Home Vlees en kip Franse klassieker! Boeuf bourguignon

Franse klassieker! Boeuf bourguignon

door SmaakMenutie

Rund op z’n Bourgondisch

Vandaag een authentiek Frans gerecht: Boeuf bourguignon! Oftewel: ‘Rund op z’n Bourgondisch’. Mmm. Het rundvlees wordt heerlijk gestoofd in een fles (Bourgogne) rode wijn. Daarnaast voegen we onder andere champignons, ui en spekjes toe. Zo waanzinnig lekker dit! En ook nog eens heel makkelijk. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen gezien je het minstens 3 uur moet laten stoven. En hoe langer, hoe beter 😉 Dus maak het lekker als je toch in en om huis bent.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Vandaag een authentiek Frans gerecht: Boeuf bourguignon! Oftewel: 'Rund op z'n Bourgondisch'. Mmm. Het rundvlees wordt heerlijk gestoofd in... Vlees en kip Boeuf Bourguignon, runderlappen, sukadelappen, rund, frans, recept Frans Print dit recept
Personen: 6-8 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

1 kilo runder- of sukadelappen
150 gr gerookte ontbijtspek
1 fles (Bourgogne) rode wijn
6 sjalotten
4 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
1 winterpeen
1 runder bouillonblokje
3 laurierblaadjes
3 takjes tijm
1 el tomatenpuree
250 gr kastanje champignons
100 gr zilveruitjes
2 el bloem

Zo maak je het

  • Snijd 1 kilo runder- of sukadelappen in grove stukken en snijd 150 gr gerookte ontbijtspek in smalle reepjes.
  • Snijd 6 sjalotten in grove stukken, 4 tenen knoflook in fijne stukjes en 1 winterpeen in smalle halve ringen. Snijd ook 2 stengels bleekselderij in smalle(re) halve ringen.
  • Bestrooi het vlees ruim met zout en peper en bestrooi tevens met bloem. Dit zorgt voor extra binding.
  • Neem een ruime (braad)pan en verwarm een flinke scheut olijfolie en klont boter. Bak het vlees rondom bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven vet het ontbijtspek, knoflook en sjalotten. Stoof enkele minuten en voeg vervolgens de winterpeen, bleekselderij en 1 el tomatenpuree toe. Roer(bak) even mee en voeg nu ook het vlees weer toe aan de pan.
  • Verkruimel 1 runder bouillonblokje boven de pan en schenk hier 250 ml (kokend) water aan toe. Schenk nu ook 1 fles rode wijn bij het vlees. Voeg ook 3 blaadjes laurier en 3 takjes tijm toe.
  • Laat het geheel nu op (heel) laag vuur sudderen. Wees geduldig, want het vlees moet straks lekker uit elkaar vallen. Dit duurt minstens 3 uur. Langer kan ook natuurlijk!
  • Als het vlees (bijna) klaar is doen we de laatste stap. Doe een klontje boter in een koekenpan en bak 250 gr in vieren gesneden kastanje champignons en 100 gr zilverui op middelhoog vuur. Zorg dat de champignons lekker doorbakken zijn. Voeg de champignons en zilverui toe aan het vlees en sudder nog even mee.
  • Nu kan het genieten beginnen. Eet smakelijk!

Boeuf bourguignon receptBoeuf bourguignon makenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Sandra 30 oktober 2019 - 13:37

Hoi,
Kun je de rode wijn ook vervangen voor iets anders?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 17:16

Hoi Sandra. Eigenlijk hoort er echt wel wijn in dit gerecht. Misschien zou je het kunnen proberen met extra bouillon (700 ml water + 1 extra bouillonblokje extra erbij ipv de wijn), 2 el appelstroop en een flinke scheut azijn. De wijn maakt het vlees namelijk ook heel mals. En azijn en appelstroop doet dat ook. Overigens verdampt (vrijwel) alle alcohol uit de wijn.

Reply