Home Vlees en kip Boeuf bourguignon (Franse klassieker!)

Boeuf bourguignon (Franse klassieker!)

door SmaakMenutie
Boeuf bourguignon

Rund op z’n Bourgondisch

Vandaag een authentiek Frans gerecht: Boeuf bourguignon! Oftewel: ‘Rund op z’n Bourgondisch’. Mmm. Het rundvlees wordt heerlijk gestoofd in een fles (Bourgogne) rode wijn. Daarnaast voegen we onder andere champignons, ui en spekjes toe. Zo waanzinnig lekker dit! En ook nog eens heel makkelijk. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen gezien je het minstens 3 uur moet laten stoven. En hoe langer, hoe beter 😉 Dus maak het lekker als je toch in en om huis bent.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Print dit recept
Personen: 6-8 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

1 kilo runder- of sukadelappen
250 g kastanje champignons
150 g gerookte ontbijtspek
100 g zilveruitjes
1 el tomatenpuree
2 el bloem
6 sjalotten
4 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
3 takjes tijm
2 stengels bleekselderij
1 winterpeen
1 runder bouillonblokje
1 fles (Bourgogne) rode wijn

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runder- of sukadelappen in grove stukken en snijd 150 gr gerookte ontbijtspek in smalle reepjes.
  • Snijd 6 sjalotten in grove stukken, 4 tenen knoflook in fijne stukjes en 1 winterpeen in smalle halve ringen. Snijd ook 2 stengels bleekselderij in smalle(re) halve ringen.
  • Bestrooi het vlees ruim met zout en peper en bestrooi tevens met bloem. Dit zorgt voor extra binding.
  • Neem een ruime (braad)pan en verwarm een flinke scheut olijfolie en klont boter. Bak het vlees rondom bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven vet het ontbijtspek, knoflook en sjalotten. Stoof enkele minuten en voeg vervolgens de winterpeen, bleekselderij en 1 el tomatenpuree toe. Roer(bak) even mee en voeg nu ook het vlees weer toe aan de pan.
  • Verkruimel 1 runder bouillonblokje boven de pan en schenk hier 250 ml (kokend) water aan toe. Schenk nu ook 1 fles rode wijn bij het vlees. Voeg ook 3 blaadjes laurier en 3 takjes tijm toe.
  • Laat het geheel nu op (heel) laag vuur sudderen. Wees geduldig, want het vlees moet straks lekker uit elkaar vallen. Dit duurt minstens 3 uur. Langer kan ook natuurlijk!
  • Als het vlees (bijna) klaar is doen we de laatste stap. Doe een klontje boter in een koekenpan en bak 250 gr in vieren gesneden kastanje champignons en 100 gr zilverui op middelhoog vuur. Zorg dat de champignons lekker doorbakken zijn. Voeg de champignons en zilverui toe aan het vlees en sudder nog even mee.
  • Nu kan het genieten beginnen. Eet smakelijk!

Boeuf bourguignon receptBoeuf bourguignon maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Sandra 30 oktober 2019 - 13:37

Hoi,
Kun je de rode wijn ook vervangen voor iets anders?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 17:16

Hoi Sandra. Eigenlijk hoort er echt wel wijn in dit gerecht. Misschien zou je het kunnen proberen met extra bouillon (700 ml water + 1 extra bouillonblokje extra erbij ipv de wijn), 2 el appelstroop en een flinke scheut azijn. De wijn maakt het vlees namelijk ook heel mals. En azijn en appelstroop doet dat ook. Overigens verdampt (vrijwel) alle alcohol uit de wijn.

Reply
Noud Game 1 december 2019 - 16:59

Goede middag, ik zie bij de ingredienten zilveruitjes vermeld. Ik ken alleen de zilveruitjes uit een potje en die zijn zuur. Is dit de bedoeling?
Ik verneem het graag van je.
vriendelijke groet,
Noud.

Reply
SmaakMenutie 3 december 2019 - 10:19

Hoi Noud, dat klopt! Je moet de zilveruitjes uit een potje hebben. Succes!

Reply
Monica 18 oktober 2020 - 16:57

Zou ik de gerookte ontbijtspek kunnen vervangen voor iets anders , wij eten nl geen varkensvlees

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:49

Hoi Monica, je kan de spek weglaten maar het is in principe wel een ingrediënt dat er in thuis hoort

Reply
Marianne 21 oktober 2020 - 16:31

Is dit het complete gerecht of serveer je hier nog iets bij, aardappelen oid?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 10:15

Wij zouden er aardappeltjes of frietjes bij serveren Marianne. Geniet ervan!

Reply
Rick 22 december 2020 - 12:16

Goedemiddag heren,
ik ben van plan jullie Boeuf Bourguignon te maken voor kerst!
Hebben jullie een voorkeur voor welk vlees te gebruiken? Ik lees veel verschillende meningen over sukade, rib, runderlappen en twijfel wat het beste zal zijn voor deze stoof.

Vr gr.

Reply
SmaakMenutie 22 december 2020 - 13:10

Hoi Rick, wat lekker! Wij hebben (Ierse) runderlappen gebruikt. Gewoon van de supermarkt is prima hoor! Kies in elk geval niet voor de magere variant. Succes!

Reply
Maartje 26 december 2020 - 15:04

Ik ben dol op jullie recepten! Deze ga ik morgen maken, lijkt me heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:22

Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen Maartje! Geniet ook van deze boeuf bourguignon 🙂

Reply
Bas 27 december 2020 - 11:46

Gisteren gemaakt en het was heerlijk. Dank, mannen van de smaakmenutie!

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:22

Dat horen we graag Bas, leuk!

Reply