Comfortfood uit het oude Batavia
Niks zo fijn als een rijkgevulde maaltijdsoep die binnen een half uur op tafel staat. Deze laksa Betawi is daar een perfect voorbeeld van.
We maakten eerder al tom kha kai en soto, maar dit soepje verdient absoluut een eigen moment in de spotlight. Licht romig, kruidig en met die kenmerkende smaak die zo eigen is aan Zuidoost-Aziatische soepen.

Hoewel laksa vaak geassocieerd wordt met Maleisië, heeft Indonesië haar eigen varianten. De toevoeging Betawi verwijst naar het oude Batavia, het huidige Jakarta. En dat verklaart ook direct de Indonesische signatuur van dit gerecht.
Wat is een laksa eigenlijk?
In grote delen van Azië betekent laksa simpelweg noedelsoep. In Maleisië vind je ze in alle denkbare vormen. Met garnalen, met kip, zuur, pittig, romig. In Indonesië is de versie daarentegen vaak wat milder van karakter, maar zeker niet minder uitgesproken. De Betawi-variant draait vooral om een volle kokosbouillon, kruidige boemboe en malse kip.

Wat wij zo prettig vinden is dat je hem maakt met vrij toegankelijke ingrediënten, maar het resultaat voelt alsof je uren in de keuken hebt gestaan.
De boemboe als smaakbasis
Alles begint natuurlijk weer met de boemboe. Wij maken ‘m op basis van sjalot, knoflook, trassi, kurkuma, gember, laos, ketoembar en sambal oelek. Bak het kort aan in wat zonnebloemolie tot die heerlijke geur zich door je keuken verspreidt. Daarna voegen we kokosmelk toe, samen met limoenblad, sereh en salamblad.

Voor het gemak gebruiken we een kippenbouillon blokje, want ook snel koken mag gewoon lekker zijn. In die bouillon gaar je de kipdijfilets. Die blijven bovendien lekker mals en zijn echt veel smaakvoller dan kipfilet.
Zo bouw je je kom laksa
Na 15 tot 20 minuten is de kip gaar. Die trekken we vervolgens met twee vorken uit elkaar. Het liefst zo dat je van die grove stukjes krijgt. Wij houden ervan om de soep te serveren in een diep bord of ruime kom. Onderin wat gewelde mihoen, daarop de kip, een handje taugé, een halve gekookt eitje en wat ringetjes lente-ui.

De hete soep gaat er als laatste overheen. Zo blijven de toppings mooi fris en krijg je een fijne afwisseling van warm en lauw in één hap.
Afmaken met crunch en pit
Wat dit gerecht helemaal afmaakt zijn de toppings. Een handje gebakken uitjes voor crunch, kroepoek voor extra bite, een partje limoen voor frisheid. En voor als je van extra pit houdt een lepel sambal.

En heb je onze andere Betawi-gerechten al geprobeerd? De ajam Betawi en soto Betawi zijn ook zeker aanraders. Maar deze laksa komt bij ons voorlopig even bovenaan het lijstje. Comfort in een kom. Stevig, warm, kruidig en verrassend snel klaar.
25 reacties
Gisteren deze laksa Betawi gemaakt…….super lekker!! Echt voor herhaling vatbaar.
Groetjes Jeanine
Wat leuk om te horen Jeanine! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Vroeger toen ik in Indonesië(Jakarta)woonde aten we Laksa bijna elke week en natuurlijk andere gerechten. Dit lijkt me een goede recept, zal van de week eens uitproberen. Bedankt.
Hoi Erik en Tim
Ik ben al enige tijd fan van jullie site
Heerlijke recepten en goed om te maken.
Maak een kookboek zou ik zeggen, ga zo door.
De complimenten van mij
Grt van Carolina
Wat een heerlijk gerecht. De bouillon maakt het verrukkelijk!
De nieuwsbrief op zondag geeft me vaak weer een idee wat te gaan koken die week. Bedankt voor al die heerlijke recepten.
Dat vinden we heel leuk om te horen Marlein, fijn dat het je de nodige inspiratie geeft. Bedankt voor je leuke bericht 🙂
Ik ben door vriendin met Indische roots attent gemaakt op jullie site. Ik heb al verschillende recepten gemaakt en allemaal even goed. Wanneer gaan jullie een kookboek uitgeven met deze recepten? Ik neem mijn petje af voor jullie.
Heel erg bedankt voor het compliment Petra, leuk om te horen dat onze recepten zo in de smaak vallen! Kookboek volgt hopelijk snel! 🙂
Heerlijke soep! Zelfs mijn zoontje vond het lekker.
Groot compliment als zelfs de kids het lekker vinden Chant, leuk! 🙂
Beste Tim en Erik, wat een smakelijke site,ben nu ongeveer 1jaar op jullie site en ben echt onder de indruk van de heerlijke gerechten. Zeker de Aziatische zijn fantastisch. Maak er een kookboek van, dat verdienen jullie. Ga zo door, top!
Bedankt voor het grote compliment Ron, leuk te horen dat je zo geniet van onze recepten 🙂 En dat kookboek komt er zeker!