Home Vis Kabeljauw met witte wijnsaus

Kabeljauw met witte wijnsaus

uit de oven

door SmaakMenutie
Kabeljauw met witte wijnsaus

Makkelijk én verfijnd

Sommige gerechten zijn zó makkelijk en tóch verfijnd, dat je ze eigenlijk standaard in je repertoire wil hebben.

Deze kabeljauw met witte wijnsaus is daar een perfect voorbeeld van. In een half uurtje tover je iets op tafel dat smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. Het geheim? Een simpele bereiding en goede ingrediënten.

kabeljauw met witte wijnsaus in de oven

Kabeljauw is bovendien een vis die vrijwel iedereen lekker vindt. De structuur is stevig, de smaak mild, en hij laat zich goed combineren met lichte, frisse sauzen. Daarnaast is kabeljauw rijk aan eiwitten en bevat hij weinig vet, wat hem ideaal maakt voor een lichte maaltijd.

Kabeljauw met witte wijnsaus ingrediënten

Witte wijnsaus

Een goede witte wijnsaus combineert geweldig met visgerechten. Deze maken we in een steelpannetje (deze vinden we zelf heel fijn) met droge witte wijn en visfond die samen zorgen voor een volle, maar lichte smaak die perfect aansluit bij de zachte structuur van de vis. Eventueel voegen we een scheutje Noilly Prat toe, een droge vermout die in klassieke Franse keukens vaak gebruikt wordt om sauzen net dat beetje extra te geven.

Witte wijnsaus maken
Zelfgemaakte witte wijnsaus

Met wat room, blokjes roomboter en een beetje citroensap brengen we alles in balans. De saus blijft mooi zacht en romig, met een frisse ondertoon. Is de saus te dun? Dan helpt een maizenapapje (1 el maizena + 1 el water) als bindmiddel. Vooral handig als je (al dan niet bewust) gekozen hebt voor light room.

Alles in één ovenschaal

Wat dit gerecht zo prettig maakt, is dat de oven het meeste werk doet. Terwijl de kabeljauw rustig gaart, heb je je handen vrij voor de saus. We leggen de vis samen met de cherrytomaten in de ovenschaal, die licht karameliseren tijdens het bakken. Een schijfje citroen bovenop zorgt voor extra frisheid.

Kabeljauw oven

De tomaten geven niet alleen smaak, maar ook wat fraaie kleur aan het geheel. En doordat alles in één schaal gaat, heb je ook nog eens weinig afwas. Win-win, toch?

Wat erbij?

Wij serveren deze kabeljauw het liefst met gebakken aardappeltjes. Die geven wat extra vulling en maken de maaltijd compleet. Ook een frisse salade doet het goed erbij. Denk aan veldsla met komkommer en een simpele vinaigrette of deze little gem schuitjes. Zo houd je het licht en fris, precies wat dit gerecht nodig heeft.

Romaine salade
Little gem salade

Geen fan van aardappeltjes? Dan zijn (gestoomde) groenten zoals haricots verts of broccoli ook een prima match. Of ga voor een stukje knapperig brood om de laatste restjes saus in te dippen. Zonde om dat te laten staan toch?

Voor doordeweeks of een etentje

Deze kabeljauw met witte wijnsaus is zo’n gerecht dat het altijd goed doet. Doordeweeks, als je snel iets lekkers op tafel wil zetten zonder gedoe. Maar ook prima geschikt voor een etentje met vrienden of familie. Uiteraard met een glas witte wijn erbij, dan maak je het helemaal af.

Kabeljauw met witte wijnsaus maken

En het mooie is… niemand hoeft te weten hoe eenvoudig het eigenlijk was. Laat de oven z’n werk doen, roer rustig door je saus, en voor je het weet zit je heerlijk te genieten aan tafel.

Kabeljauw met witte wijnsaus

Kabeljauw met witte wijnsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 35 g roomboter
  • 150 ml (kook)room
  • 150 ml visfond
  • 100 ml witte wijn
  • 2 kabeljauw(haas)
  • 1 trosje cherrytomaten
  • 1 citroen
  • Verse bieslook (optioneel)
  • Scheutje Noilly Prat (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Neem een kleine ovenschaal en plaats hierin de kabeljauw(haas) samen met wat cherrytomaatjes. Wrijf de kabeljauw in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg ook een schijfje citroen op de vis. Plaats circa 15 minuten in de oven.
  • Neem een steelpannetje en schenk hierin 100 ml witte wijn (naar keuze), een scheutje Noilly Prat (optioneel) en 150 ml visfond. Laat op niet te hoog vuur voor ongeveer de helft langzaam inkoken.
  • Schenk vervolgens 150 ml (kook)room toe aan het geheel en laat opnieuw inkoken tot de saus wat gaan binden.
  • Bindt de saus onvoldoende in? Bijvoorbeeld omdat je een light variant room hebt gekocht. Maak dan een papje van 1 el maizena en 1 el water en voeg dit toe.
  • Voeg een scheutje vers citroensap toe samen met een snuf zout en een goede draai aan de pepermolen.
  • Snijd 35 g roomboter in blokjes en meng deze tot slot door de saus.
  • Neem de schaal met kabeljauw uit de oven en schenk de witte wijnsaus over het geheel.
  • Serveer eventueel met wat verse bieslook en voeg naar smaak extra peper en zout toe. Serveer met een frisse salade en aardappeltjes.

Kabeljauw met witte wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Frances 4 februari 2024 - 14:22

Kun je de kabeljauw ook bereiden in de stoomoven?

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2024 - 10:47

Ja dat lijkt mij wel! Echt hebben we deze zelf niet dus kan ik je daar niet in adviseren.

Reply
1 2 3