Home Pasta Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

met zelfgemaakte bechamelsaus

door SmaakMenutie
Lasagne bolognese met bechamelsaus

Wereldberoemde saus

We maakten al eerder een snelle pasta met de wereldberoemde saus uit Bologna, maar een echte lasagne bolognese stond nog niet op onze website.

Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Want wie wordt er nou niet blij van een goedgevulde ovenschaal vol lagen comfortfood?

Lasagne bolognese recept

Lasagne bolognese – of eigenlijk lasagne alla bolognese – is hét gerecht dat het beste van twee werelden samenbrengt: een rijke, langzaam gegaarde vleessaus en zachte pasta, afgemaakt met romige bechamel en gesmolten kaas. Een Italiaanse klassieker die z’n naam eer aan doet.

Wat lasagne écht lasagne maakt

Lasagne bestaat in talloze vormen, maar de versie uit Bologna is degene die internationaal het meest geliefd is. De basis is een traditionele ragù alla bolognese, waarin rundergehakt wordt gestoofd met tomaten, ui, bleekselderij en wortel. Deze saus ontstond in de regio Emilia-Romagna, waar langzaam koken en volle smaken centraal staan.

Lasagne bolognese ingrediënten

Wat deze lasagne nog lekkerder maakt, is het gebruik van spekblokjes in de saus. Dat zorgt voor een licht rokerige smaak. En hoewel sommige varianten een tomatensaus gebruiken als extra laag, kiezen wij voor de originele aanpak: alleen ragù en bechamel.

Zelf bechamelsaus maken

In plaats van een pakje uit de winkel maken we onze bechamelsaus gewoon zelf. Dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt en het verschil in smaak is groot. We smelten 40 gram roomboter in een steelpan en voegen 40 gram bloem toe. Met een garde roeren we dit tot een gladde roux.

Bechamelsaus maken

Daarna schenken we al kloppend telkens 100 milliliter melk toe – in totaal 400 milliliter. Zo ontstaat er een gebonden saus zonder klontjes. Op het eind maken we ‘m af met een halve theelepel nootmuskaat en eventueel een snuf peper en zout. De saus moet zacht en licht romig zijn, zonder overheersend te worden.

Bechamelsaus recept
Zelfgemaakte bechamelsaus

Lagen bouwen met liefde (en kaas natuurlijk)

Voor het opbouwen van de lasagne beginnen we met een laag ragù in een ingevette ovenschaal. Daarop leggen we vier verse lasagnebladen, gevolgd door een laag bechamel. Vervolgens herhalen we deze stappen: ragù, bladen, bechamel – tot de schaal bijna vol is.

Lasagne bolognese maken

Als finishing touch leggen we plakjes mozzarella bovenop de laatste laag bechamelsaus en bestrooien we het geheel rijkelijk met Parmezaanse kaas. De twee kazen zorgen samen voor een heerlijk smeuïge, goudbruine bovenkant.

De lasagne gaat ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180-190 graden, of tot de bovenkant bubbelt en mooi gekleurd is.

Een gerecht om van te genieten

Lasagne bolognese vraagt wat tijd, maar het is elke minuut waard. Dit is geen doordeweekse snelle hap, maar een ovenschotel die uitnodigt tot net wat langer tafelen. Serveer met een frisse salade en een glas rode wijn en genieten maar.

Lasagne bolognese met bechamelsaus

Liever een variant proberen? Dan is onze lasagne al forno ook een aanrader. Maar voor nu: dit is hét recept om keer op keer op terug te vallen. Buon appetito!

Lasagne bolognese met bechamelsaus

Lasagne bolognese

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 121 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes (1 blik)
  • 300 g rundergehakt
  • 125 g spekblokjes
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 40 g roomboter
  • 40 g bloem
  • 400 ml melk
  • 8 lasagnebladen
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1/2 winterpeen
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180-190 graden.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit even kort aan in een scheut olijfolie. Voeg vervolgens 125 g spekblokjes toe en bak enkele minuutjes mee.
  • Snijd ondertussen 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes en rasp een 1/2 winterpeen. Voeg toe aan het geheel.
  • Voeg vervolgens 300 g rundergehakt toe en rul het gehakt bruin. Voeg ook een goede snuf peper en zout toe.
  • Schenk een blik tomatenblokjes (400 g) bij het geheel samen met een 1/2 verkruimeld runderbouillon blokje. Laat rustig pruttelen tot het geheel indikt. Geregeld roeren.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor 40 g roomboter in een steelpannetje op matig vuur. Laat de boter niet bruin worden. Voeg 40 g bloem toe en mix met een garde tot een roux (dit gaat snel).
  • Schenk vervolgens al roerend met de garde 100 ml melk toe. Herhaal dit met de overige melk in etappes van 100 ml tot je een mooi gebonden saus hebt. Voeg op het eind voor de smaak nog een 1/2 tl nootmuskaat toe en eventueel een snuf peper en zout.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in en begin met een laag gehakt. Verdeel 4 lasagnebladen hierover en vervolgens een laag bechamelsaus. Vervolgens weer een laag gehakt, opnieuw 4 lasagnebladen, bechamelsaus en tot slot plakjes mozzarella.
  • Bestrooi riant met Parmezaanse kaas en plaats circa 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot de kaas mooi gesmolten en bruin is.

Lasagne bolognese

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Anneloes 17 september 2024 - 15:58

Lijkt me een heerlijke lasagne. Mag ik vragen welke maat ovenschaal er gebruikt is en welke lasagnebladen?

Reply
SmaakMenutie 19 september 2024 - 15:25

Onze ovenschaal is ca 23×23 cm en lasagne van een A-merk zouden wij kiezen. Geniet ervan!

Reply
Carla Korpershoek 16 januari 2023 - 10:17

Gister deze gemaakt, we hadden eters, had de saus 1,5 x gemaakt, had namelijk grote oven schaal, was bang te weinig zou zijn en niet zo hoog. Maar wat hebben we gesmuld! Top recept en de normaal niet zo grote eters, is het op een klein beetje na helemaal opgegaan. Ja niet zo moeilijk! Volgende keer weer zo. Ipv gewone olijf olie, de gene met Chili gebruikt om de spek, ui en de knoflook in te bakken. En je proefde het, maar precies goed.!

Reply
Bianca 6 november 2022 - 15:21

Ik heb nog nooit lasagne gegeten of gemaakt. Dit gaat mijn eerste keer worden. Maar ik lust geen kaas en ik ben géén keukenprinses 😇. Hoe krijg ik een krokant laagje op de lasagne?

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:03

Hoi Bianca, je zou de parmezaan en de mozzarella achterwege kunnen laten maar dit is wel echt een smaakmaker van dit gerecht. In plaats van kaas kan je eventueel ook wat paneermeel gebruiken.

Reply
1 2 3