Home Vis Kabeljauw met witte wijnsaus

Kabeljauw met witte wijnsaus

door SmaakMenutie
Kabeljauw met witte wijnsaus

In een half uurtje op tafel

Sommige gerechten zijn echt wel heel easy. Neem nou deze heerlijke kabeljauw met witte wijnsaus. Veel werk? Welnee, dit gerecht zet je in een half uurtje op tafel. Terwijl de kabeljauw gaart in de oven maak je de witte wijnsaus en die schenk je er na afloop gewoon bij. Lekker met (gebakken) aardappeltjes en een frisse salade.

Kabeljauw met witte wijnsaus

Kabeljauw met witte wijnsaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 42 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 35 g roomboter
  • 150 ml (kook)room
  • 150 ml visfond
  • 100 ml witte wijn
  • 2 kabeljauw(haas)
  • 1 trosje cherrytomaten
  • 1 citroen
  • Verse bieslook (optioneel)
  • Scheutje Noilly Prat (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Neem een kleine ovenschaal en plaats hierin de kabeljauw(haas) samen met wat cherrytomaatjes. Wrijf de kabeljauw in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg ook een schijfje citroen op de vis. Plaats circa 15 minuten in de oven.
  • Neem een steelpannetje en schenk hierin 100 ml witte wijn (naar keuze), een scheutje Noilly Prat (optioneel) en 150 ml visfond. Laat op niet te hoog vuur voor ongeveer de helft langzaam inkoken.
  • Schenk vervolgens 150 ml (kook)room toe aan het geheel en laat opnieuw inkoken tot de saus wat gaan binden.
  • Bindt de saus onvoldoende in? Bijvoorbeeld omdat je een light variant room hebt gekocht. Maak dan een papje van 1 el maizena en 1 el water en voeg dit toe.
  • Voeg een scheutje vers citroensap toe samen met een snuf zout en een goede draai aan de pepermolen.
  • Snijd 35 g roomboter in blokjes en meng deze tot slot door de saus.
  • Neem de schaal met kabeljauw uit de oven en schenk de witte wijnsaus over het geheel.
  • Serveer eventueel met wat verse bieslook en voeg naar smaak extra peper en zout toe. Serveer met een frisse salade en aardappeltjes.

Kabeljauw met witte wijnsaus ingrediënten Witte wijnsaus Kabeljauw ovenKabeljauw met witte wijnsaus Kabeljauw met witte wijnsaus maken kabeljauw met witte wijnsaus in de oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

19 reacties

Nathalie van Woensel 2 oktober 2020 - 18:29

Restaurantwaardig zei mijn partner. Heerlijk gerecht. Kabeljauwhaas en de visfond bij de visboer gehaald. Met broccoli en gebakken aardappels. Hemels!

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2020 - 11:29

Bedankt voor het enorme compliment Nathalie! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂 En groot gelijk dat je bij de visboer bent geweest, nog lekkerder!

Reply
Janny 10 oktober 2020 - 20:54

Het was super lekker. Hij komt in mijn verzameling van recepten ?

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:21

Leuk om te horen Janny, dat is een hele eer! 🙂

Reply
Edith 14 oktober 2020 - 17:10

Zal wel wat verkeerd gedaan hebben maar de saus kreeg ik niet goed. Bleef dun ondanks de maizena.

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2020 - 10:45

Wat vervelend Edith! Moeilijk te zeggen, want maizena zou echt moet werken. Misschien iets meer maizena de volgende keer of wat langer kloppen.

Reply
Pascale 6 november 2020 - 10:43

Pas net jullie site ontdekt…
Dit was het eerste gerecht en heel erg geslaagd! Makkelijk te bereiden en super lekker!
Ik ga zeker vaker recepten uitproberen.

Reply
SmaakMenutie 6 november 2020 - 11:35

Fijn dat ons eerste gerecht een succes was Pascale, leuk! Er staan nog een hoop andere lekkere recepten op 🙂

Reply
Joke 13 oktober 2021 - 19:43

Kunnen jullie mij vertellen wat Noilly prat is….??

Reply
SmaakMenutie 14 oktober 2021 - 10:38

Noilly prat is een Franse droge vermout. Te koop bij de slijter 🙂

Reply
Ella Lammerink 28 juni 2022 - 20:46

Wij vonden het een beetje tegenvallen: gebakken kabeljauw heeft zoveel meer smaak! De saus was wel lekker.

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2022 - 09:31

Had je ’t wel bij de viswinkel gehaald?

Reply
Ella 30 juni 2022 - 19:59

Op de markt, bij onze visboer die altijd heel verse vis heeft

Reply
Ella 30 juni 2022 - 20:00

Vanavond weer jullie roti: nooit meer anders!

Reply
Len 25 januari 2023 - 21:16

Was heerlijk, voor herhaling vatbaar..

Reply
Annewieke Dijkstra 10 maart 2023 - 15:36

Dit recept maar eens proberen. De paprikasoep is net klaar en altijd lekker! De saus kun je toch wel van tevoren maken?

Reply
SmaakMenutie 12 maart 2023 - 15:34

Ja kan wel hoor!

Reply
Frances 4 februari 2024 - 14:22

Kun je de kabeljauw ook bereiden in de stoomoven?

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2024 - 10:47

Ja dat lijkt mij wel! Echt hebben we deze zelf niet dus kan ik je daar niet in adviseren.

Reply