Kimlo

rijkgevulde Indische soep

door SmaakMenutie
Kimlo

Zoals oma het maakte

Bij ons thuis heette dit altijd ‘kimelo’. Geen idee waarom eigenlijk. En eerlijk gezegd wist niemand precies waar het vandaan kwam. Tot we op een dag besloten te googelen en toen kwamen we uit op kiem-lo, een rijkgevulde Chinese soep.

De naam werd dus waarschijnlijk ooit verbasterd. En zoals dat vaker gaat ontstond er een Indisch familierecept met een eigen draai, kimlo dus. Onze versie is een maaltijdsoep vol groenten, tofu en kip. Een soepje die je bovendien gemakkelijk aanpast naar wat je in huis hebt.

Indische soep

Restjes en improvisatie

Naar het schijnt bedacht mijn oma dit gerecht (onze versie dus) ergens in de jaren ’60, waarschijnlijk uit noodzaak of gemak. Misschien had ze gewoon zin in soepje of misschien wilde ze gewoon wat blikken en zakjes uit de voorraadkast opmaken. Het fijne aan kimlo is dat het recept eigenlijk niet echt vastligt.

Ingrediënten Kimlo

Geen tofu (tahoe) in huis? Gebruik aardappelblokjes. Geen zin om groenten te snijden? Een zak kant-en-klare soepgroenten werkt ook prima. Het gaat om de combinatie van smaken. Een lekkere bouillon, ketjap, een beetje sambal en lekker veel groenten.

De geur van vroeger

Wat kimlo voor mij bijzonder maakt is de geur die herinneringen oproept. Zodra de bouillon zachtjes pruttelt met prei, selderij en een scheutje ketjap, voelt het alsof ik weer even bij oma aan tafel zit. Hoe fijn is het als eten dit soort herinneringen oproepen, jij hebt ze vast ook wel.

Je hebt dus helemaal geen ingewikkelde ingrediënten nodig, alleen wat basisgroenten, tofu en een klein beetje geduld. Het is echt zo’n soep die je maakt als je zin hebt in iets lekkers en waar je een warm gevoel van krijgt. En dat is soms precies wat je nodig hebt.

Serveer met iets lekkers erbij

Wij eten kimlo het liefst met witte rijst en een Indisch vleesgerecht ernaast. Frikadel pan is onze favoriet, maar babi ketjap of ajam smoor gaan er ook goed bij. Een beetje sambal (of chilisaus), gebakken uitjes en wat gesneden verse selderij maken het helemaal af.

Kimlo soup

Het is geen soep die je als voorgerecht eet, kimlo is echt een maaltijdsoep. Een gerecht dat ons herinnert aan vroeger, maar dat nog steeds heel vaak op tafel komt. Omdat het makkelijk is, voedzaam, en bovenal… ontzettend lekker.

Kimlo

Kimlo

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 31 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 375 g tofu (1 blok)
  • 350 ml krachtbouillon kip (of groenten) (1 pot)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek
  • Verse selderij
  • Gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Neem een grote soeppan en doe daarin de pot krachtbouillon. Vul de pot 3 keer met water en voeg toe aan de bouillon. Verwarm op matig vuur zonder te laten koken. Voeg ook 1 à 2 tl sambal oelek toe (je kan later eventueel meer toevoegen).
  • Snijd een 1/2 winterpeen in kleine blokjes en snijd 1 ui en 2 tenen knoflook fijn. Snijd tevens 1 prei in halve ringen en 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes.
  • Doe alle groenten bij de soep en laat op laag vuur pruttelen. Voeg tevens 2-3 el ketjap manis toe.
  • Snijd 1 blok tofu van circa 375 g in blokjes en bestrooi met zout. Neem een wok of koekenpan en bak de tofu blokjes op matig vuur rondom bruin in een laagje zonnebloemolie. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de blokjes tofu tevens toe aan de soep.
  • Laat de soep nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen met de deksel (schuin) op de pan.
  • Proef of je wat meer sambal of ketjap wil toevoegen. Serveer met witte rijst, gebakken uitjes, chilisaus of sambal en verse selderij.

Kimlo

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

Bas 4 mei 2024 - 19:25

Hi,
Ik heb al meerdere malen geprobeerd tofu bruin te bakken, maar ik krijg het niet voor elkaar. Het blijft gewoon dezelfde kleur hebben zoals het uit de verpakking komt. Enig idee ?

Reply
SmaakMenutie 7 mei 2024 - 10:47

Hi Bas, om tofu mooi goudgeel te krijgen kan je het beste een klein laagje zonnebloemolie (ca 1-2 cm) op middelhoog vuur en dan de blokjes tofu in enkele minuten ‘frituren’. Geregeld even omhusselen. Dan komt het zeker goed!

Reply
Nick 30 september 2024 - 16:44

Hoi Tim en Erik,
Ik wou dit gerecht maken. Krachtbouillon is niet meer te krijgen. Ik heb nu kip bouillon ook uit een pot maar is dit de goede?
Hebben jullie een alternatief?

Groetjes Nick

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2024 - 10:28

Als het dezelfde vorm pot is dan kan je die gebruiken hoor. Geniet ervan!

Reply