Home Erik's Asia Tahoe telor petis

Tahoe telor petis

Indische omelet met tofu

door SmaakMenutie
Tahoe telor petis

Petis udang

Wil je een keertje lekker Indisch eten maar dan zonder vlees? Dan hebben we hier een echte klassieker die iets minder bekend is bij het grote publiek. Helemaal vegetarisch is het officieel niet, want we gebruiken petis udang. Dat is Indonesische garnalenpasta, niet te verwarren met trassi overigens. Dit is echt een essentieel ingrediënt voor dit gerecht. Dus als jouw supermarkt het niet heeft ga dan echt even naar de plaatselijke toko. Die verkoopt het gegarandeerd. Dankzij de tahoe (tofu) mis je geen moment het vlees. Eet het lekker met witte rijst, eventueel wat atjar ketimoen of tjampoer, gebakken uitjes en (cassave) kroepoek. Mmmm!

Tahoe telor petis

Tahoe telor petis

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g taugé
  • 3 stengels lente-ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eieren
  • 2 sjalotten
  • 1 limoen (sap)
  • 1 rode peper
  • 1/2 komkommer
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el pindakaas
  • 2 tl petis udang
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten, 3 tenen knoflook en 1 rode peper fijn. Snijd tevens alvast een 1/2 komkommer in kleine stukjes.
  • Maak de taugé schoon door de staartjes te verwijderen. Blancheer de taugé door deze 1 minuutje te koken en vervolgens af te spoelen onder ijs(koud) water.
  • Neem een kommetje en meng de petis udang met 3 el warm water zodat het wat dunner wordt.
  • Fruit de gesneden knoflook, rode peper en sjalot in een wok 2 minuutjes aan in een scheutje olie. Voeg vervolgens de verdunde petis udang toe samen met het sap van 1 limoen.
  • Voeg 2 el pindakaas toe samen met 3 el ketjap manis en 3-4 el water en meng het geheel goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en zet het vuur op een lage stand zodat het warm blijft.
  • Snijd ongeveer 200 g tofu eerst in plakjes en vervolgens een keertje extra doormidden. Bestrooi de tofu met zout. Neem een koekenpan en bak de helft van de tofu in een laagje zonnebloem olie rondom goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kluts in een kommetje 3 eieren los samen met 3 el water. Verwijder het merendeel van de olie uit de pan en doe de overgebleven tofu in de pan. Giet het geklutste eimengsel erbij en maak een mooie omelet.
  • Meng de gesneden komkommer samen met de geblancheerde taugé. Meng er ook 3 in ringen gesneden stengels lente-ui doorheen.
  • Plaats de omelet op een plat bord. Verdeel daarover de andere helft van de tofu, het taugé-komkommer mengsel en vervolgens de saus. Bestrooi met gebakken uitjes en serveer met partjes limoen en eventueel extra rode peper. Mmmm!

Tahoe telor recept Indische eieren Tofu telor Tahoe telor

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Anne-Marie Op de beeck 6 november 2020 - 11:44

Kan ik petis udang door iets vervangen

Reply
SmaakMenutie 6 november 2020 - 12:20

Hoi Anne-Marie je zou het misschien kunnen vervangen door trassi. Succes!

Reply
Manolito van Galen 7 juni 2021 - 11:51

Hoi Erik en Tim,

Een heerlijk gerecht.
Maar want dient er met de 3 eetlepels ketjap manis te gebeuren?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 10:54

Hoi Manolito, scherp! Deze stap ontbrak, heb het direct toegevoegd. Bedankt voor je oplettendheid en geniet van het heerlijke recept 🙂

Reply
Marlein 16 juni 2021 - 12:47

Heerlijk recept! Vind alleen de portie groenten erg groot. Heb de helft genomen en snel nog een rode peper gehaald. Van de overige ingrediënten had ik nog voldoende in huis. De volgende dag nog een keer het recept gemaakt en weer gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 16 juni 2021 - 14:02

Slim Marlein! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Kenny 7 augustus 2021 - 21:34

Nog niet gemaakt en ik ga het zeker maken …. Wat mij opviel in het recept: “Maak de taugé schoon door de staartjes te verwijderen“. Dan ben je een ECHTE Indo … Love it.

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2021 - 11:09

Haha ja dat is echt iets typisch Indisch. Het verwijderen van de staartjes is veel lekkerder en ziet er ook nog eens mooier uit 🙂 Geniet van dit gerecht Kenny!

Reply
Sander de Steur 7 januari 2024 - 17:22

Ziet er lekker uit, iets afwijkend van het recept wat ik zelf altijd maak. Alleen staat er nergens wat je met de eerste helft gebakken tahu moet doen: die blijft achter op het keukenpapier 😉 …
Maakt het sap van een complete limoen het niet veel te zuur? Ik voeg altijd nog een 1/2-1 stuk gula jawa toe.

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2024 - 10:16

Scherp! Ik heb de omschrijving aangepast. Als het je te zuur lijkt, gebruik dan gerust wat minder. Geef er vooral je eigen draai aan, leuk!

Reply