Home Pasta Lasagne al forno

Lasagne al forno

met zelfgemaakte bechamelsaus

door SmaakMenutie
Lasagne al forno

Comfort food op z’n Italiaans

Lasagne is typisch zo’n gerecht dat direct een goed gevoel geeft. Het pruttelen van de saus en de geur ervan als het in de oven staat zorgt er echt voor dat je zin krijgt in een flink stuk – het is comfort food op z’n Italiaans.

Vandaag maken we lasagne al forno, wat letterlijk ‘bladen uit de oven’ betekent. Een klassieker die zijn naam dankt aan de bereidingswijze: laag voor laag opgebouwd en vervolgens goudbruin gebakken in de oven.

Lasagne al forno recept

Waar lasagne Bolognese vooral bekend staat om zijn ragù met rundvlees en Parmezaanse kaas, gaan we bij deze variant nét een andere kant op. We gebruiken plakjes romige mozzarella in plaats van Parmezaan en verrijken de saus met spekreepjes, fijngesneden groenten en natuurlijk een flinke scheut rode wijn.

De basis: een rijke saus

Maar alles begint met een goede saus. In dit geval een rijke vleessaus die z’n smaak dankt aan een combinatie van rundergehakt en dus de gerookte spekreepjes. Voeg daar een klassieke Italiaanse soffritto aan toe – fijngesneden wortel, ui en bleekselderij – en de geur die uit je pan opstijgt is al genoeg om trek te krijgen.

Saus lasagne al forno

Een blik goede kwaliteit tomatenblokjes vormt de basis van de saus, maar het is de rode wijn die de diepte erin brengt. Deze laten we samen met een bouillonblokje even inkoken zodat de smaken zich goed mengen. Geen ingewikkelde technieken, gewoon een beetje geduld en aandacht. Laat het lekker sudderen terwijl je de bechamelsaus maakt.

Bechamelsaus: romig en onmisbaar

Een goede bechamelsaus maakt of breekt je lasagne. Smelt wat boter, voeg bloem toe en roer tot het een roux vormt. Dan langzaam melk toevoegen en blijven roeren tot de saus dikker wordt. Een snuf nootmuskaat en eventueel een beetje zout maken het af.

Bechamelsaus
Zelfgemaakte bechamelsaus

De romige bechamel vormt het perfecte contrast met de hartige saus. Waar de tomaten en het vlees voor diepgang zorgen, zorgt de bechamel voor zachtheid en balans.

Opbouwen met liefde

Dan het leukste gedeelte: de lasagne opbouwen. Begin met een dun laagje vleessaus op de bodem van de ovenschaal zodat de bladen niet vastplakken. Vervolgens een laag bechamel en dan de lasagnebladen, en dan nogmaals deze stap herhalen.

Mozzarelle lasagne al forno

Tussen de lagen leg je hier en daar een blaadje verse basilicum voor een fris accent. En in plaats van geraspte Parmezaan eindigen we met plakjes zachte mozzarella bovenop, die in de oven smelten tot een heerlijk goudbruin laagje.

De oven doet de rest

Als alles opgebouwd is mag de schaal de oven in. Twintig minuten op 200 graden is genoeg om de lasagne goed door te warmen en de bovenkant licht krokant te maken. De geuren die zich verspreiden zijn bijna niet te weerstaan, maar probeer toch even te wachten met aansnijden. Lasagne al forno is op z’n lekkerst als hij een beetje is afgekoeld en de lagen stevig zijn geworden.

Lasagne al forno

Lasagne al forno

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 73 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g rundergehakt
  • 100 g spekreepjes
  • 50 g bloem
  • 50 g roomboter
  • 15 g verse basilicum (1 bakje)
  • 300 ml melk
  • 150 ml rode wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 pak lasagnebladen
  • 1 bol mozzarella
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 ui
  • 1/2 winterpeen
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180-190 graden.
  • Snijd 1 ui (of sjalot) en 2 tenen knoflook fijn en fruit deze even aan op middelhoog vuur in wat olijfolie. Voeg 100 g spekreepjes toe en bak deze even mee.
  • Voeg een 1/2 geraspte of fijngesneden winterpeen toe samen met 2 in kleine stukjes gesneden stengels bleekselderij en bak alles enkele minuten mee op matig vuur.
  • Voeg nu 300 g rundergehakt toe en bak al omscheppend mee tot het gehakt bruin is.
  • Schenk 1 glas rode wijn van 150 ml toe aan het geheel samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje en een goede snuf zout en peper. Roer goed door elkaar en laat op middelhoog vuur een minuut of 7 sudderen tot de wijn grotendeels is opgenomen.
  • Voeg nu 1 blikje tomatenblokjes toe van 400 g en schep alles even goed om. Laat 10-15 minuten sudderen.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus door 50 g roomboter te laten smelten in een steelpannetje om laag vuur.
  • Voeg als de boter gesmolten is 50 g bloem toe en roer tot de bloem is opgenomen (dit gaat heel snel). Voeg in een paar etappes 300 melk toe en blijf roeren tot de saus gebonden is. Roer op het laatst een 1/2 tl nootmuskaat door de saus.
  • Vet een kleine ovenschaal (ca. 25x15 cm) in en begin met een laagje gehaktsaus. Vervolgens een paar blaadjes basilicum en vervolgens een laagje bechamelsaus. Daarbovenop gaan de lasagnebladen. Dit herhaal je nogmaals.
  • Snijd als laatste de mozzarella in plakjes en verdeel deze over de schaal. Plaats nu ongeveer 30 minuten in de oven of tot de kaas mooi is verkleurd. Buon appetito!

Lasagne al forno

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Annemarie 24 januari 2025 - 12:28

dag heren, als je verse lasagnebladen gebruikt, verandert dit nog iets aan de oventijd?

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2025 - 10:28

Jahoor! Qua tijd misschien iets korter, maar niet al te veel.

Reply
1 2