Petis udang
Ben je toe aan iets anders dan de gebruikelijke Indische gerechten, maar wil je toch de rijke smaken van de Indische keuken proeven? Dan is tahoe telor (of tahu telor) zonder vlees de perfecte keuze! Het is een authentieke klassieker die misschien niet meteen opvalt in de meeste Indische restaurants, maar absoluut de moeite waard is om te proberen.
Petis udang
Hoewel tahoe telor petis in veel opzichten vegetarisch is, is dat het officieel niet helemaal. Het gebruik van petis udang, een Indonesische garnalenpasta, maakt het voor de echte vegetarier dus niet volledig vlees- en visloos. Let op, verwar petis udang niet met trassi (garnalenpasta), dit is echt wat anders. Het toevoegen van deze pasta maakt het gerecht echt af en zorgt voor die authentieke Indische smaak die je niet snel ergens anders zult vinden. Dit is een essentieel ingrediënt, dus als je het niet kunt vinden in de reguliere supermarkt, doe dan je voordeel met een bezoekje aan de plaatselijke toko. Hier verkopen ze het gegarandeerd!
Tahoe
In plaats van vlees gebruiken we in dit gerecht tahoe (tofu), een klassieke vleesvervanger die al jarenlang wordt gebruikt in de Indische keuken. Dankzij de tahoe krijgt het gerecht een heerlijke textuur en het neemt bovendien de smaken van de saus uitstekend op. De tahoe zorgt ervoor dat je zonder enige concessies te doen kunt genieten van de Indische smaken en vlees of kip geen seconde mist.
Lekker voor erbij
Om het gerecht compleet te maken serveer je het met witte rijst. Wil je het nog net iets specialer maken? Voeg dan wat atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer) of tjampoer (gemengd zuur) toe. Het contrast van de frisse smaken maakt het gerecht nog lekkerder. En natuurlijk mogen gebakken uitjes en (cassave) kroepoek niet ontbreken. Deze zorgen voor een lekkere crunch.
10 reacties
Kan ik petis udang door iets vervangen
Hoi Anne-Marie je zou het misschien kunnen vervangen door trassi. Succes!
Hoi Erik en Tim,
Een heerlijk gerecht.
Maar want dient er met de 3 eetlepels ketjap manis te gebeuren?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.
Groetjes,
Manolito
Hoi Manolito, scherp! Deze stap ontbrak, heb het direct toegevoegd. Bedankt voor je oplettendheid en geniet van het heerlijke recept 🙂
Heerlijk recept! Vind alleen de portie groenten erg groot. Heb de helft genomen en snel nog een rode peper gehaald. Van de overige ingrediënten had ik nog voldoende in huis. De volgende dag nog een keer het recept gemaakt en weer gesmuld!
Slim Marlein! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Nog niet gemaakt en ik ga het zeker maken …. Wat mij opviel in het recept: “Maak de taugé schoon door de staartjes te verwijderen“. Dan ben je een ECHTE Indo … Love it.
Haha ja dat is echt iets typisch Indisch. Het verwijderen van de staartjes is veel lekkerder en ziet er ook nog eens mooier uit 🙂 Geniet van dit gerecht Kenny!
Ziet er lekker uit, iets afwijkend van het recept wat ik zelf altijd maak. Alleen staat er nergens wat je met de eerste helft gebakken tahu moet doen: die blijft achter op het keukenpapier 😉 …
Maakt het sap van een complete limoen het niet veel te zuur? Ik voeg altijd nog een 1/2-1 stuk gula jawa toe.
Scherp! Ik heb de omschrijving aangepast. Als het je te zuur lijkt, gebruik dan gerust wat minder. Geef er vooral je eigen draai aan, leuk!