Uiteraard mét emping!
Ben je gek op gado gado? Dan weet ik zeker dat je karedok ook heerlijk zult vinden. Deze Indische groentesalade lijkt qua ingrediënten een beetje op petjil, met zijn verse, knapperige groenten en een zelfgemaakte pindasaus.
Toch heeft karedok een eigen karakter en een unieke smaakbeleving. Het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java en wordt traditioneel koud geserveerd. De combinatie van verse groenten en romige pindasaus maakt het een perfecte maaltijd voor liefhebbers van lichte gerechten.
Wat maakt karedok zo bijzonder?
Net als bij gado gado en petjil koken we de sperzienbonen kort en blancheren we de taugé. De overige groenten (frisse komkommer en fijngesneden spitskool) voegen we rauw toe. De verse groenten zorgen niet alleen voor een heerlijke bite, maar behouden ook al hun voedingsstoffen. En wat dit gerecht echt afmaakt? Emping! Volgens mijn vader hoort emping er onlosmakelijk bij. Vraag me niet waarom, maar als hij het zegt, dan neem ik het maar aan voor waar. Gelukkig is emping tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar, zelfs in de supermarkt. De licht bittere smaak van deze krokante snack van melindonoten vormt een perfecte tegenhanger voor de romige en lichtzoete pindasaus.
Zelf pindasaus maken: simpel en verrukkelijk
Wat is een karedok zonder een goede pindasaus? In tegenstelling tot kant-en-klare varianten, is een zelfgemaakte saus veel smaakvoller en vrij eenvoudig te maken. Mix hiervoor in een hakmolen pindakaas met de sjalotten, knoflook, rode peper, kentjoer (een kruid met een subtiele citrusachtige smaak en echt onmisbaar), gula djawa (Javaanse palmsuiker) en 75 ml water tot een gladde, romige saus en proef of hij perfect op smaak is.
Hoe eet je karedok?
Bij ons thuis serveren we de groenten altijd apart van de pindasaus, zodat iedereen zijn eigen bakje kan samenstellen. Maar als je liever alles meteen door elkaar mengt kan dat natuurlijk ook. Karedok is heerlijk als vegetarische maaltijd met witte rijst, maar je kunt het ook combineren met een vleesgerecht zoals ajam ketjap (kip in zoete sojasaus) of saté. Hoe je het ook eet, één ding is zeker: dit frisse, smaakvolle gerecht gaat je niet teleurstellen!
10 reacties
Oh ja, emping, dat is al te lang geleden. En dan ook nog bij een gado gado variant. Mijn eetplanning voor de week dankt jullie1
Hoi Karin, gewoon koud door de groenten heen roeren!
Taugé is een kiemgroente en gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt in de koeling!
Kentjoer heeft wel een hele kenmerkende smaak Marjolein, dus lastig om te vervangen. Laos komt wel in de buurt, is dat verkrijgbaar?
Ik denk het ook niet, maar Laos heb ik nog wel en ik laat zo nu en dan wat dingen opsturen door vrienden uit Nederland. Dankjewel!
Fijn dat dat kan Marjolein. Geniet ervan!
Deze hoeft niet geblancheerd te worden, maar dat was niet helemaal duidelijk. Heb het direct aangepast, thanks voor de oplettendheid Cindy en geniet ervan!
Wat een lekker groentegerecht en heel makkelijk om te maken. Echt een gerecht om vaker te maken bij een rijsttafel.
Klinkt erg lekker, is het een bedoeling dat de saus niet eerst nog verwarmd moet worden? Hoort het de rauwe smaak van knoflook te hebben? En eten jullie de spitskool ook rauw?
Wij kneuzen ook standaard emping over de gadogado, zo lekker die crunch!
Nee hoor! Er zit knoflook in, maar moet niet de smaak hebben van knoflook 🙂 Spitskool inderdaad rauw.