot een roux (dit gaat snel).
  • Schenk vervolgens al roerend met de garde 100 ml melk toe tot de saus gaat binden.
  • Herhaal dit met de overige melk in etappes van 100 ml tot je een mooi gebonden saus hebt.
  • Voeg op het eind voor de smaak nog een 1/2 tl nootmuskaat toe en eventueel een snuf peper en zout.

Bechamelsaus makenBechamelsaus Bechamelsaus recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

6 reacties

Marloes Crietee 22 oktober 2020 - 08:08

Het is wel belangrijk om de roux even te laten garen voordat je de melk erbij doet. Een minuutje laten pruttelen op niet te hoog vuur totdat er wat lichter gekleurde bubbeltjes ontstaan en het een beetje zanderig wordt. Ook hier geldt weer dat het niet bruin moet worden. Dan verder het recept volgen. En zout niet vergeten

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 09:42

Op onze manier is het ook gelukt, maar thanks voor de tip Marloes! 🙂

Reply
Els 22 oktober 2020 - 11:07

Je kunt ook alles in 1 keer in de pan doen, zelf de boter hoef je niet apart smelten, en dan als de saus ‘bubbelt’ dit in ieder geval 2 minuten laten bubbelen om de bloem te ‘gaten’. En klaar is het. Helemaal simpel.
Ga vooral door met jullie site! We genieten iedere week wel van 1 van jullie recepten?.

Reply
SmaakMenutie 23 oktober 2020 - 10:45

Bedankt voor de tip, deze methode kenden wij niet! En bedankt voor het compliment, leuk dat jullie van onze recepten genieten 🙂

Reply
Peter 12 mei 2021 - 19:09

En weer doorrrrr met jullie volgende kooktip/recept: bechamelsaus voor over de moussaka (miste een recept van jullie, maar Tessa Kiros haar tante bracht uitkomst).
Ovenschaal staat nu in de oven. Speciaal gemaakt voor onze jongste (ook al weer 18….time flies…), groot liefhebber van Grieks eten en omdat hij vandaag eindelijk zijn propedeuse kan gaan ophalen (armoe door corona, vorig jaar behaald….), champagne koud gelegd, moussaka in de oven. Vive la vie!!

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2021 - 10:44

Ja wij hebben inderdaad nog geen recept voor moussaka, maar die gaat zeker op het lijstje! 🙂 En gefeliciteerd met de propedeuse, er is geen betere manier om dat te vieren met eten (en drank 🙂 )

Reply