Home Erik's Asia Laksa Betawi

Laksa Betawi

Javaanse noedelsoep met kip

door SmaakMenutie
Laksa betawi

Batavia

Niks zo fijn als een rijkgevulde maaltijdsoep die je ook nog eens in een half uur op tafel zet. Daarom vandaag, na onder andere de tom kha kai en soto, weer een waanzinnig lekker soepje: laksa Betawi. In Azië refereert laksa aan een soep met noedels. Vooral in Maleisië heb je tal van variaties. De ‘onze’ komt uiteraard uit Indonesië. Batawi verwijst namelijk naar het vroegere Batavia. Hetgeen tegenwoordig Jakarta heet. We maakten trouwens al eens eerder gerechten met verwijzing naar Betawi. Deze heerlijke ajam Betawi en deze soto Betawi. Serveer met gebakken uitjes, een schijfje limoen, kroepoek en extra sambal naar smaak. Aan de slag!

Laksa betawi

Laksa betawi

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 ml kokosmelk
  • 450 g kipdijfilet
  • 150 g mihoen
  • 100 g gebakken uitjes
  • 100 g taugé
  • 4 eieren
  • 4 tenen knoflook
  • 3 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 2 sjalotten
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 limoen
  • 1 stengel sereh
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 2 tl sambal oelek
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl djahé

Zo maak je het

  • Mix in een foodprocessor of de kom van de staafmixer 2 sjalotten, 4 tenen knoflook, 1 tl trassi, 1 tl kurkuma, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos, 2 tl ketoembar en 2-3 tl sambal oelek tot een fijne boemboe.
  • Fruit de boemboe 2-3 minuutjes al roerend aan in een scheutje olie. Gebruik een ruime (soep)pan.
  • Schenk 500 ml water in de pan samen met een verkruimeld kip bouillonblokje. Voeg tevens 500-600 ml kokosmelk toe. Breng tegen de kook.
  • Voeg ook 3 limoenblaadjes, 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe.
  • Voeg nu 450 g kipdijfilet toe aan de pan en kook op matig vuur met deksel in 15-20 minuten gaar.
  • Wel ondertussen de mihoen 4 minuten in kokend water en giet af onder koud water. Kook tevens 4 eieren in 6-7 minuten middel hard. Maak ook alvast 100 g taugé schoon en snijd 1 bosje lente-ui in ringen.
  • Haal de kip uit de pan en trek met 2 vorken los.
  • Neem een kom of diep bord en begin met wat mihoen, vul vervolgens met de kip, taugé, lente-ui en een (half) eitje. Schenk de hete soep over het geheel en maak af met gebakken uitjes, kroepoek, een schijfje limoen en extra sambal naar smaak.

Laksa betawi ingrediënten Indische soep maken Indische kippensoep Indische soep Javaanse soep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

25 reacties

Ron van Haaren 7 maart 2021 - 17:43

Beste Tim en Erik, wat een smakelijke site,ben nu ongeveer 1jaar op jullie site en ben echt onder de indruk van de heerlijke gerechten. Zeker de Aziatische zijn fantastisch. Maak er een kookboek van, dat verdienen jullie. Ga zo door, top!

Reply
SmaakMenutie 8 maart 2021 - 09:55

Bedankt voor het grote compliment Ron, leuk te horen dat je zo geniet van onze recepten 🙂 En dat kookboek komt er zeker!

Reply
Chant 5 januari 2021 - 18:19

Heerlijke soep! Zelfs mijn zoontje vond het lekker.

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2021 - 11:09

Groot compliment als zelfs de kids het lekker vinden Chant, leuk! 🙂

Reply
Petra 3 januari 2021 - 16:14

Ik ben door vriendin met Indische roots attent gemaakt op jullie site. Ik heb al verschillende recepten gemaakt en allemaal even goed. Wanneer gaan jullie een kookboek uitgeven met deze recepten? Ik neem mijn petje af voor jullie.

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2021 - 10:21

Heel erg bedankt voor het compliment Petra, leuk om te horen dat onze recepten zo in de smaak vallen! Kookboek volgt hopelijk snel! 🙂

Reply
Marlein 30 augustus 2020 - 15:20

Wat een heerlijk gerecht. De bouillon maakt het verrukkelijk!
De nieuwsbrief op zondag geeft me vaak weer een idee wat te gaan koken die week. Bedankt voor al die heerlijke recepten.

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2020 - 15:41

Dat vinden we heel leuk om te horen Marlein, fijn dat het je de nodige inspiratie geeft. Bedankt voor je leuke bericht 🙂

Reply
Jeanine 28 augustus 2020 - 09:23

Gisteren deze laksa Betawi gemaakt…….super lekker!! Echt voor herhaling vatbaar.
Groetjes Jeanine

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2020 - 10:11

Wat leuk om te horen Jeanine! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Eric. 4 december 2021 - 13:58

Vroeger toen ik in Indonesië(Jakarta)woonde aten we Laksa bijna elke week en natuurlijk andere gerechten. Dit lijkt me een goede recept, zal van de week eens uitproberen. Bedankt.

Reply
Carolina van Raaij 18 mei 2024 - 09:50

Hoi Erik en Tim
Ik ben al enige tijd fan van jullie site
Heerlijke recepten en goed om te maken.
Maak een kookboek zou ik zeggen, ga zo door.
De complimenten van mij
Grt van Carolina

Reply
1 2 3