Uitgekraaid
Wist je dat coq au vin ooit bedacht is om iets te doen met de ‘uitgekraaide’ haan van de boerderij? Om toch nog iets van het stugge vlees van de haan te maken bedachten de Fransen dat je hem dan vooral heel lang moet marineren en lang laten sudderen. Uiteraard ondergedompeld in de rode wijn. Wat betreft ingrediënten heeft het wel wat weg van boeuf bourguignon, alleen stoven we dan rundvlees in rode wijn met champignons, ui en spekjes.
Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf. Maar geloof mij. Het is de ‘moeite’ van het wachten meer dan waard. Het hoeft heus geen 24 uur maar een uurtje of 6 is echt wel noodzakelijk. En ach, hoeveel moeite is het om iets te laten marineren? Je kan ondertussen gewoon naar je werk, de stad in of gaan slapen. Wij maken de klassieke variant. Dus een nachtje marineren, lekkere grove groenten en spekjes erbij en natuurlijk laten stoven. Oja, over de wijn die je moet gebruiken bestaan allerlei verhalen. Maar elke rode wijn volstaat, mits hij maar lekker vol is. En dat hoeft natuurlijk niet een dure fles Bourgogne te zijn!
37 reacties
Afgelopen week de coq au vin gemaakt, was weer heerlijk! Maak veel van jullie recepten, er is me nog geen een tegenvallen.
Leuk om te horen Betty! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Heerlijk ,maar de wijn inkoken van te voren dat is echt niet nodig !!!
Hoi Karin, misschien is het ook niet per sé nodig, maar dit is hoe wij ‘m lekker vinden 🙂
Welke rode wijn 🍷 gebruik je hiervoor?
Check intro, maakt niet zo heel veel uit! 😉
een klassieker maken ze met haan of te wel coq
Klopt Erik, dat beschrijven we ook in ons intro! Wij gebruiken kippenbouten, maar daar hoef je natuurlijk niet aan te houden 😉
Was helemaal geen verkeerd gerecht. Nergens wordt echter gesproken over peper, zout en dat had het wel echt nodig deze wijn-kip! 😉
Hoi Tommie, vinden wij niet nodig maar geef er vooral je eigen draai aan!
Klein snufje zout beschouw ik gelukkig niet als mijn eigen draai! 😉 Verder heerlijk van gegeten en daarna schoonouders nog 2 dagen. Best veel met zijn 2-en dit gerecht.
super lekker, recept uitgeprint en komt in mijn favoriete recepten map
Wat leuk! Fijn dat onze coq-au-vin in de smaak viel Anny 🙂
Heerlijk gerecht! Net als veel van jullie gerechten. Echt een leuke site!
Thanks Robert voor het compliment! En fijn dat de coq au vin in de smaak viel 🙂
Het feest begint al met al de ingrediënten klaar te maken. Je ruikt het Franse platteland. Met dit in je achterhoofd is het een feest om het klaar te maken tesamen met een glas rode wijn. Eet smakelijk. Heerlijk
Erg leuk om te horen dat het een feestje was om het klaar te maken en op te eten Martin, fijn! 🙂
Fantastisch recept jongens. Helder beschreven ook allemaal. Thanks !
Bedankt voor het compliment Jan Jaap! Dat is ook precies wat we voor ogen hebben, recepten die iedereen kan maken zonder ingewikkelde beschrijvingen 🙂
Voorbereiding klaar, gisteren alles in de marinade. vanavond lekker eten. Zin in.
Lekker Bernadette, geniet ervan! 🙂
Gevogelte fond toevoegen ,dat verrijkt de smaak.
Verder een fantastisch recept
Bedankt voor de tip Karin! 🙂
Echt een wauw recept!
Een vraagje toch, mijn kip viel gisteren avond helemaal uit elkaar, het was bijna pulled chicken geworden. Heb je een tip om dan vanavond niet weer te laten gebeuren? 🙂
Wat leuk om te horen Loes! Wellicht heb je het iets te lang laten stoven of misschien was de kip wat kleiner? Als de smaak maar goed is, dat is het belangrijkste. Geniet er weer van vanavond!
Ik had hetzelfde “probleem” met de kip; ik toverde bijna alleen kale botjes uit de pan. Dat vond ik wel een teleurstelling voor een kerstdiner. Mijn “fout” is waarschijnlijk geweest dat ik het een nacht in de koude schuur heb laten staan om de smaak lekker door te laten trekken. Moet je bij dit recept dus niet meer doen.
Smaak was wel top.
Hi Michel, heb je wel grote kippenbouten gebruikt? Gelukkig was de smaak wel goed 🙂
Heb het gemaakt met kipfilet. De pan de hele nacht buiten laten staan, zodat alles goed kon intrekken. Was super lekker.
Lekker Irma! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂
nog iets anders dan selderij qua groente mogelijk?
Hi Pablo, nee maar als je het niet lust hoef je niet bang te zijn dat je het proeft. De echt typerende smaak van selderij verdwijnt 🙂
Kan je de rode wijn ook vervangen voor iets anders?
Je zou kunnen kiezen voor rode bessensap, maar zelf hebben we daar geen ervaring mee Carin! Is het omdat je liever geen alchohol drinkt? Kan je wel zeggen dat de alcohol er namelijk voor zo’n 99% uitkookt.
Ik heb het vandaag gemaakt , in één woord het was voortreffelijk 😋
Fijn dat ons recept in de smaak viel Karin, leuk! 🙂
Eens kijken of je dit met Kipfilet kan maken ipv bouten!
Hoe is dat gegaan? Ik wil het recept met kipdijfilet maken, dus vlees zonder bot.