Wereldberoemde saus
We maakten al eerder een snelle pasta met de wereldberoemde saus uit Bologna, maar een echte lasagne bolognese stond nog niet op onze website.
Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Want wie wordt er nou niet blij van een goedgevulde ovenschaal vol lagen comfortfood?
Lasagne bolognese – of eigenlijk lasagne alla bolognese – is hét gerecht dat het beste van twee werelden samenbrengt: een rijke, langzaam gegaarde vleessaus en zachte pasta, afgemaakt met romige bechamel en gesmolten kaas. Een Italiaanse klassieker die z’n naam eer aan doet.
Wat lasagne écht lasagne maakt
Lasagne bestaat in talloze vormen, maar de versie uit Bologna is degene die internationaal het meest geliefd is. De basis is een traditionele ragù alla bolognese, waarin rundergehakt wordt gestoofd met tomaten, ui, bleekselderij en wortel. Deze saus ontstond in de regio Emilia-Romagna, waar langzaam koken en volle smaken centraal staan.
Wat deze lasagne nog lekkerder maakt, is het gebruik van spekblokjes in de saus. Dat zorgt voor een licht rokerige smaak. En hoewel sommige varianten een tomatensaus gebruiken als extra laag, kiezen wij voor de originele aanpak: alleen ragù en bechamel.
Zelf bechamelsaus maken
In plaats van een pakje uit de winkel maken we onze bechamelsaus gewoon zelf. Dat is namelijk veel makkelijker dan je denkt en het verschil in smaak is groot. We smelten 40 gram roomboter in een steelpan en voegen 40 gram bloem toe. Met een garde roeren we dit tot een gladde roux.
Daarna schenken we al kloppend telkens 100 milliliter melk toe – in totaal 400 milliliter. Zo ontstaat er een gebonden saus zonder klontjes. Op het eind maken we ‘m af met een halve theelepel nootmuskaat en eventueel een snuf peper en zout. De saus moet zacht en licht romig zijn, zonder overheersend te worden.
Lagen bouwen met liefde (en kaas natuurlijk)
Voor het opbouwen van de lasagne beginnen we met een laag ragù in een ingevette ovenschaal. Daarop leggen we vier verse lasagnebladen, gevolgd door een laag bechamel. Vervolgens herhalen we deze stappen: ragù, bladen, bechamel – tot de schaal bijna vol is.
Als finishing touch leggen we plakjes mozzarella bovenop de laatste laag bechamelsaus en bestrooien we het geheel rijkelijk met Parmezaanse kaas. De twee kazen zorgen samen voor een heerlijk smeuïge, goudbruine bovenkant.
De lasagne gaat ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180-190 graden, of tot de bovenkant bubbelt en mooi gekleurd is.
Een gerecht om van te genieten
Lasagne bolognese vraagt wat tijd, maar het is elke minuut waard. Dit is geen doordeweekse snelle hap, maar een ovenschotel die uitnodigt tot net wat langer tafelen. Serveer met een frisse salade en een glas rode wijn en genieten maar.
Liever een variant proberen? Dan is onze lasagne al forno ook een aanrader. Maar voor nu: dit is hét recept om keer op keer op terug te vallen. Buon appetito!
27 reacties
Lijkt me een heerlijke lasagne. Mag ik vragen welke maat ovenschaal er gebruikt is en welke lasagnebladen?
Onze ovenschaal is ca 23×23 cm en lasagne van een A-merk zouden wij kiezen. Geniet ervan!
Gister deze gemaakt, we hadden eters, had de saus 1,5 x gemaakt, had namelijk grote oven schaal, was bang te weinig zou zijn en niet zo hoog. Maar wat hebben we gesmuld! Top recept en de normaal niet zo grote eters, is het op een klein beetje na helemaal opgegaan. Ja niet zo moeilijk! Volgende keer weer zo. Ipv gewone olijf olie, de gene met Chili gebruikt om de spek, ui en de knoflook in te bakken. En je proefde het, maar precies goed.!
Ik heb nog nooit lasagne gegeten of gemaakt. Dit gaat mijn eerste keer worden. Maar ik lust geen kaas en ik ben géén keukenprinses 😇. Hoe krijg ik een krokant laagje op de lasagne?
Hoi Bianca, je zou de parmezaan en de mozzarella achterwege kunnen laten maar dit is wel echt een smaakmaker van dit gerecht. In plaats van kaas kan je eventueel ook wat paneermeel gebruiken.