Home Pasta Orecchiette met kastanjechampignons en spekjes

Orecchiette met kastanjechampignons en spekjes

door SmaakMenutie

Oortjes

Het water loopt je in mond zodra je de geur van dit gerecht uit de keuken ruikt. Maar wat is het eigenlijk precies? Orecchiette (Italiaans voor oortjes) is een pasta, die uit de Zuid-Italiaanse regio’s Basilicata en Apulië komt. De oortjes hebben een doorsnede van zo’n 2 cm. Het deukje wordt in een schijfje pasta gedrukt en vervolgens wordt de orecchiette gedroogd. Dit streekgerecht wordt ook veel gegeten met raapsteeltjes of tomatensaus. Wij maken het met kastanjechampignons en spekjes. De kastanjechampignons geven dit gerecht een extra lekkere bite maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een andere paddestoelenmix, zolang je maar niet de standaard witte champignon kiest.

Orecchiette met kastanjechampignons en spekjes

Orecchiette met kastanjechampignons en spekjes

Het water loopt je in mond zodra je de geuren van dit gerecht uit de keuken ruikt. Maar wat is het eigenlijk precies? Orecchiette... Pasta Orecchiette met kastanjechampignons en spekjes European Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 5 keer gestemd )

Ingrediënten

180 gr orecchiette (of andere pasta)
250 gr kastanje champignons
125 gr (magere) spekblokjes
1 ui
2 tenen knoflook
Handje verse Parmezaanse kaas
Verse peterselie of basilicum (optioneel)

Zo maak je het

  • Breng een pan met ruim water aan de kook.
  • Snijd de champignons in reepjes en snijd 1 ui en 2 tenen knoflook fijn. Neem een (ruime) koekenpan en fruit eerst de ui en knoflook op middelhoog vuur 3 minuutjes aan. Voeg de spekblokjes toe en bak deze 3 minuten mee.
  • Voeg nu de champignons toe en bak deze op hoger vuur mooi bruin. Blijf constant roeren in de pan.
  • Doe ondertussen de pasta in de pan en kook deze in 10-12 minuten al dente (beetgaar).
  • Zorg dat je constant roert in de pan en zorg dat de champignons goed bruin bakken. Als het vocht van de champignons is opgedroogd dan zijn ze goed doorbakken en smaken ze het beste. Als het geheel wat opdroogt (vlak voor de pasta gereed is) dan voeg je een scheutje pastavocht toe.
  • Roer als de pasta gereed is deze nog een minuutje door de champignons en spekjes heen, inclusief een scheutje pastavocht (3 el).
  • Verdeel over 2 borden en rasp hier verse Parmezaanse kaas overheen en eventueel wat peterselie. Voeg naar smaak (zee)zout toe. Buon appetito!

Orecchiette recept