Zoals oma het maakte
Bij ons thuis heette dit altijd ‘kimelo’. Geen idee waarom eigenlijk. En eerlijk gezegd wist niemand precies waar het vandaan kwam. Tot we op een dag besloten te googelen en toen kwamen we uit op kiem-lo, een rijkgevulde Chinese soep.
De naam werd dus waarschijnlijk ooit verbasterd. En zoals dat vaker gaat ontstond er een Indisch familierecept met een eigen draai, kimlo dus. Onze versie is een maaltijdsoep vol groenten, tofu en kip. Een soepje die je bovendien gemakkelijk aanpast naar wat je in huis hebt.
Restjes en improvisatie
Naar het schijnt bedacht mijn oma dit gerecht (onze versie dus) ergens in de jaren ’60, waarschijnlijk uit noodzaak of gemak. Misschien had ze gewoon zin in soepje of misschien wilde ze gewoon wat blikken en zakjes uit de voorraadkast opmaken. Het fijne aan kimlo is dat het recept eigenlijk niet echt vastligt.
Geen tofu (tahoe) in huis? Gebruik aardappelblokjes. Geen zin om groenten te snijden? Een zak kant-en-klare soepgroenten werkt ook prima. Het gaat om de combinatie van smaken. Een lekkere bouillon, ketjap, een beetje sambal en lekker veel groenten.
De geur van vroeger
Wat kimlo voor mij bijzonder maakt is de geur die herinneringen oproept. Zodra de bouillon zachtjes pruttelt met prei, selderij en een scheutje ketjap, voelt het alsof ik weer even bij oma aan tafel zit. Hoe fijn is het als eten dit soort herinneringen oproepen, jij hebt ze vast ook wel.
Je hebt dus helemaal geen ingewikkelde ingrediënten nodig, alleen wat basisgroenten, tofu en een klein beetje geduld. Het is echt zo’n soep die je maakt als je zin hebt in iets lekkers en waar je een warm gevoel van krijgt. En dat is soms precies wat je nodig hebt.
Serveer met iets lekkers erbij
Wij eten kimlo het liefst met witte rijst en een Indisch vleesgerecht ernaast. Frikadel pan is onze favoriet, maar babi ketjap of ajam smoor gaan er ook goed bij. Een beetje sambal (of chilisaus), gebakken uitjes en wat gesneden verse selderij maken het helemaal af.
Het is geen soep die je als voorgerecht eet, kimlo is echt een maaltijdsoep. Een gerecht dat ons herinnert aan vroeger, maar dat nog steeds heel vaak op tafel komt. Omdat het makkelijk is, voedzaam, en bovenal… ontzettend lekker.
4 reacties
Hi,
Ik heb al meerdere malen geprobeerd tofu bruin te bakken, maar ik krijg het niet voor elkaar. Het blijft gewoon dezelfde kleur hebben zoals het uit de verpakking komt. Enig idee ?
Hi Bas, om tofu mooi goudgeel te krijgen kan je het beste een klein laagje zonnebloemolie (ca 1-2 cm) op middelhoog vuur en dan de blokjes tofu in enkele minuten ‘frituren’. Geregeld even omhusselen. Dan komt het zeker goed!
Hoi Tim en Erik,
Ik wou dit gerecht maken. Krachtbouillon is niet meer te krijgen. Ik heb nu kip bouillon ook uit een pot maar is dit de goede?
Hebben jullie een alternatief?
Groetjes Nick
Als het dezelfde vorm pot is dan kan je die gebruiken hoor. Geniet ervan!